Τρίχορδο Σουμπασάκης

Χαιρετώ την παρέα,

Πρόσφατα είδα στο Facebook Marketplace ένα καινούργιο τρίχορδο προς πώληση πολύ καλής αισθητικής (υποκειμενικό το ξέρω) σε τιμή κάτω των 300 ευρώ. Επικοινώνησα λοιπόν με τον πωλητή/οργανοποιό. Λέγεται Αντώνης Σουμπασάκης και βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Στο διαδίκτυο βρήκα ελάχιστες πληροφορίες. Εδώ η σελίδα του στο fb Ξύλινες κατασκευές Αντώνιος. Λόγω της απόστασης ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός αλλά σύντομα μου έκανε μια πολύ τίμια πρόταση: Το όργανο αποστέλεται με αντικαταβολή, μετά τον απαραίτητο έλεγχο είτε πληρώνεται η αξία του συν ένα κόστος αποστολής στα 10 ευρώ ή το όργανο επιστρέφει πίσω και ο υποψήφιος αγοραστής επιβαρύνεται μόνο τα μεταφορικά.

Λίγα λόγια για το όργανο:
Καπάκι: Ελατο
Ταστιέρα: οξιά βαμμένη
Μάνικο: οξιά μονοκόμματη με ενσωματωμένη βέργα
Σκάφος: Οξιά και λεύκα

Πρώτες εντυπώσεις: καθαρός ήχος, δεν ταστάρει πουθενά, μαλακό με μικρή απόσταση χορδών/τάστων. Δυνατό άλλα όχι ιδιαίτερα μπάσο. Μάλλον μεσαίος ήχος. Στενή ταστιέρα, αλλά ψωμωμένη σε πάχος. Κάθεται καλά στο χέρι. Έχει ένα κάποιο βάρος αλλά έχω πιάσει και όργανα με πολύ πιο βαρύ μανίκι.

Σε κάποια πράγματα -πέρα από τα ξύλα- φαίνεται και που έχουν γίνει κάποιοι συμβιβασμοί για περιορισμό κόστους: η πεναριά δεν είναι ένθετη, τα κλειδιά είναι φτηνά, οι χορδές επίσης και οι καβαλάρηδες αρκετά κάτω του μετρίου. Στη τιμή αυτή όμως είναι για μένα αρκετά τίμιοι συμβιβασμοί. Πιστεύω ότι μετά από κάποιο διάστημα μια αλλαγή χορδών και του μεγάλου καβαλάρη θα βελτιώσουν αισθητά το αποτέλεσμα με πολύ μικρό κόστος.

Επιφυλάσσομαι βέβαια για την μακροζωία του οργάνου και θα επανέλθω μετά από κάποιο εύλογο διάστημα. Σε ερώτησή μου πάντως σχετικά με το τί γίνεται σε περίπτωση σκευρώματος ο οργανοποιός δεσμεύτηκε ότι -στην μικρή αυτή πιθανότητα- αναλαμβάνει την επιδιόρθωση με αποκλειστική επιβάρυνση το κόστος αποστολής/επιστροφής.

Παραθέτω ένα βίντεο. Ο ήχος είναι από ένα Zoom H1N. Όπως θα καταλάβετε το παίξιμο μου δεν είναι της προκοπής, ελπίζω όμως να δίνει μια ιδέα: Τρίχορδο Σουμπασάκη

Ακούω εντυπώσεις!

4 «Μου αρέσει»

Τίμια κατασκευή. Για 300€ μια χαρά το βρισκω και από εμφάνιση και από ήχο. Εγώ πάντως θα άλλαζα όσο πιο σύντομα γίνεται τους καβαλάρηδες. Και καλύτερο ήχο θα έχει το οργανο και πιο εύκολο στο παίξιμο ( βέβαια δεδομένου ότι θα το δει καλός μάστορας). Πάντως η ροζετα σκάει μάτι! Μοιάζει και λίγο σαν λαούτου. Να το χαίρεσαι και καλές πενιες εύχομαι!

2 «Μου αρέσει»

Να ξεκαθαρίσω ότι η ανάρτηση απευθύνεται σε όλους αυτούς που αναζητούν πολύ οικονομικά όργανα. Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: περίμενε και μάζεψε αλλά 200 για μεταχειρισμένο ή απλά Ματσικας. Σε τιμή κάτω των 300 δεν περιμένει κανείς ηχοχρώματα κλπ γούστα. Απλά ένα άρτιο κατασκευαστικα όργανο που δεν δυσχεραινει τη διαδικασία της μάθησης.

Έχω τριχορδο Σπουρδαλακη, μπαγλαμα Ραπακουσιου καθώς και παλιά ένα Ματσικα των 400 και ακόμα δύο αγνώστου ταυτότητας τριχορδα τις τάξεως των 400-600 ευρώ. Σε σχέση με τα τρία τελευταία να πω ότι εκ πρώτης εντυπωσεως η έκπληξη είναι ευχάριστη.

