Οι νότες στο μπουζούκι

Καλημέρα σε όλους,
Υπάρχει κάποιος να μου πεί αν υπάρχει βιβλίο για μπουζούκι το οποίο να έχει σε κάποια σελίδα του απεικόνιση με την ταστιέρα του μπουζουκιού και τις νότες σε κάθε τάστο;
Ευχαριστώ εκ’των προτέρων

Μάνο ξέρεις να διαβάζεις νότες; Αν ναι, στο βιβλίο “Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι και μπαγλαμά” του Δημήτρη Κούτη (εκδ. Νάκα), στη σελίδα 21 αντιστοιχίζεται η ταστιέρα με το πεντάγραμο. Για τετράχορδο, σκαλίζοντας τη βιβλιοθήκη μου ξανανακάλυψα μία μέθοδο του Παγιάτη και το “Χρυσό βιβλίο του μπουζουκιού” του Σταύρου Παλιά, που έχουν κάτι αντίστοιχο.

Νομίζω πως όλα λίγο-πολύ τα βιβλία έχουν κάτι τέτοιο. Κάνε μία βόλτα στα μουσικά βιβλιοπωλεία και …ξεφύλλισε επιτόπου πριν πάρεις!

Η αλήθεια είναι οτί εμένα σχεδόν ποτέ δεν μου χρησίμευσαν οι μέθοδοι, γι΄άυτό αν δεν πολυβιάζεσαι θα τα σκανάρω μέσα στο Σ-Κ και θα στα στείλω.

Πρακτική μέθοδος για οκτάχορδο μπουζούκι,

του Μ.Μητσοπούλου, εκδόσεις Ντορεμι.

Υπαρχει μηπως και καποιο καλο με ταμπλατουρες, για τους μη γωνριζοντες νοτες? Με ενδιαφερει και για τριχορδο και για τετραχορδο…

Το μόνο πραγματικό βοήθημα για να μάθεις μπουζούκι είναι :
Πλακίτσα κάνω αλλά το πιστεύω.
Ενα βιβλίο για τους δρόμους χρειάζεσαι σαν του Παγιάτη η του Μιχαλάκη και να …τεντώσεις τα αυτιά σου.

Να κάνεις πολύ σύντομα “κονέ” και με τους Βορείους εκπροσώπους του φόρουμ (Παπαβασιλείου, Τσούμαρη, Κουρούνη κλπ. Θα τα βρεις όλα σιγά-σιγά).
Ο Παπαβασιλείου (ή Τσαουσάκης) παίζει στο ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ (που σου έλεγα, στον Ευκλείδη).
Αν έχεις καλό αφτί…αυτός έχει καλό χέρι !!!

Ευχαριστώ την Ιωάννα για την αβάντα,(άντε θα σε κεράσω και καφέ την άλλη φορά που θα ανέβεις!!!).
Φίλε Ερεβος(κλείνετε άραγε αυτό το όνομα?)Να πηγαίνεις σε μέρη που παίζουν τέτοια μουσική να βλέπεις και να ακούς.Αν έχεις καλό αυτί και μεράκι δεν χρειάζεται δάσκαλός ούτε τρόπος διδασκαλίας.Αυτά χρειάζονται μόνο για τελειοποίηση παιξίματος,μην τρως έτοιμη τροφή.Η μαγεία είναι να περνάς μια καινούργια κίνηση ή γύρισμα, ένα καινούργιο τραγούδι.Η τριβή με το όργανο είναι το καλύτερο σχολείο,εκεί πάνω μαθαίνεις ούτε σε σχολεία ούτε σε δασκάλους!!!Αντε καλή αρχή στη διατριβή

Ρε σεις, όταν έχουμε να κάνουμε με ‘νέο’, ας μην είμαστε τόσο απαιτητικοί.

Ρίξε μου ένα mail Ερεβε και θα… φωτοτυπήσουμε αυτά που θες. Τυχαίνει να έχω κάποια πράγματα που ίσως σου φανούν χρήσιμα. Salonica είμαι και 'γω και θα με βρεις από εδώ:
http://www.rembetiko.gr/cgi-bin/forum/board-profile.pl?action=sendmsg&to=kostas&db=passwd
(βάλε τηλέφωνο)

Θα διαφωνήσω με το Παπαβασιλείου και ισχυρίζομαι ότι στα αρχικά στάδια της εκμάθησης χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιος δάσκαλος για να σου μάθει τα βασικά για το όργανο. Δηλαδή πιάσιμο πένας, την θέση και άρση, ένα τρόπο να καταλαβαίνεις το μέτρο, δακτυλοθεσία, κλίμακες, ασκήσεις για τα δάκτυλα και οπωσδήποτε όλα αυτά με κάποια μέθοδο.
Βέβαια δάσκαλος θα μπορεί να είναι και ένας φίλος αλλά η γνώμη μου είναι να βρείς κάποιο δάσκαλο που να σου παρέχει όλα αυτά τα παραπάνω χωρίς οπωσδήποτε να αρχίσεις με την φαληριώτισα.
Εγώ προσωπικά ξεκίνησα με δάσκαλο αλλά το μόνο που μου πρόσφερε ήταν να μου μάθει δέκα τραγούδια χωρίς τίποτα μέθοδο ,χωρίς κλίμακες, χωρίς ασκήσεις με αποτέλεσμα να τα μάθω μόνος μου αλλά σε αρκετό χρονικό διάστημα αφότου ξεκίνησα. Όταν μετά από 10 χρόνια το 1985 πήγα στη σχολή του Μόσχου στην Αθήνα τότε μου άνοιξαν τα μάτια θα έλεγα και απογειώθηκα.
Βέβαια αυτά για την αρχή, για τις σωστές βάσεις. Μετά οπωσδήποτε θα συνεχίσεις μόνος σου και χρειάζεται να έχεις ανοιχτά αυτιά όπως λέει και ο Ηλιόπουλος

