Τιμή...συζητήσιμη....;

Συγνώμη για το περίεργο θέμα, έχω μια απορία

Γιατί αγγελίες μεταχειρισμένων μπαίνουν με …τιμή συζητήσιμη;
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Γιατί ο πωλητής ουσιαστικά να ζητάει παζάρια, θέτοντας τιμή υψηλότερη απο αυτή που πραγματικά στοχεύει;
Δεν θα ήταν καλύτερα να πει τι πραγματικά θέλει για να αποχωριστεί το όργανο…και αν δεν μου κάνει δεν θα χάσει το χρόνο του ούτε εκείνος ούτε εγώ.

Κι εγώ την έχω την απορία.

Μια πιθανή λογική εξήγηση είναι: αν έχει πολλή ζήτηση το πράγμα, θα το δώσω σ’ εκείνον που δεν παζαρεύει (όλοι θα παζαρεψουν αν τους προτρέπω μόνος μου, αλλά τέλος πάντων σ’ εκείνον που δέχεται να το πάρει και ακατέβατα). Αν εμφανιστεί ένας μόνο μουστερής κι αυτός θέλει σκόντο, θα του το κάνω, τι να κάνω…

Πάντως η διατύπωση είναι όντως περίεργη. Στην τελική όλα τα παραπάνω γίνονται και χωρίς να γράψω “συζητήσιμη”.

μάλλον πιο πολύ νόημα έχει το “τιμή ΜΗ συζητήσιμη”, τώρα που κάποιοι κάνουν παζάρια πατώντας στην ανάγκη του άλλου…
προσωπικά δεν το έχω με τα παζάρια, γενικώς πουλάω φτηνά και αγοράζω ακριβά! τουλάχιστον εστιάζω στην ποιότητα οπότε βγαίνω κερδισμένος σε βάθος χρόνου.

Το “τιμη συζητησιμη” στοχευει στο να βρεθει καποιος που θα αγορασει το οργανο στην αρχικη τιμη, η οποια ειναι μεγαλυτερη αυτης που ο πωλητης εκτιμα οτι αξιζει το οργανο.

Πως μπορεις ομως να κανεις μια εκτιμηση για την τιμη ενος οργανου? Πως ας πουμε βγαινει η αρχικη τιμη απο τον κατασκευαστη? (αξια δηλαδη που σταδιακα μειωνεται απο ζημιες, χρονο κτλ) Υπαρχει δεδομενη τιμη για καθε ξυλο, τιμη αναλογα με το χρονο κατασκευης, τα σχεδια κτλ? Τα μαθαινει αυτα με καποιο τροπο ο αγοραστης?

Μπορει καποιος να αγορασει φτηνα ενα οργανο αλλα επειδη του βγηκε καλο (κατα τη γνωμη του) ή απλα για το συμφερον να το πουλησει για περισσοτερα χρηματα. Η αναποδα, καποιος να πουλαει φτηνα ενα οργανο που αξιζει πολλα και ο αγοραστης να πιστευει οτι πιανει κοροιδο τον πωλητη. Δεν ειναι λιγο εως πολυ υποκειμενικη η αξια? Δεν μιλαω για οργανα που ξεκαθαρα εχουν προβληματα ηχου η καποια ζημια, αλλα για ενα μεσο οργανο που αλλος θα το θεωρει καλο και αλλος οχι.

Πιστεύω πως ο όρος χρησιμοποιείται για να δείξει την πρόθεση του πωλητή να είναι φιλικός προς τον υποψήφιο αγοραστή, ώστε αν του δείξει ότι το θέλει πολύ αλλά δεν έχει ακριβώς το ποσό -έχει λίγο λιγότερα-, έχει το περιθώριο να κάνει λίγο σκόντο. Ότι δεν είναι ο ανένδοτος έμπορας που θέλει και το τελευταίο σεντσι…
Ε, αμα βλέπεις αγγελία που ξεκινά “καινούργιο το όργανο άπαιχτο 3800 ευρώ”, την άλλη μέρα “1500 ευρώ συζητήσιμη”, την επόμενη εβδομάδα “1200 παιδιά είναι οργανάρα”, την επόμενη “παιδιά 800 γιατί πρέπει να φύγει”… ε, το συζητήσιμη μπορεί και να μεταφραστεί “το βάζω τόσο μήπως κάποιος μου δώσει όλα τα λεφτά που μου στοίχισε, αλλά ξέρω ότι 800 θα το δώσω”…

Εγω στις αγγελιες μου δε βαζω τιμη συζητησιμη, ουτε μη συζητησιμη:019:…μαλλον κινουμε συναισθηματικα, και μπορει να αλλαξω γνωμη για το σε τι τιμη θα ηθελα να πουλησω ενα οργανο που αγαπαω, και 5-6 φορες και προς τα πανω και προς τα κατω…δηλαδη διαπραγματευομαι με τον εαυτο μου, και μια ειμαι ο πωλητης :092:(κοιτα οργαναρα και δουλεια που χει επανω του), και την αλλη ο αγοραστης( ρε θα το φαει ο σκορος στη ντουλαπα…δωστο να το χαρει κανας χριστιανος και να το αγαπησει) …:112: διχασμενη προσωπικοτητα δηλαδη!!!

