Τσάκιση στο καπάκι

συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, τα τόσο παλιά όργανα είναι για αναπαλαίωση και συντήρηση, να παίζονται όσο αντέχουν. οι πειραματισμοί ας γίνονται σε σχετικά καινούρια όργανα, κρίμα είναι…

Καλησπερα.Το σκαφος ειναι Γρηγοριου Απαρτιαν.Την ιδια αποψη εχω και γω για τα παλια οργανα.Η μαντολα ομως ηταν καταδικασμενη.Προ 25 ετιας την ειχε ριξει καποιος με αποτελεσμα να σχιστει το καπακι πισω απο τον καβαλαρη και να φυγει ενα αρκετα μεγαλο κομματι στην ενωση με το σκαφος απο την επανω μερια προς το μερος της μουργκανας.Αυτα ηταν τα εμφανη.Οταν εβγαλα το καπακι ο οπλισμος ηταν κατεστραμενος ,το πρωτο καμαρι κατω απο την ταστιερα ηταν μισο.το δευτερο δεν πατουσε απο τη μια μερια στο σκαφος και ηταν σχισμενο κατα μηκος.Το τριτο το ιδιο καθως ελλειπε και κομματι που πατουσε στο σκαφος. Υπεστη επισκευη τοτε απο τον κατοχο του (πατερας μου) που δεν γνωριζε απο οργανοποιια παρα μονο ξυλοκατασκευες(μονο τα εμφανη).Πριν 12 χρονια φοιτητης εγω και με περισιο μερακι για οργανοκατασκευες( και αμυαλος)αλλαξα 2 φορες το μπρατσο κανοντας το μπουζουκι.Η πρωτη φορα ηταν καταστροφικη για τον τακο για το καπακι και για τις ντουγες που καταληγουν στον τακο ,εγινε απο Βουλγαρο οργανοποιο που κατασκευαζει θρακιωτικες λυρες.Δεν γνωριζε απο μπουζουκολαουτοειδη.Μετα απο λιγα χρονια εγω ο ιδιος αλλαξα μπρατσο πιο σωστα και διορθωσα οσο γινοταν την κατασταση.Εν ολιγις η μαντολα κατεληξε ενα βανδαλισμενο οργανο με ολα αυτα που κακως τραβηξε η οποια πλεον δεν επαιζε,δεν ειχε φωνη.Δεν ηθελα να μενει ετσι αυτο το οργανο και εφοσον πλεον ηταν “βανδαλισμενο” αποφασησα να κανω την τελευταια επεμβαση.Τουλαχιστον μπορει και ακουγεται αξιοπρεπως με τη μορφη μπουζουκιου.Σημερα εαν την ειχα οπως ηταν πριν 30-40 χρονια δεν θα την πειραζα.Αυτα.

Δηλαδή φίλε μου ανακάλυψες καινούργιο όργανο. Θα μπουρούσες να το ονομάσεις μαντομπούζουκο. Χε Χε πλάκα κάνω.

Συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω…

Ωραιο νήμα και μάλιστα προ 12ετιας, με αρκετές απαντήσεις.
Σήμερα άραγε πέρα από τον Σπουρδαλακη τον Παπαδαμου και τον @nikos_fronimopoulos που συμμετείχε τότε στις απαντήσεις, φτιάχνεις κανένας μπουζουκια με τσακιση ? Έστω και με παραγγελία.
Η έχουμε αποδεχθεί την καλύτερη ποιότητα ήχου του ίσιου καπακιού λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας από τους μάστορες?

Φτιάχνουν, ο Τάσος ο Θεοδωράκης κάνει στη Θεσσαλονίκη, στα βιντεο του λιγκα με τριχορδο Βασιλείου είχε τσάκιση, ίσως (δεν ειμαι σιγουρος) να είδα και απο Ραπακούσιο. Λογικά θα υπάρχουν κι άλλοι…

Με αφορμή αυτό ας ρωτήσω κι εγώ. Όσα νέα μπουζούκια έχω δει έχουν πιο μικρή γωνία συγκριτικά με τα παλιά. Η παλιά μεγαλύτερη γωνία φτιάχνεται πλέον;

1 «Μου αρέσει»

Αν το ζητήσεις έτσι γιατί να μην φτιάχνεται?Οι περισσότεροι μάστορες γνωρίζουνε.

1 «Μου αρέσει»

Πέρα από όσους αναφέρθηκαν, να προσθέσω τον Πέτρο Ζαράνη, και σπάω το κεφάλι μου γιατί είναι και άλλοι. Ο Καφετζόπουλος κάποια στιγμή, και ο Μυλωνάς στην Μυτιλήνη;
Πάντως δεν ξέρουν όλοι, και κυρίως δεν θέλουν να φτιάξουν. Είναι μια τεχνική που θέλει προσπάθεια και περιορισμένο κοινό. Είναι όμως σημαντικό στοιχείο του ήχου και του τρόπου παιξίματος των προπολεμικών μπουζουκιων.

1 «Μου αρέσει»

Νικο μηπως ο Ζαρανης λέγεται Πέτρος η είναι 2 ?
Εσυ που εχεις παιξει με τσακιση μπορεις να μας πεις λιγα πραγματα για την εμπειρια σου ?
Διάφορες παικτικα, ηχητικά (απο κοντά), αν χρειάζεται αν αλλαξεις το σημείο που βαράς την πένα ειτε πιο κοντα στην τρυπα η πιο κοντα στον καβαλάρη κ.τ.λ.?