Το όργανο προορίζεται για παραλίες, υγρασία και γενικότερα κακοποίηση, οπότε αν περάσει το τεστ αυτό για ένα-δύο χρόνια μιλάμε για μια πραγματική εναλλακτική στα όργανα του Ματσικα. Ο χρόνος θα κρίνει…

8 «Μου αρέσει»

Για τον ήχο που βγάζει μια χαρά είναι το οργανάκι ειδικά σε αυτήν τη τιμή

2 «Μου αρέσει»

Λοιπόν πως είναι το όργανο μετα από 4 μηνες?

Το έχει ένας φίλος και είναι πολύ ευχαριστημένος. Το χει πάρει παραλίες κλπ και μένει σε παραθαλάσσια περιοχή. Κανένα τρίξιμο ή μεταβολή στο μανικο. Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχει ξεκολλήσει λίγο η πεναρια στη μέση. Με λίγη κόλλα όμως αυτό λύνεται σε δύο λεπτά.

1 «Μου αρέσει»

Ήθελα να ρωτήσω αν μετά από καιρό είναι τελικά καλό το όργανο, γιατί ενδιαφέρομαι να πάρω ένα

Για να είμαι ξεκάθαρος: Στα 200-300 EUR, κονταροχτυπιέται με τα μαθητικά/πλέον οικονομικά του Μάτσικα. Το όργανο είναι μια χαρά ΓΙΑ ΑΡΧΉ. Ναι το μανίκι είναι βαρύ, ναι η πεναριά μπορεί να ξεκολλήσει. Αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι ένα διακοσμητικό όργανο για τοίχους. Μπορεί κάποιος να μάθει σε αυτό για αρχή. Επίσης ότι ισχύει για όλα τα φθηνά όργανα: Αλλαγή στους καβαλάρηδες. Μικρό κόστος, μεγάλη απόδοση!

Πώς ξέρεις ποιός καβαλάρης είναι καλύτερος για το κάθε όργανο?

@Lambros.L μιλάς γενικά ή ειδικά για το συγκεκριμένο όργανο;

Στη περίπτωση που αναφέρεσαι για το συγκεκριμένο όργανο, απλά οι καβαλάρηδές του ήταν 2 ξύλα. Ούτε κόκκαλο δεν είχαν καλά-καλά. Επίσης μη ξεχνάς ότι ο καβαλάρης είναι αυτός που μεταφέρει τη δόνηση από και προς το καπάκι.

Σε γενική περίπτωση ο οργανοποιός ξέρει και ρυθμίζει τον καβαλάρη ώστε να σου δώσει το κατάλληλο αποτέλεσμα στον ήχο.

1 «Μου αρέσει»

και βέβαια, αν χρειάζεται, φτιάχνει καινούργιο καβαλάρη. Το κόστος το πληρώνει φυσικά ο αγοραστής.

1 «Μου αρέσει»

Εννοείται πως ισχύει κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο Πέτρος σαν αγοραστής το είπε και πιο πάνω καθαρά :

Κάτι το οποίο σαν δήλωση την προσυπογράφω! Ένας σωστός και σωστά ρυθμισμένος καβαλάρης αναβαθμίζει κατά πολύ τον ήχο του οργάνου!

1 «Μου αρέσει»

Λέω για φτηνό όργανο.Αν είναι να αλλάξεις καβαλάρη.

Όσο φθηνό και να είναι ένα όργανο χρειάζεται έναν αξιοπρεπή καβαλάρη που να είναι ρυθμισμένος πάνω στο όργανο, για να βγει ο πραγματικός ήχος του οργάνου. Κάποιοι κατασκευαστές βάζουν απλά ένα κομμάτι ξύλο. Όταν λοιπόν αλλαχθεί αυτό το ξύλο και μπει ο “σωστός” καβαλάρης ακούς διαφορές και τον “πραγματικό” ήχο που λέγαμε!

3 «Μου αρέσει»

Ναι αυτό ρωτάω.Εγώ τώρα δηλαδή πρέπει να πάω στον Μάτσικα αφού είναι δικιάς του κατασκευής και να του πω φτιάξε καλύτερο καβαλάρη?Ή γενικά σε κάποιον οργανοποιό?Απλά φαντάζομαι πρέπει να δει το όργανο όποιος το φτιάξει τον καβαλάρη έτσι δεν είναι?

Για μια τέτοια αλλαγή ΝΑΙ. Το όργανο πρέπει να το δει οργανοποιός. Το “ποιος ;” είναι επιλογή σου. Ο οργανοποιός θα σου πει εάν χρειάζεται αλλαγή / ρύθμιση ο καβαλάρης. Εκτός εάν έχεις την εμπειρία να το κάνεις μόνος σου. Αρκετοί το παλεύουν με τα αποτελέσματα να ποικίλουν…

Έιχα παει στον Κάρολο Τσακιριαν με το μπουζουκι μου μόνο για να μου φτιάξει καβαλαρη, βέβαια δεν τον βρήκα και ακόμα δεν εχω βρει χρόνο να ξαναπάω.
Με λίγα λόγια εσυ επιλέγεις Λάμπρο ποιον θα εμπιστευτείς για να σου φτιάξει εκ νεου έναν καβαλαρη.

2 «Μου αρέσει»