Το χρειάζεται για να παίξεις σε μαγαζί ;

Χρόνια πολλά με ΥΓΕΙΑ και καλα μουσικά ταξίδια !
Λόγω της καραντίνας και του απείρου χρόνου τις τελευταίες μέρες αναρωτιόμουν τι χρειάζεται τελικά για να παίξεις σε ένα μαγαζί μουσική . Πέραν του ολοκληρωμένου εξοπλισμού ,της εμπειρίας και όλων των απαραίτητων προσωντων η απορία μου ειναι εξής : Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής (οποίας και αν ειναι αυτής ) θεωρητικά και απο φορολογικής άποψη πρέπει ο καταστηματάρχης να λάβει κάποια απόδειξη-τιμολόγιο απο τους μουσικους όπου να δείχνει πως έδωσε κάποιο Χ πόσο στην ορχήστρα . Αυτό (βάσει νόμου ) ισχύει ; Και αν ποια ειναι η διαδικασία για να πάρω παράδειγμα μια παρέα και να παίξουμε σε ένα μαγαζάκι ώστε να ήμαστε νόμιμοι .

Δεν έχω σκοπό να πάω σε μαγαζί απλά μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες και ελπίζω κάποιος πιο έμπειρος να μου ρίξει τα φώτα του . Ευχαριστώ προληπτικά !!! Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους !!!

υπάρχουν δύο τρόποι για να δουλέψεις σε μαγαζί, με πρόσληψη και με μπλοκάκι. επίσης πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα να μπει εργόσημο σε εκδηλώσεις (γάμοι-βαφτίσεις κλπ).
μπλοκάκι και εργόσημο δεν συμφέρουν καθόλου. στην πρώτη περίπτωση θεωρείσαι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε πληρώνεις φορολογία συν τέλος επιτηδεύματος συν εφκα (πρώην τεβε). στην δεύτερη περίπτωση υπάγεσαι στο ικα με αυτασφάλιση, αλλά δεν δικαιούσαι άδειες ασθενείας, επίδομα ανεργίας, κλπ απαραίτητες παροχές.
αυτό που πρέπει να γίνεται και να διεκδικούμε σε κάθε δουλειά, είναι η πρόσληψη με βάση την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας και το αντίστοιχο ένσημο. προτιμάμε αορίστου χρόνου και όχι ορισμένου, με μεροκάματο τουλάχιστον 50 ευρώ συν ένσημο μουσικού. έτσι δικαιούμαστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άδεια ασθενείας, επίδομα ανεργίας, εποχικό επίδομα, καθώς και διάφορες άλλες παροχές που είναι απαραίτητες σε κάθε εργαζόμενο.
ένα επίκαιρο παράδειγμα για την σημασία της ασφάλισης των μουσικών είναι το επίδομα λόγω κορονοϊού, που έχει δοθεί μόνο στους ελάχιστους μουσικούς είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου, αφήνοντας χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα για αρκετούς μήνες όλους τους υπόλοιπους.
για ό,τι απορία έχεις, μπορείς φυσικά να απευθυνθείς στον πανελλήνιο μουσικό σύλλογο (πμς) ή στον σύλλογο μουσικών βορείου ελλάδος (σμβε):
https://pmu.gr/
https://smve.gr/

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ !!! Λύθηκε μια απορία που με απασχολούσε λίγο καιρό τώρα .

1 «Μου αρέσει»