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει “ιστορία” για το τι είναι “καλό-φτιαγμένο” όργανο γενικώς (κιθάρα μπουζούκι μαντολίνο, γενικώς έγχορδα , χωρίς να το αγκίξουμε.
Κοιτούσαμε την γωνία που κάνει το καράολο(προς τα πίσω) και το ίδιο στη γέφυρα. Βλέπαμε αμέσως το πόση δουλειά έβαλε ο μάστορας…
Όσο μεγαλύτερες γωνίες έχουμε και από τις δύο μεριές, τόσο ο ήχος γίνεται περισσότερο στακάτος και το όργανο ευκολόπαιχτο.λιγότερο “κλώτσημα” στο ενεργό κομμάτι της χορδής.
Εκτως αυτού, η τσάκιση στο καπάκι “βάζει” τον καρπο στο δεξί χέρι σε διαφορετική γωνία.
Το τι θα βγάλει το όργανο στο τέλος, είναι άγνωστο…
Φυσικό- μαθηματικά, πως αναλύεται αυτό, δεν μπορώ να βοηθήσω. Δεν κατέχω και δεν αντέχω τα 2π εις την - ν, ρίζες και τετράγωνα. :grinning:

3 «Μου αρέσει»

Ναι Παναγιώτη ο Ζαράνης Πέτρος λέγεται.Είχαμε πάει και είχαμε δει με τον Νικόλα ένα μπουζούκι με τσάκιση στο καπάκι.Ο Νικόλας που γνωρίζει θα σου απαντήσει γιατί έπαιξε κιόλας.Εγώ δεν είχα αρχίσει ακόμα μαθήματα και δεν έχω άποψη αλλά είχε ωραίο ήχο και το έδινε και σε καλή τιμή.

2 «Μου αρέσει»

Εδώ, σε παλαιότερη ανάρτηση, υπάρχει αναφορά από Σταύρο Κ. στο “τσακιστό καπάκι”. Αναφέρονται και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις για “παλαιότερους ηχους”.

1 «Μου αρέσει»

Δείτε εδώ την κλήση σ’αυτο το καπάκι (Σταθόπουλου).
Η χορδιέρα 3 εκ περίπου, πιο κάτω απ τη γέφυρα.(υψομετρικά) Παράγοντας συμαντικός, για καθαρό ήχο και ευκολία παιξίματος.

2 «Μου αρέσει»

Έχω την εντύπωση αν και άσχετος από οργανοποιία να βοηθούσε η τσάκιση και το μικρότερο μήκος χορδής στην αντοχή του οργάνου στα διάφορα κουρδίσματα και γενικότερα στις τάσεις που υπάρχουν.

1 «Μου αρέσει»

Ξεχασα με τους μαστορους που ανέφερα για τσακιση και προπολεμικό να αναφέρω και τον Δημήτρη Βασιλείου που εχω δει καποιες δουλειές του στο YouTube.
Ο Νίκος έχει παρουσιάσει και εν αν μπαγλαμα του.
Ισως αυτόν δεν μπορουσε να θυμηθεί.

Μα ο Βασιλείου είχε ήδη αναφερθεί, όπως και ο Φρονιμόπουλος, ο Θεοδωράκης και ο Ραπακούσιος που θα πρότεινα. Αλήθεια, ο Μαυρίδης ή ο Καδόγλου μήπως έχουν κάνει με τσακιση; Και ο Μουντάκης σίγουρα ξέρει πολύ καλά πως να φτιάξει τέτοιο μπουζούκι.

2 «Μου αρέσει»

Ο Καδόγλου φτιάχνει σίγουρα.Έχει διάφορα βίντεο στο facebook Νικόλα.Τον είχα ρωτήσει κιόλας για τιμές κτλ.και ο Θεοδωράκης φτιάχνει και έχει επίσης βίντεο στο facebook.
Και ο Ζαράνης πρώτη μούρη σε είχε στο ήθελα να μαι ο Ηρακλής με το μπουζούκι και το έπαιξες και με γεμάτες και γενικά έδωσες ρέστα :slight_smile: Πάντως @liga_rosa ήτανε πρίμο αρκετά το όργανο έτσι δεν είναι?
@Panos το είδες το βίντεο με το μπουζούκι του Ζαράνη?

2 «Μου αρέσει»

Ρε παιδιά τον Πέτρο Μουστάκα ξεχάσαμε, έχω την εντύπωση ότι φτιάχνει κι αυτός.
Η τσάκιση σίγουρα κόβει μπάσα, όσο κατεβαίνει το καπάκι στο πίσω μέρος. Αντίθετα, στα τετράχορδα που σηκώνεται προς τα πάνω δίνει παραπάνω μπάσα.

1 «Μου αρέσει»

Που υπάρχει το βίντεο αυτό; Αν και θυμάμαι ότι παλιότερα το είχα δει κάπου, τώρα δεν το βρίσκω

Δες στο facebook του Ζαράνη νομίζω 29 Σεπτεμβρίου το 2019 είναι.
Για τον Θεοδωράκη έκανα λάθος τα πιο πολλά βίντεο είναι στο youtube και έχει κάποια με μπουζούκι προπολεμικού τύπου με τσάκιση στο καπάκι.Ο Θεοδωράκης είναι και μέλος στο forum ρώτησέ τον να σου πει λεπτομέρειες.Εγώ που τον είχα ρωτήσει μου απάντησε ο άνθρωπος μια χαρά.Είχα γράψει για facebook αλλά στο youtube τα είδα τελικά.Ωραία μπουζούκια φαινόντουσαν.
Και ο Μουστάκας όντως πιστεύω θα ξέρει.
Πάντως @Panos αν ανοίξει λίγο η κατάσταση με τα μαγαζιά πάμε καμιά βόλτα από Μουντάκη να μιλήσουμε με τον άνθρωπο.Θέλω καιρό να πάω αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν ξέρω αν είναι και ανοιχτός.