Γεια σας!
Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να μάθω τους δρόμους σε μπουζούκι.
Αφού δεν είμαι καθόλου καλά με τις νότες, τους μαθαίνω με ταμπλετουρες.
Νομίζω έχω μάθει αρκετούς για τώρα αλλά δεν μπορώ να τους χρησιμοποιήσω ικανά. Μόνο κάνω λίγο ό,τι να ναι ταξιμάκια κτλ. Εγώ θα ήθελα να γράψω τραγούδια
Έχετε συμβουλές; μπορείτε να μου πείτε τραγούδια με αυτούς τους δρόμους παρακάτω;
(γενικότερα ακούω ρεμπέτικα, λίγο λαϊκά, αλλά όχι πολύ βαριά)
πού να τον βρω στην παλιά Σμύρνη χαχα!
και νομίζω εγώ μπερδεύομαι περισσοτερα με τις νότες επειδή έχω συνηθήσει σε ταμπλετουρες και μπορώ να θυμάμαι τις αποστάσεις πιο ευκολα.
αλλά κάπου κάπου μπορώ να βρω και τις νότες
Το να διαβάζεις νότες στο πεντάγραμμο δεν είναι τόσο απαραίτητο. Βοηθάει, αλλά πάρα πολλοί μουσικοί παίζουν χωρίς να ξέρουν να διαβάζουν, και δεν έχουν πρόβλημα.
Το να μάθεις όμως τις νότες, δηλαδή να ξέρεις αν αυτό που πατάς στην ταστιέρα σου είναι Ντο, Ρε κλπ., είναι βασικό. Και δεν είναι και πολύ δύσκολο, αρχίζεις μετρώντας (π.χ. αφού η ανοιχτή είναι ρε, ανεβαίνω «τόσο» και φτάνω στο λα…) και πριν το καταλάβεις θα έχεις μάθει όλες τις νότες της ταστιέρας.
Εξίσου καλό είναι να μάθεις και τις συγχορδίες. Σίγουρα ήδη παίζεις κάποιες. Μάθε σιγά σιγά πώς λέγονται.
εχ πεπε όχι και τόσο αμόρφωτος μπορώ να διαβάζω νότες στο πεντάγραμμα αλλά όχι με σωστο χρόνο. πρέπει να ξέρω το τραγούδι. και εννοείται ξέρω ποια νότα πατάω. (όχι παντα, πρέπει να υπολογίσω)
για τις συγχορδίες ξέρω μερικες και έχω προσπαθήσει να μάθω πως να χτήσω συγχορδία. αποστασεις κτλ… εκεί χάθηκα λιγάκι
Κώστα, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ βοηθητικό το pdf. Αντιμετωπίζει τους δρόμους σαν κλίμακες με εφτά σταθερές νότες και όλα από ρε, επίσης έχει αμφιλεγόμενες δαχτυλοθεσίες (οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν είναι σταθερές αλλά διαμορφώνονται για να εκφράσουν την εκάστοτε φράση).