Τρίχορδο Σουμπασάκης

Χαιρετώ την παρέα,

Πρόσφατα είδα στο Facebook Marketplace ένα καινούργιο τρίχορδο προς πώληση πολύ καλής αισθητικής (υποκειμενικό το ξέρω) σε τιμή κάτω των 300 ευρώ. Επικοινώνησα λοιπόν με τον πωλητή/οργανοποιό. Λέγεται Αντώνης Σουμπασάκης και βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Στο διαδίκτυο βρήκα ελάχιστες πληροφορίες. Εδώ η σελίδα του στο fb Ξύλινες κατασκευές Αντώνιος. Λόγω της απόστασης ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός αλλά σύντομα μου έκανε μια πολύ τίμια πρόταση: Το όργανο αποστέλεται με αντικαταβολή, μετά τον απαραίτητο έλεγχο είτε πληρώνεται η αξία του συν ένα κόστος αποστολής στα 10 ευρώ ή το όργανο επιστρέφει πίσω και ο υποψήφιος αγοραστής επιβαρύνεται μόνο τα μεταφορικά.

Λίγα λόγια για το όργανο:
Καπάκι: Ελατο
Ταστιέρα: οξιά βαμμένη
Μάνικο: οξιά μονοκόμματη με ενσωματωμένη βέργα
Σκάφος: Οξιά και λεύκα

Πρώτες εντυπώσεις: καθαρός ήχος, δεν ταστάρει πουθενά, μαλακό με μικρή απόσταση χορδών/τάστων. Δυνατό άλλα όχι ιδιαίτερα μπάσο. Μάλλον μεσαίος ήχος. Στενή ταστιέρα, αλλά ψωμωμένη σε πάχος. Κάθεται καλά στο χέρι. Έχει ένα κάποιο βάρος αλλά έχω πιάσει και όργανα με πολύ πιο βαρύ μανίκι.

Σε κάποια πράγματα -πέρα από τα ξύλα- φαίνεται και που έχουν γίνει κάποιοι συμβιβασμοί για περιορισμό κόστους: η πεναριά δεν είναι ένθετη, τα κλειδιά είναι φτηνά, οι χορδές επίσης και οι καβαλάρηδες αρκετά κάτω του μετρίου. Στη τιμή αυτή όμως είναι για μένα αρκετά τίμιοι συμβιβασμοί. Πιστεύω ότι μετά από κάποιο διάστημα μια αλλαγή χορδών και του μεγάλου καβαλάρη θα βελτιώσουν αισθητά το αποτέλεσμα με πολύ μικρό κόστος.

Επιφυλάσσομαι βέβαια για την μακροζωία του οργάνου και θα επανέλθω μετά από κάποιο εύλογο διάστημα. Σε ερώτησή μου πάντως σχετικά με το τί γίνεται σε περίπτωση σκευρώματος ο οργανοποιός δεσμεύτηκε ότι -στην μικρή αυτή πιθανότητα- αναλαμβάνει την επιδιόρθωση με αποκλειστική επιβάρυνση το κόστος αποστολής/επιστροφής.

Παραθέτω ένα βίντεο. Ο ήχος είναι από ένα Zoom H1N. Όπως θα καταλάβετε το παίξιμο μου δεν είναι της προκοπής, ελπίζω όμως να δίνει μια ιδέα: Τρίχορδο Σουμπασάκη

Ακούω εντυπώσεις!

4 «Μου αρέσει»

Τίμια κατασκευή. Για 300€ μια χαρά το βρισκω και από εμφάνιση και από ήχο. Εγώ πάντως θα άλλαζα όσο πιο σύντομα γίνεται τους καβαλάρηδες. Και καλύτερο ήχο θα έχει το οργανο και πιο εύκολο στο παίξιμο ( βέβαια δεδομένου ότι θα το δει καλός μάστορας). Πάντως η ροζετα σκάει μάτι! Μοιάζει και λίγο σαν λαούτου. Να το χαίρεσαι και καλές πενιες εύχομαι!

2 «Μου αρέσει»

Να ξεκαθαρίσω ότι η ανάρτηση απευθύνεται σε όλους αυτούς που αναζητούν πολύ οικονομικά όργανα. Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: περίμενε και μάζεψε αλλά 200 για μεταχειρισμένο ή απλά Ματσικας. Σε τιμή κάτω των 300 δεν περιμένει κανείς ηχοχρώματα κλπ γούστα. Απλά ένα άρτιο κατασκευαστικα όργανο που δεν δυσχεραινει τη διαδικασία της μάθησης.

Έχω τριχορδο Σπουρδαλακη, μπαγλαμα Ραπακουσιου καθώς και παλιά ένα Ματσικα των 400 και ακόμα δύο αγνώστου ταυτότητας τριχορδα τις τάξεως των 400-600 ευρώ. Σε σχέση με τα τρία τελευταία να πω ότι εκ πρώτης εντυπωσεως η έκπληξη είναι ευχάριστη.

Το όργανο προορίζεται για παραλίες, υγρασία και γενικότερα κακοποίηση, οπότε αν περάσει το τεστ αυτό για ένα-δύο χρόνια μιλάμε για μια πραγματική εναλλακτική στα όργανα του Ματσικα. Ο χρόνος θα κρίνει…

7 «Μου αρέσει»