Ενδιαφερομαι για μαθηματα μπουζουκιου

Γεια σας φιλοι μου…ειναι η πρωτη μου αναρτηση.Ειμαι 33 ετων,εχω ενα πολυ καλο 4χορδο μπουζουκι με 32 ντουγιες,πολυ διαθεση για μαθηση και μερακι αλλα δυστυχως η πρωτη μου ‘‘διδακτικη’’ εμπειρια στα παιδικα μου χρονια εξελιχθηκε σε μεγαλη αποτυχια καθως εμαθα βασικα πραγματα,παιζω καποια τραγουδακια αμιγως τυποποιημενα οπως μου τα εμαθαν αλλα καμια προσωπικη εξελιξη απο εκει και μετα,μεχρι που αφησα το οργανο τελειως.Και αυτο γιατι παρακολουθησα σε ενα γενικο ωδειο χωρις εξειδικευμενο δασκαλο (και ισως λιγο ‘‘κουβερτα’’).Εχω βασικες γνωσεις μουσικης αλλα στη παρουσα φαση επιθυμω να μαθω κυριως πρακτικα,καθοτι η αγαπη μου για το ρεμπετολα’ι’κο δε μου δινει να μαθω θεωρητικα περισσοτερα απο οσα ξερω καθως αλλωστε δε με ενδιαφερει επαγγελματικα το ολο θεμα! Περιμενω τις αποψεις σας,ιδεες,προτασεις,επιλογες.Σας ευχαριστω.

Καλοσώρισες bourbou! Υπάρχουν πολλοί μέσα στο Φόρουμ που μπορούν να σε κατατοπίσουν για δάσκαλο.

Προσωπική μου άποψη: Περιμένοντας τον δάσκαλο, πιάσε τα εύκολα τραγούδια του Μάρκου, και σιγά σιγά με το αυτί άρχισε να τα βγάζεις. Παράλληλα μπορείς να κοιτάξεις και τους λαϊκούς δρόμους για να πάρεις μια πρώτη ιδέα. Το χιτζάζ για παράδειγμα είναι ένας δρόμος που θα σε βάλει σιγά σιγά στο νόημα για αρκετά τραγούδια. Αν πάλι δε σ’ ενδιαφέρει καθόλου το θεωρητικό, ξεκίνα εμπειρικά. Γνώμη μου είναι πάντως ότι βοηθούν πολύ. Για παράδειγμα όταν παίζεις ένα τραγούδι σε ματζόρε ξέρεις που να κινηθείς. Με ανάλογο τρόπο θα σε βοηθήσει πολύ να ξέρεις ποιος είναι ο δρόμος ενός τραγουδιού, γνωρίζοντας τα πατήματα του δρόμου. Αυτό βέβαια μέχρι ένα σημείο…

Οσο για το επαγγελματικό, δεν έχει να κάνει. Πολλοί ερασιτέχνες εδώ μέσα έχουν καλύτερα μπουζούκια και καλύτερες θεωρητικές γνώσεις από πολλούς επαγγελματίες.

Καλή τύχη!

Διονυσε σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.Πρεπει να σου πω οτι γνωριζω πως ειναι σημαντικο εργαλειο οι ‘‘δρομοι’’ και ηθελα πολυ καποιος να μου τους δειξει.Πασιγνωστο σαν ορος το ‘‘χιτζαζ’’ αλλα για εμενα κατι ασχηματιστο.Βασικα δεν ξερω καν τι μπορει να σημαινει δρομος και τη πραγματικη του εφαρμογη πανω στο οργανο,αλλα το φανταζομαι σα μια μουσικη περιοχη που κινουμαστε σε καποια τραγουδια.Ξερω επισης οτι οταν παιζω κατι σε ματζορε (π.χ. Φραγκοσυριανη αν δεν κανω λαθος) θα βρω συναφη μουσικως τραγουδια και πατηματα.Αλλα σιγουρα χρειαζομαι ανθρωπο να με οδηγησει εκει.Με μεγαλη τιμη και παλι ευχαριστω.

Εχεις δίκιο, ένας δάσκαλος θα σε οδηγήσει όπως πρέπει. Οι δρόμοι όπως έχουν καθιερωθεί από την πρακτική πρέπει να τους δεις σαν κλίμακες (όπως το Ματζόρε και το Μινόρε), με κάποιες βέβαια ιδιαιτερότητες. Κάποιοι δρόμοι για παράδειγμα, αλλιώς ανεβαίνουν και αλλιώς κατεβαίνουν.

Ετσι για την ιστορία, το “νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”, “τα λερωμένα τ’ άπλυτα” είναι σε δρόμο χιτζάζ.