Σωστά τα λές Κώστα, αλλά ο φίλος Έρεβος (με τρομάζει λίγο αυτό τ’ όνομα) είναι χρόνια κιθαρίστας, όπως αναφέρει σε κάποιο άλλο ποστ, άρα ξέρει τα περισσότερα που θα του δείξει ένας κάλος δάσκαλος.

Τα υπόλοιπα θα τα μάθει με την τριβή με τ’ όργανο όπως λέει κι ο Τσαουσάκης.

Ασχετο με την κουβέντα, αλλά με αφορμή από αυτή.
Το Ερεβος ήταν το πειρατικό του Μπαντ Σπένσερ (το άλλο ήταν φυσικά του Τέρενς Χιλ) σε μια (χαζο)χαρούμενη ταινία του '70. Το ηχητικό “χαλί” σε όλη τη διάρκεια της ταινίας (ιδιαίτερα των μαχών) ήταν η μουσική της “Συννεφούλας”…

(Αργοπορημένη λόγω διακοπών) απορία προς την Ιωάννα:

Δηλαδή αν έχει καλό αυτί ο άνθρωπος τον στέλνεις στον Τσαουσάκη (που έχει καλό χέρι) για να του το… τραβήξει;;;

Και το αυτί του Τσαουσάκη ποιος θα του το τραβήξει που έφυγε από το μαγαζί κι εμείς τον γυρεύαμε; Τώρα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να μαζευθούν και πάλι τα αργύρια της εις Θεσσαλονίκην ανόδου (δηλ. του χρόνου και βάλε…)

Ας είναι! Γνωρίσαμε το Μανωλάκη τουλάχιστον!

Χε! Χε! Χε!

Μπαγιο- εσένα θέλει τράβηγμα το αφτί σου… Είπες πως όταν ερχόσουν Αθήνα-Θεσ/νικη θα μας ειδοποιούσες για μουσική συνάντηση. Εγώ δεν πήρα καμια ειδοποίηση…
Νασαι καλά.
Και…
Μάλλον, το ΠΣΚ θα είμαι Κύπρο -για το βιβλίο του Μπίνη (κάτι κανονίζει ο Νέαρχος και η Τάνια).

Καλώς να ορίσεις Ιωάννα και καλή παραμονή. Θα φροντίσω να τα πούμε από κοντά.

Όσο για την Αθήνα… σκέφτηκα ότι ήτανε το τριήμερο και δεν ήθελα να γίνω βάρος. Ήμουνα και με μεγάλη παρέα συναδέλφων και λειτούργησε λίγο το αίσθημα της… αγέλης.

Απολογούμαι πραγματικά.

Και στη Θεσσαλονίκη που πήγα μόνο ένα βράδι κατάφερα να βγω με τα Σάκη (και μάλιστα ήτανε το τελευταίο πριν φύγω). Σε περιμέναμε κι εσένα αλλά πήγες μια-δυο μέρες μετά που έφυγα εγώ.

Ιωάννα, δώσε λεπτομέρειες της παρουσίασης σε παρακαλώ για να βγάλουμε πρόγραμμα.

Φιλοι ευχαριστω για τις συμβουλες σας…Σιγουρα τον σπουδαιοτερο ισως ρολο παιζει το αυτι, απλως εξισου σιγουρα χρειαζεται και μια καποια θεωρητικη βαση, για να καταλαβαινεις και τι ακους…Η καποια γνωση που εχω στην κιθαρα σιγουρα βοηθαει (στο τετραχορδο βασικα)…Αλλα αλλο κθαρα, αλλο μπουζουκι…Ευχαριστω ολους και παλι…

Κωστα, εστειλα μηνυμα.

Στο βιβλίο : “To χρυσό βιβλίο του μπουζουκιού” του Σταύρου Παλιά ἀπό τον μουσικό οἰκο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ” σελ(10) ΕΞΑΧΟΡΔΟ καί σελ(11)ΟΚΤΑΧΟΡΔΟ ,ἀλλες λεπτομέριες για τῆν ταστιέρα του μπουζουκιού σελ(15 καί 16).Ἀυτές ὀμος εῖναι πληροφορίες γιά νότες ἁπλές ,γιά συνχορδίες σας προτείνω το site : www.playbouzouki.com νά εἰσέλθετε σε σκαλες για trixordo (ἑξάχορδο) καί tetrachordo(ὀκτάχορδο), ἐκῆ εἰναι ὁλοι οἱ μουσικοί δρομοί ἐκτός HITZAZSKIAR για ἐξάχορδο.