Εξαιρετικό το άρθρο, Μια σειρά πληροφορίες που όλοι λίγο πολύ ξέραμε αλλά ήταν σκόρπιες, και μερικές άλλες από πρωτογενή έρευνα, συγκροτούν μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, με νόημα, που μας γνωρίζει έναν σημαντικό μουσικό.
Επειδή όμως υπάρχει και μία ενότητα για τους άλλους κανονιέρηδες της δισκογραφίας, εγώ γι’ αυτούς θα ήθελα να πω δύο σχόλια και κυρίως τις απορίες μου:
α) Νίκος Στεφανίδης: αναφέρονται κάποιες ηχογραφήσεις του (τις οποίες σαφώς και αγνοούσα) από το 1927. Ο Στεφανίδης όμως είχε και μια δεύτερη καριέρα, καθώς επί δεκαετίες, μέχρι τουλάχιστον το ‘70, έπαιζε στην Ελληνική Ραδιοφωνία και ήταν μέλος της ορχήστρας του Σίμωνα Καρά, με την οποία έχει αφήσει πολλές ηχογραφήσεις. (Που βασικά δεν είναι καλές, καθώς στριμώχνουν όλους τους μουσικούς, όσο δεξιοτέχνες κι αν είναι, σ’ ένα στενό ενορχηστρωτικό πλαίσιο, ενιαίο για όλα τα είδη παραδοσιακής μουσικής, άσχετα αν το κάθε όργανο ανήκει όντως στο εκάστοτε είδος. Καμιά φορά που τον αφήνουν ελεύθερο να παίζει αυτά που ξέρει, ο παππούς σκοτώνει.) Ο Στεφανίδης έχει κι έναν προσωπικό δίσκο, που κυκλοφόρησε μετά θάνατον το 1986.
Δεν κατάλαβα ακριβώς το είδος της σχέσης του Λάμπρου με τον Στεφανίδη. Το άρθρο λέει:
Ο Σαββαΐδης δεν είχε μαθητές στο κανονάκι, όμως η κόρη του Σοφία θυμάται για κάποιο διάστημα, στη δεκαετία του πενήντα, τον Νίκο Στεφανίδη να παίρνει μαθήματα από τον Χαράλαμπο. Του έδειξε διάφορα τραγούδια, τη μουσική, τα μαντάλια κλπ.
Αλλά το 1950 ήταν και οι δύο πενηνταφεύγα καν εξήντα (ήταν κοντοσυνομήλικοι, 1890 ο Στεφανίδης, 1894 ο Λάμπρος), ήδη με καριέρα στην πλάτη τους. Τι σόι μάθημα κάνανε; Μάλιστα του Στεφανίδη οι πρώτοι δίσκοι ήταν πριν από του Λάμπρου (ως κανονιέρη).
β). Μανώλης Μαργαρώνης: Δεν αναφέρεται στο άρθρο. Απ’ ό,τι ξέρω από δω κι από κει, είχε παίξει κανονάκι σε πολλά τραγούδια του Παπάζογλου, και άλλων. Βέβαια διάωασα κάπου και ότι έπαιζε σαντούρι με πένες, πράγμα που δεν ξέρω καν αν υπάρχει (μήπως είναι σαν το «μπουζούκι με μονές χορδές» που ήταν κιθάρα;), αλλά μπορεί και να υπήρχε, πού ξέρεις. Και, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε, δεν ξέρω αν ο Μαργαρώνης έπαιζε και κανονάκι, πάντως αυτή την εντύπωση αποκομίζω από τις ηχογραφήσεις του. Επίσης, δεν ξέρω αν έχει παίξει και με κανονικό σαντούρι με μπαγκέτες.