"Το Τετράχορδο Μπουζούκι κατά την Προπολεμική περίοδο", άρθρο του Σταύρου Κουρούση

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον μουσικό και ερευνητή Σταύρο Κουρούση, σχετικά με την ιστορία του τετράχορδου μπουζουκιού:

https://78strofes.gr/2023/10/18/το-τετράχορδο-μπουζούκι-πριν-τον-μανώ/

6 «Μου αρέσει»

Πολύ καλή δουλειά, μπράβο Σταύρο!

Να ρωτήσω κάτι: στη φωτογραφία με Παπαϊωάννου - Σπιτάμπελο - Παναγόπουλο, πώς βγαίνει συμπέρασμα για το κούρδισμα του μπάντζου; Έχει μεν το ίδιο πάτημα με το Ντο ματζόρε της κιθάρας (αν επιμένετε, γιατί εμένα με μπερδεύει λίγο η οπτική γωνία - άλλο στην κιθάρα που είναι ολοκάθαρο), αλλά ο Παπαϊωάννου κρατάει Ρε μινόρε, άρα απλώς έπιαναν κάτι ό,τι να 'ναι για τη φωτογραφία. Όχι κάτι κοινό οι τρεις τους.

1 «Μου αρέσει»

Έπιαναν οτι να’ναι!
δεν ακουγεται στη φώτο…
αλλα στο κείμενο αναγράφεται το εξής.

<Το Εριβάν προπολεμικά ήταν ένα πεντάχορδο όργανο, με τρεις μονές μπάσες και δύο ζεύγη ψιλών χορδών. >

αυτο μας κανει ενα όργανο 7χορδο και πεντάφωνο. οχι πεντάχορδο.

Εξαιρετικό, και με πολλή τροφή για σκέψη/συζήτηση. Με το καλό και ο Β’ τόμος!

Φυσικά, απλώς ποζάρουν, και συμβαίνει το ντο ματζόρε να είναι το <<αρχετυπικό>> ακόρντο της κιθάρας και το ρε μινόρε του μπουζουκιού. Θα παρατηρήσω ότι η μπατζοκιθάρα ίσως έχει αρμάτωμα κλασικής, που αν ισχύει θα πρέπει να συνδέεται με την δυσανεξία κάποιων μουσικών απέναντι στο μπάτζο ως "“too loud”.

Ο μπουζουξής Φραγκίσκος Ζουριδάκης, από τους εκπροσώπους της Αθηναϊκής σχολής, σε ιδιωτική ηχογράφηση των αρχών της δεκαετίας του ’80 περιλαμβάνει μια εκτέλεση της γνωστής Σερενάτας του Franz Shubert.

Υπάρχει πουθενά να την ακούσουμε κι εμείς;

Άρα, αυτό που πιάνεται σαν Ντο ματζόρε στο μπάντζο μπορεί και να μην είναι Ντο ματζόρε. Η φωτογραφία δε μας δίνει πληροφορία για το κούρδισμα του μπάντζου.

Ή μάλλον, μας δίνει κάποια: αν μπορείς να πιάσεις ένα κιθαρίστικο ακόρντο στο μπάντζο, τότε προφανώς τα διαστήματα είναι όπως στην κιθάρα (θα ήταν πολύ σατανικό να είναι άλλα τα διαστήματα, και συμπτωματικά να βγαίνουν ακόρντα -διαφορετικά βέβαια- και με τα ίδια πατήματα). Δεν ξέρουμε όμως για το ύψος. Μπορεί να είναι κούρδισμα σαν κιθάρας +/- κάποια ημιτόνια ή τόνους, όπως στο 4χ μπουζούκι.

το εριβαν σημερα…

1 «Μου αρέσει»

Φραγκίσκος Ζουριδάκης

1 «Μου αρέσει»

Στα μπάσα ακούγεται πολύ σαν λαούτο. Στα ψηλά ακούγεται σαν μπουζούκι, αλλά η διαφορά ήχου δε γεφυρώνεται σταδιακά, αλλάζει μαχαίρι.