ΑΓΟΡΑ ΚΙΘΑΡΑΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ?

Καλησπέρα σας,

ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα κιθαρόνι-ρεμπέτικη κιθάρα και έχω κάποιες απορίες.

To μέγιστο που υπολογίζω να επενδύσω είναι γύρω στα 1000 ευρώ.

Βλέπω διαφορές στα σχέδια (άλλες είναι πιο μικρές και άλλες λίγο μεγαλύτερες), στο συνδυασμό των ξύλων όπως επίσης φαντάζομαι οτι υπάρχουν και κατασκευαστικές διαφορές.

Δεν ξέρω αν είναι σαφές τι ακριβώς ρωτάω…Οποιαδήποτε πληροφορία ωστόσο σίγουρα θα βοηθήσει!

Ελπίζω να μην κούρασα…

Σας ευχαριστώ πολύ!

οι πιο μικρές με πιο έντονες καμπύλες (οχταράκια) είναι προπολεμικά σχέδια. γύρω στο '50 αρχίσανε να μεγαλώνουν (σκάφος 3/4 κλασική, 64/65 κλίμακα). μέχρι τα τέλη του '70 κατασκευάστηκαν πολλές που ακόμα αντέχουν! μετά επικράτησαν οι άχρωμες και άοσμες ακουστικές, με ήχο ακατάλληλο για λαϊκό παίξιμο. ευτυχώς τώρα τελευταία πολλοί κατασκευαστές επιστρέφουν στα παλιά καλούπια.
πρόσεχε μην πάρεις ακουστική με μικρό σκάφος, αν τα καμάρια είναι “Χ” δεν θα βγάλει τον ήχο που θέλεις. οι λαϊκές έχουν παράλληλα καμάρια ή βεντάλια όπως οι κλασικές. πάντα με σύρμα εννοείται, και μάλιστα με ασήμι (silver plated).

οι κιθάρες από παναγιώτη καφετζόπουλο, γιάννη αλεξανδρή, τάσο θεοδωράκη, είναι εξαιρετικές αλλά δυστυχώς εκτός μπάτζετ.
σε αυτά τα χρήματα μπορείς να βρεις ό,τι θες από μεταχειρισμένη, είτε καινούριο όργανο από πιο οικονομικούς μάστορες. προσωπικά έχω δοκιμάσει από άδωνι γουλιέλμο / αντρέα κιλκικτσή, θεόφιλο λαζάρου, αντώνη μυλωνά, κώστα τσόπελα, και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος.
στις παλιές κιθάρες καλύτερα να πάρεις ανεπισκέυαστο όργανο και να το πας σε καλό γνώστη (πχ μιχάλη μουντάκη) για επισκευή, παρά να πάρεις πρόχειρα επισκευασμένο όργανο με καλυμμένες ζημιές και προβλήματα. εκτός κι αν εμπιστεύεσαι αυτόν που το πουλάει.

γενικά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας με τον δάσκαλο που θα διαλέξεις. σίγουρα θα έχει να προτείνει και να επιλέξει ένα αξιόλογο όργανο, και ίσως σου περισσέψουν και λεφτά στο τέλος.
καλή τύχη!

Δες και εδώ:

Ο Ηλίας είναι πολύ φίλος και συμπαίκτης, οπ’οτε ίσως δεν είμαι τόσο αντικειμενικός, αλλά τα όργανά του τα σπάνε. Υποδειγματικές λαικές κιθάρες…
Επίσης τα καλύτερα έχω να καταθέσω και για τον Αντώνη Μυλωνά από τον οποίο έχω ένα καταπληκτικό μπουζούκι.

Για μεταχειρισμένα κοιτάω απλά αγγελίες (το κάνω ήδη να σ πω την αλήθεια) ή υπάρχει κάπου/κάποιος που προμηθεύει μεταχειρισμένα όργανα?

Φίλε καλησπέρα,

Το ποσό των 1000 ευρώ δεν είναι μικρό.

Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί οργανοποιοί πλέον που φτιάχνουν κιθάρες σε ρεμπέτικο στυλ και με πετυχημένο ήχο. Ίσως λίγο πιο ακριβά από όσο θες, αλλά ενδεχομένως να έχουν και κάτι στα λεφτά που θες.
Προσθέτω ονόματα και άλλων καλών οργανοποιών: Σπύρος Μαμάης, Ανδρέας Καραγιάννης, Δημήτρης Φωτόπουλος, Γιάννης Τσουλόγιαννης, Νικόλαος Φερραίος και άλλοι πολλοί…

Για παλιές λαϊκές, είδα δύο ανώνυμες στο οργανοποιείο του Πέτρου Μουστάκα σε καλές τιμές, πριν λίγο καιρό.

Ό,τι θες για το θέμα, ρώτα.

καλές και οι προτάσεις από τους προλαλήσαντες!
προσοχή σε κάποιους αετονύχηδες που μυριστήκανε ότι έχουν ζήτηση τα παλιά όργανα, τα κουτσοφτιάχνουν και τα μοσχοπουλάνε. το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται καλά όργανα γιατί εφαρμόζουν φτηνές και πρόχειρες τεχνικές, με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα (κολλήσεις, βερνίκια, ταστιέρες)…