Χιτζαζ από Ρε: Ρε, Μιb Φα# Σολ Λα Σιb Ντο Ρε

Υ.Γ. Η Φραγκοσυριανή είναι σε μινόρε, Η Συννεφιασμένη Κυριακή σε ματζόρε :slight_smile:

Α,σε ευχαριστω φιλε μου…ηδη καταλαβα τι εννοεις και πως λειτουργει…Ξερω το ‘‘νυχτωσε χωρις φεγγαρι’’ και κατανοησα μολις τωρα τι συμβαινει με το δρομο του…οι νοτες του ειναι αυτες που μου ανεφερες…να υποθεσω ομως οτι αντιστοιχα υπαρχει Χιτζαζ που ξεκιναει απο αλλες νοτες και κινειται αναλογα? σχεδον με αυτο που μου ειπες αρχισα να ανιχνευω το ετερο τραγουδι ‘‘τα λερωμενα τ’απλυτα’’…με βοηθησες σημαντικα!
:slight_smile:

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:03 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:15 —

Αν υπαρχει καποια προταση και καποια επικοινωνια απο ανθρωπους που ειναι εμπειροι και διδασκουν θα ηθελα να επικοινωνησουν…ευχαριστω…

Bourbou, ενα χρήσιμο σάιτ είναι το ακόλουθο:
http://www.doctor-dark.webspace.virginmedia.com/rebetiko/roads.html

Αν και δε το θεωρώ up to date που λένε και οι Αγγλάρες είναι πολύ καλό γιατί σου δείχνει τα πατήματα στην ταστιέρα.
Στη θέση σου θα ξεκινούσα σιγά σιγά με
Χιτζάζ
Σαμπά (Σαλα σάλα, παξιμαδοκλέφτρα, τα παιδιά της γειτονιάς σου)
Χουζάμ και σεγκιά, αν και εχω καταλάβει ότι πλέον ισχύει το αντίστροφο για τις ονομασίες. (Στο Φάληρο που πλένεσαι, Αλανιάρης).
Ουσσάκ (Η πλημμύρα, Μανάκι μου)
Πειραιώτικο. (Εφουμέρναμ’ ένα βράδυ).

Το χιτζασκιάρ είναι σαν το χιτζάζ, μόνο που αλλάζει μια νότα, το Ντο γίνεται Ντο#. (Μισιρλού).

Σε αναμονή δασκάλου, άρχισε σιγά σιγά να ανεβοκατεβαίνεις την ταστιέρα, και προσπάθησε κάθε δρόμο να το συνδυάζεις με ένα τραγουδάκι. Αν οι εισαγωγές σε δυσκολεύουν, παίζε μόνο τη μελωδία.

Καμμιά φορά στα τραγούδια υπάρχουν νότες έξω από το δρόμο ή αλλάζουν γενικότερα συμπεριφορά. Μη σε προβληματίσει αυτό, αυτό γίνεται γιατί οι δρόμοι αυτοί προέρχονται από συγκερασμό οθωμανικών μακαμιών. Αποτελεί την προσπάθεια και τη ρεμπέτικη συνεισφορά στη μουσική να κάνουμε το αδύνατο, δηλαδή να παίξουμε μουσική που παίζεται με όργανα χωρίς τάστα (ούτι, βιολί), σε όργανα όπως το μπουζούκι και η κιθάρα που έχουν τάστα.
Ο δρόμος λοιπόν είναι μια γενική οδηγία και όχι κάτι που ακολουθείται πάντα κατά γράμμα.

Επίσης υπάρχει δημόσια ομάδα στο Φόρουμ που ασχολείται με τους δρόμους. Μπορείς εκεί να βρεις παρτιτούρες με τους δρόμους και τραγούδια συνθετών όπου αναφέρεται ο δρόμος. (Η ανταλλαγή παρτιτούρων στο Φορουμ με νότες από τραγούδια απαγορεύεται για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας)

Αυτό μπορείς να το αναλύσεις λίγο παραπάνω;

Ο Παγιατής και ο Δημήτρης Μυστακίδης στο βιβλίο του μέθοδος για λαούτο (2004) αναφέρουν τους δρόμους αυτούς όπως στο παραπάνω σάιτ.
Αλλά έτσι, αυτοί οι δρόμοι είναι αντίθετα από τα αντίστοιχα οθωμανικά μακάμια. Δηλαδή ο δρόμος σεγκιά αντιστοιχεί στο μακάμι χουζάμ και ο δρόμος χουζάμ αντιστοιχεί στο μακάμι σεγκιά. Αυτό επαναλαμβάνεται και σε ένα παλιό άρθρο του Pennanen.

Ομως ο Δημήτρης Μυστακίδης στο καινούργιο του αδημοσίευτο βιβλίο που είναι μια μέθοδος για λαϊκή κιθάρα (μας την παραχώρησε στο Φόρουμ σε μορφή pdf) τα αντιστρέφει και τα κάνει να αντιστοιχούν με τα οθωμανικά.


Απ’ ότι έμαθα και ο Ευγένιος Βούλγαρης είναι της ίδιας άποψης.

Δημήτρη αν ακούς (δηλαδή διαβάζεις) μπορείς να μας πεις για ποιο λόγο αποφασίσατε έτσι και αν είναι καλύτερα από εδώ και στο εξής να ακολουθούμε αυτές τις ονομασίες;

Ευχαριστώ Διονύση

Καλησπέρα παιδιά. Παλιά η ανάρτηση βλέπω. Έχετε στα υπόψιν κανέναν δάσκαλο για μπουζούκι; Κοντά σε Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Ιωνία Άνω Πατήσια Γαλάτσι. Αν υπάρχει κάποιος