Το καλύτερο ξύλο

Φίλοι του forum

Πια είναι η διαφορα μεταξύ ξύλο καρυδια και “παλισσανδρο” για τι κατασκευή του μπουζουκιού ; Η διαφορα στον ήχο ;

Η καλύτερη απάντηση θα ήτανε να βάζαμε το ίδιο καπάκι και το ίδιο χέρι σε δύο σκάφη ένα καρυδιά και ένα παλίσανδρο φτιαγμένα από τον ίδιο μάστορα με την ίδια μέθοδο και την ίδια εποχη… και να τις λύναμε όλες μας τις απορίες εργαστηριακά…

Νομίζω και τα δυο ξύλα είναι ικανά να δώσουν άριστα αποτελέσματα αν τα δουλέψει το κατάλληλο χέρι…

Ο ήχος σε ένα όργανο έχει κριτίρια και αντικειμενικά και υποκειμενικά.Έχουμε ακούσει όργανα απο πολύσανδρο,καταπληκτικά,και άλλα απο καρυδιά.Όπως και όργανα απαράδεκτα και από τα δύο ξύλα.Αυτό που λέει η εμπειρία είναι ότι τα σκάφη απο πολύσανδρο “βγαζουν” πιο πολλά πρίμα, και πιό συμπαγή μπάσσα.Τα όργανα απο καρυδιά,και μάλιστα την ντόπια, όχι την ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ή την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ,βγάζουν πιο πολλή δόνηση,(ΒΙΜΠΡΑΤΤΟ,ΣΥΣΤΑΙΙΝ).Περισσότερο ρόλλο βέβαια,στα χαρακτηριστικά του κάθε οργάνου,πιο πολύ και απο την επιλογή της ξυλείας,παίζει η τεχνική που έχει χρησιμοποιήση ο κατασκευαστής του οργάνου.Πρέπει να πούμε ακόμα ότι η καρυδιά έχει άλλη συμπεριφορά όταν είναι άβαφη και άλλη όταν είναι βαμμένη μαύρη με βρασμό.

Γι΄αυτό το θέμα πρέπει να έχουν γραφτεί πολλά στο φόρουμ.
Πιστεύω ότι το ηχητικό αποτέλεσμα εναπόκειται στη μαστορία του κατασκευαστή. Βεβαια φαντάζομαι ότι υπάρχουν ορισμένες σταθερές όπως για παράδειγμα η ξυλεία του καπακιού.
Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει στο φόρουμ ,αλλά ο Torres, ο πατριάρχης των κατασκευαστών της κλασσικής κιθάρας, όταν είχε προκύψει έλλειψη βραζιλιάνικου παλίσσανδρου και ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές της εποχής του έλεγαν πως θα αλλάξουν επάγγελμα, έφτιαξε μια κιθάρα της οποίας το σκάφος ήταν από πεπιεσμένο χαρτί, για να δείξει ότι υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις στην κατασκευή. Απ΄ότι διάβασα το όργανο ήταν εκπληκτικό (και βέβαια ο Torres μεγάλος καλλιτέχνης).
Υ.Γ.Το εν λόγω όργανο φυλάσσεται σε κάποιο μουσείο.

Λέτε ρε παιδιά τελικά να φτιάξω κανά μπουζούκι από χαρτί να ξεμπερδεύω, να μου ρθει και φτηνά, και άμα πάθει τίποτα, χυθεί δηλαδη κανά κρασί πάνω ξέρω γω τι, πάω απ ευθείας και πέρνω καινούργιο μπαμ μπαμ με κανα 50ευρω και καθάρισα. Που να δίνω τώρα διχίλιαρα για μπουζούκι.