Μπορει καποιος να αγορασει φτηνα ενα οργανο αλλα επειδη του βγηκε καλο (κατα τη γνωμη του) ή απλα για το συμφερον να το πουλησει για περισσοτερα χρηματα. Η αναποδα, καποιος να πουλαει φτηνα ενα οργανο που αξιζει πολλα και ο αγοραστης να πιστευει οτι πιανει κοροιδο τον πωλητη. Δεν ειναι λιγο εως πολυ υποκειμενικη η αξια? Δεν μιλαω για οργανα που ξεκαθαρα εχουν προβληματα ηχου η καποια ζημια, αλλα για ενα μεσο οργανο που αλλος θα το θεωρει καλο και αλλος οχι.

Μεχρι περισυ μπορουσα (απο προσωπικη εμπειρια πωλησης) να διακρινω ενα αγραφο νομο μεταξυ προσφορας και ζητησης κυριως στο εξωτερικο και κυριως στο Εβαυ για τα καλα μπουζουκια σε αριστη -πολυ καλη κατασταση.

Πουλησα δυο μπουζουκια μου σε πολυ καλη κατασταση (ενος-δυο χρονων οργανα) περισυ με ακριβως την ϊδια περιεργη μαθηματικη εξισωση τιμης και για τα δυο
[b]

τιμη πωλησης[/b] = ( ο αριθμος τιμης αγορας σε ευρω)δολλαρια - 10 %τιμης σε δολλαρια

δηλαδη εαν πχ. θα αγοραζα οργανο 1,400.00 ευρω θα το πουλουσα 1,400.00 αλλα δολλαρια -140.00(10% του 1400.00) δολλαρια= 1,260.00 δολλαρια( δηλαδη 922.00 ευρω περιπου δηλαδη 65% τις αξιας αγορας.)…αμα τωρα υπολογισει καποιος εμπαυ εξοδα και παυ-παλ:257:και συναιβει ακριβως το ιδιο και στα δυο.

.
Φετος, που η κριση ειναι ακομα μεγαλυτερη ,οποτε καποιος που πουλαει οργανο σε αριστη κατασταση στα Χ ευρω πχ , θα πρεπει να περιμενει περιπου να το πουλησει 60%-65% Χ ευρω…δυστιχως τιμη πολυ συζητισημη

.
Βεβαια αυτα που γραφω φυσικα και δεν ειναι ο κανονας, και φυσικα υπαρχουν παρα πολλοι αλλοι παραγοντες που καποιος θα θελησει να αγορασει ενα συγκεκριμενο οργανο σε υψηλοτερη τιμη

Απλα γραφω την εμπειρια μου για να συνφωνησω με το liga rosa που γραφει :

γενικώς πουλάω φτηνά και αγοράζω ακριβά! τουλάχιστον εστιάζω στην ποιότητα οπότε βγαίνω κερδισμένος σε βάθος χρόνου.

Να σημειώσω σε αυτο που είπε ο Βασίλης , δεν υπάρχει άνθρωπος που πουλάει σήμερα το οργανο του για να βγάλει λεφτά .οποιος πιστεύει κάτι τέτοιο απλα δεν εχει προσπαθήσει να πουλήσει μπουζουκι του
Όσοι πουλάνε τα όργανα τους σήμερα σίγουρα χάνουν μεγάλο μέρος απο την αξία αγοράς

και το λέω αυτο διότι σε ένα άλλο φόρουμ μου κατάλογιστικε η ιδιότητα εμπόρου μπουζουκιών στο εξωτερικό , μιας και έχω τρέλα να πειραματίζομαι με καινούργιες κατασκευές οργανοποιων και ήχους , και " αναγκάζομαι" να πούλησω σε χαμηλότερες τιμές ένα οργανο μου για να φτιάξω κάποιο άλλο.

δυστιχως κάποιοι σκέφτονται πάντοτε πρώτα τα πονηρό

Δυστυχώς έτσι είναι, οι τιμές μεταπώλησης είναι τραγικά χαμηλές χωρίς να υπάρχει λόγος και αυτό δεν είναι μόδα της κρίσης.
Προσωπικά λοιπόν δεν πουλάω τίποτα, ας τα έχω να κάθονται στον τοίχο μου απο το να τα δώσω κοψοχρονιά , χωρίς λόγο…με συζητήσιμες τιμές…

“Τιμή συζητήσιμη”…

Η δική μου ερμηνεία: ο πωλητής αφήνει τον υποψήφιο αγοραστή να προτείνει τιμή εκκίνησης, με την ελπίδα στο παζάρι που θα επακολουθήσει, να πιάσει τουλάχιστον την καλύτερη δυνατή τιμή (που δεν αποκαλύπτει εξαρχής για λόγους τακτικής).

