Καλησπέρα σε όλους και προκαταβολικά ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!
Μετά από πολλά χρόνια που έχω ταλαιπωρηθεί με την πρώτη κιθάρα που αγόρασα και ήταν χείριστης ποιότητας σκέφτομαι επιτέλους να προχωρήσω στην αγορά ενός σοβαρού οργάνου.
Προσανατολίζομαι προς κάποια ελληνική κατασκευή κυρίως του ότι απ’ ότι έχω διαβάσει σχεδόν παντού, οι αμερικάνικες κιθάρες μαζικής παραγωγής -και ανεξάρτητα από την ποιότητα της καθεμιάς- έχουν αρκετά διαφορετικό ήχο από αυτόν που θαυμάζουμε στις ρεμπέτικες ηχογραφήσεις.
Λόγω της απειρίας μου στην αξιολόγηση οργάνων όμως νιώθω λίγο πελαγωμένος για το ποια λύση να προκρίνω. Το μεγάλο μου πρόβλημα δεν είναι η τιμή αλλά το να νιώθω σίγουρος ότι το όργανο που θα αγοράσω «να αξίζει τα λεφτά του», όσα και αν είναι αυτά -με κάποιο όριο προφανώς στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.
Για παράδειγμα είναι καλύτερη μια αναπαλαιωμένη κιθάρα ή μια καινούρια; Τι πρέπει να προσέξω, ποιο χαρακτηριστικό καθορίζει τα χρόνια που θα αντέξει το όργανο και ποιο χαρακτηριστικό καθορίζει την ποιότητα του ήχου, αν υποθέσουμε ότι δεν μπορώ να δοκιμάσω όλες τις υποψήφιες;
Ακόμα και να μπορούσα να τις δοκιμάσω όλες -δυστυχώς δεν υπάρχει τόσος χρόνος- όπως προανέφερα δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία για να γίνει η σωστή αξιολόγηση. Παλαιότερα έκανα μαθήματα με τον Σπύρο Γκούμα που είχε μια αναπαλαιωμένη και με το που έπαιξα δύο συγχορδίες ένιωσα το όργανο να με «κλωτσάει» από την ένταση και τον φοβερό του ηχόχρωμα. Αυτή είναι και η μοναδική μου εμπειρία με πραγματικά καλή κιθάρα.
Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Θα προτιμούσα την αγορά κάποιας μεταχειρισμένης (αν είσαι τυχερός μπορεί να βρεις διαμαντάκια) όμως ακόμα και να προκύψει κάποια ευκαιρία δεν θα την αναγνωρίσω για να την εκμεταλλευτώ. Έχετε κάποια πρόταση ως προς κατασκευαστές, εμπόρους καινούριων ή/και μεταχειρισμένων οργάνων ή γενικότερα οποιαδήποτε συμβουλή;
ΥΓ. Το μπάτζετ μπορεί να φτάσει περί τα 800 ευρώ με μια σχετική άνεση, μέχρι και 1000 αν πρόκειται για κάποια εξαιρετική περίπτωση. Το (καθαρά ερασιτεχνικό) ρεπερτόριο είναι ρεμπέτικα αλλά και λαϊκά, κυρίως ως συνοδεία και ελάχιστα σολιστικά, ακόμα τουλάχιστον.
Ευχαριστώ πολύ και πάλι!