Ενδέχεται βέβαια να μήν ξέρει την πραγματική αξία του αντικειμένου («ό,τι πιάσουμε, αδερφέ!»), οπότε εκτυλίσσεται πάλι το παραπάνω σενάριο…

Αργησα λιγο αλλα θα απαντησω. Το πάν σε μια πωληση ειναι ο πωλητης να κεντρισει το ενδιαφερον του αγοραστή κ το προσπαθεί με διαφορους τροπους. Ισως καποιος εβαζε μια αγγελια “πωλειται μπουζουκι κ δωρο ενα σετ χορδες,μθα θηκη σκληρή κ κουνουργια ταστα. Απο 1000 μόνο 600.”
Αυτος δινει πολλα δωρα κ δεν προτιθεται να ρίξει την τιμη κ να το διαφημισει.Ισως το κανει με π.μ
Καποιος αλλος μπορει να πει "πωλειται τζουρας κ δωρο μια θηκη κ ενα ζευγαρι μποτες. Οι μποτες ουσιαστικα ειναι το τυρακι για να τσιμπισει ο κόσμος ωστε να ασχοληθει με το θεμα,να σχολιασει (υπερβολικά ομως) ,να σατυρισει…μπλα μπλα με σκοπό φυσικά μεσα σε 1 βδομαδα(κ οχι μονο) το μεγαλυτερο ποσοστό των χρηστων του φορουμ να δεί την αγγελία του.Ίσως τελικά πουλησει το οργανό του. Η περιπτωση με την τιμή,ειναι το πρωτο βημα που μπορεις να κανει ο πωλητης(αθελα του φυσικά) ωστε να βαλει τον απλό χρηστη του φορουμ να ασχοληθει μα την αγγελια του. Άλλος γιατι τον ενδιαφερει κ άλλος γιατι γουσταρει αυτό το παιχνιδι.
Ειναι απλό μαρκετινγκ κ είτε καλυπτουμε ανάγκες κ αν ΔΕΝ υπαρχουν ,προσπαθουμε να τις δημιουργησουμε.

:slight_smile:

Η έμφαση στο “τιμή συζητήσιμη”, σε πρώτη προσέγγιση βέβαια σημαίνει “κάνουμε και παζάρι άμα λάχει”, στο βάθος όμως προδίδει την πρόθεση του αγοραστού να ξεφορτωθεί οπωσδήποτε το αντικείμενο που πουλάει, φυσικά σε αξιοπρεπή τιμή αν αυτό καταστεί δυνατόν. Σε πλήρη αντίθεση με το “Τιμή ακατέβατη” που σημαίνει, αν δεν πιάσω αυτή την τιμή, αποσύρω το αντικείμενο.

Το “συζητήσιμη” μου θυμίζει έναν από τους βασικούς κανόνες που έμαθα όταν, σε παλαιότερες εποχές, ψώνιζα στην πλατεία Αβυσσηνίας από τα τρίκυκλα, δηλαδή από πρώτο χέρι. Χάζευα, σταμπάριζα κάτι, έκανα δήθεν να φύγω, λοξά φεύγοντας πέταγα ένα μισόλογο, δείχνοντας το αντικείμενο: “-Πόσο κάνει;” Εγώ είχα ήδη διαμορφώσει το “μπράκετ” μου ( … από 50 - 100 δραχμές, το παίρνω. Από 200 και πάνω, φεύγω). Μου απαντούσε, ας πούμε “ -250 δραχμές”. Συνέχιζα την πορεία που είχα ξεκινήσει,φεύγοντας και μη κοιτώντας πίσω μου. Εκνευρισμένοι όλοι, μα όλοι, σε τέτοια περίσταση, μπορεί και να με έπιαναν απ’το χέρι άσχημα, να με σταματήσουν για να μου θέσουν το ερώτημα: “-Πόσο σου κάνει; “ Δηλαδή, “Για να πουλήσω είμαι εδώ, εσύ δεν λες μιά τιμή; Φεύγεις έτσι;” Αν το ήθελα οπωσδήποτε, θα το έπαιρνα οπωσδήποτε και περίπου στα μισά της αρχικής του προσφοράς. Αυτό ακριβώς: “Το πουλάω, δεν το ΄χω για μόστρα”.

το νόστιμο είναι ότι, αν στο “πόσο σου κάνει” απαντούσα “δύο δραχμές” δεν θα με έβριζε, απλά θα ήτανε κείνος πιά που θα με άφηνε να φύγω, ήσυχος ότι σε μένα δεν θα το πούλαγε ούτως ή άλλως…

Πάντως, εγώ όταν βλέπω “τιμή συζητήσιμη” σκέφτομαι 2 πράγματα:

  1. Αδυνατεί να κοστολογήσει το αντικείμενο ο πωλητής, οπότε και θέτει μια τιμή εκκίνησης ώστε να ακούσει κ την άποψη του αγοραστή.
    2.Τσιμπάει λίγο την τιμή προς τα πάνω για παζάρια κτλ.

Τα παζάρια είναι λίγο πολύ δεδομένα στην αγορά των μεταχειρισμένων, άρα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το “τιμή συζητήσιμη” μπαίνει απλά και μόνο για να δείξει o πωλητής μια θετική διάθεση για παζάρι. Το “τιμή ακατέβατη” - “όχι παζάρια” το αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα.