Ιωση μπουζουκοπωλησεων

Τι εγινε ρε παιδια; πολυ μπουζουκι πωλειται…(μαζι και το δικο μου).
Ιωση μας κολλησε ή σφιξανε τα πραγματα λογω Εφοριας;
O καθενας σιγουρα εχει τους λογους του και τις προτεραιοτητες του…αλλα ενα κλαμα το ριχνω εδω που τα λεμε…
:087:

Καλημέρα,

είναι λίγο κρίμα πάντως γιατί τα “σκοτώνετε” οι περισσότεροι πωλητές και έχουν ρίξει και οι πιο πολλοί οργανοποιοί τις τιμές
και έτσι θα διπλοσκοτωθούν στην τιμή τα μεταχειρισμένα οργανάκια.

Δεν εχεις αδικο Ελεφαντα…αλλα ολα αυτα σε καποιον που ειναι ρεαλιστης υπαγονται στη πραγματικοτητα του εμποριου που ειναι ο νομος της προσφορας και της ζητησης…βεβαια και εκει καποια στιγμη μπαινει μετρο το οποιο ειναι απολυτα υποκειμενικο και διαφορετικο για τον καθενα συμφωνα με την αξια του εμπορευματος αλλα και την αναγκη του να το πουλησει και παντα με κριτηριο φανταζομαι ο λογος που το κανει…(αλλος γιατι χρειαζεται χρηματα,αλλος γιατι θελει να αλλαξει οργανο,αλλος γιατι περιμενει κατι αλλο ή αλλος γιατι απλα βαρεθηκε και παραταει το ‘‘αθλημα’’…)
Καλημερα!

είναι λυπηρό, όντως… έχω δει μπουζούκι που το πουλούσε άνθρωπος μετά από 30 χρόνια (μια ζωή μαζί) γιατί είχε το παιδί του στο νοσοκομείο…
τουλάχιστον οι υποψήφιοι αγοραστές ας μην κάνουνε παζάρια σε ήδη σκοτωμένες τιμές -μην πατάμε στην ανάγκη του άλλου. όσο δύσκολα και να τα μαζεύει ο αγοραστής, κάτι του περισσεύει ενώ του πωλητή κάτι του λείπει.
αυτά δεν τα λέω από οίκτο, αλλά για να κρατήσουμε αξιοπρέπεια και από τις δύο μεριές. αρρωσταίνω με αυτά που βλέπω καθημερινά…

Ειναι σωστο αυτο που λες…και κυριως ηθικο!

Σημάδια των καιρών όλα αυτά…Εδώ “σκοτώνονται” σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, γίνεται ολόκληρη εκποίηση περιουσιών των ελλήνων, στα μπουζούκια θα σταματούσαμε; Είναι κρίμα…

Η γνώμη μου είναι μιας κι ενδιαφέρομαι για την αγορά ένος τρίχορδου οργάνου αλλά με κρατάει πίσω το κόστος εσείς που έχετε καταφέρει να αποκτήσετε ένα οργανο,στις περισσότερες περιπτώσεις αξιόλογο,υπερασπιστείτε το μέχρι τέλους και μην το δίνετε με ευκολία.Η εφορία σπάει σε δόσεις.Δώστε ότι μπορείτε και κάθε μήνα με μία τραπεζική επιταγή πηγαίντε στη ΔΟΥ σας και εξοφλήστε το ποσό που μπορέσατε να μαζέψετε.Άμα φύγει κάτι έφυγε παιδιά ΄ξεχάστε το.Αν είναι καθαρά θέμα μόνο καταβολής φόρου παλέψτε το όσο μπορείτε.Αν υπάρχει θέμα επιβίωσης βέβαια αλλάζει το θέμα.Αλλά να έχετε στο μυαλο σας οτι η ζωή δεν είναι μόνο χρήμα.Μην φτάσουμε στο σημείο να έχει περάσει χωρίς να έχουμε δώσει στον εαυτό μας λίγο χαρά.

Αγαπητέ φίλε Jraf79 πόσο δίκιο έχεις σ’ αυτό που λές!..

Είναι όντως λυπηρό το φαινόμενο. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι αμείλικτος, και είναι γεγονός ότι τον αποδεχόμαστε γιατί σε γενικές γραμμές μάς καλύπτει -δε μας τον επέβαλε κανείς. Αλλά όταν η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης φτάνει στο σημείο να τσιμπάω ένα καλό όργανο στο τρίτο ή τέταρτο της αντικειμενικής του αξίας, είναι ελαφρώς μαυραγορίτικη συμπεριφορά.
Τη λέω αυτή τη βαριά κουβέντα χωρίς να θέλω να προσβάλω τον κάθε αγοραστή -που στην τελική δεν έχει και τη δυνατότητα να δώσει τα λεφτά που θα έδινε πριν μερικά χρόνια-, και αν τον προσέβαλα ζητώ συγγνώμη. Αλλά πώς να δω ένα τέτοιο θέμα χωρίς να επηρεάζομαι από την κατακόρυφη αύξηση των επιχειρήσεων «Αγοράζω χρυσό», την ευρύτατη διάδοση και απροκάλυπτη διαφήμιση του τζόγου, και όλα αυτά τα καιροσκοπικά φαινόμενα;

Επειδή έχω την συνήθεια να ψάχνομαι μονίμως με τα μπουζούκια βλέπω το εξής πλέον στην πιάτσα.
Στην Αθήνα μπορείς να αγοράσεις καινούργιο όργανο από εξαίρετους οργανοποιούς από 1300 ευρώ και στην Θεσσαλονίκη μπορείς από 800 ευρώ. Κάποιος λοιπόν που έχει δώσει στο παρελθόν 2000 ευρώ, καλύτερα να μην βρεθεί στην ανάγκη να το πουλήσει γιατί θα πρέπει να το “σκοτώσει”…διαφορετικά δεν θα το πουλήσει στα λεφτά που θέλει.

Σωστά ο πωλητής σκέφτεταιι “το πήρα 2…άντε θα το δώσω 1,5”…αλλά έλα που ο οργανοποιός πλέον αυτό που πούλαγε 2 χιλιάρικα πριν 1 χρόνο το δίνει 1,5 τώρα?..άρα εγώ σαν υποψήφιος αγοραστής τι χρήματα πρέπει να δώσω για το μεταχειρισμένο?
(πάνω από 1100 ούτε για πλάκα…εκτός της περίπτωσης κεραυνοβόλου καψούρας)

Ή πρέπει λοιπόν να πας κατευθείαν στον οργανοποιό ή παίρνεις ένα τηλέφωνο τον πωλητή και του εξηγείς ότι “θέλω ένα όργανο σαν αυτό που πουλάς αλλά βρε αδερφέ τόσα που ζητάς το παίρνω καινούργιο”, μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο?

Τώρα αν αυτό θέλει κάποιος να το δει αρνητικά…οκ.
Αλλά νομίζω ότι όλοι μας κάπως έτσι θα φερόμασταν και κανένας δεν θα έλεγε στον πωλητή…"Κοίτα το παίρνω 1.5 χιλιάρικο καινούργιο αλλά επειδή εσύ το πλήρωσες 2 χιλιάρικα και είναι φυσιολογικό για σένα να το πουλάς 1.5 θα το πληρώσω 1.5 μεταχειρισμένο γιατί είμαι καλός άνθρωπος.

Εύχομαι πάντως ψυχραιμία…οι εφορίες κλπ πάνε κι έρχονται.
Το μπουζουκάκι όμως αν μας γεμιζει την καρδιά να μην πωλείται.
Ούτως ή άλλως τα λεφτά που πληρώνουμε πάνε σε μια μαύρη τρυπα και θα τα πληρώνουμε για πολλά-πολλά χρόνια με διάφορους εκβιασμούς και προφάσεις…και η ζωή θα δυσκολεύει, μα οι πενιές θα γλυκαίνουν την ζόρικη καθημερινότητα του καθενός μας.
Ψυχραιμία λοιπόν!

Όπως όλα τα προιόντα έχουν “απαξιωθεί” οικονομικά κι ιδιαίτερα τα προιόντα πολυτελείας,όπως θεωρείται ένα μουσικό όργανο,άλλοι το θεωρούν “διόρθωση” της αγοράς κι όχι αδικαιολόγητη πτώση τιμών.Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να αποδεκτούμε οτι οι τιμές δεν είναι αυτές που ήταν.Μετά είναι θέμα του κατόχου και του αγοραστή που θα κινηθεί και μεχρι που μπορεί να φτάσει.Μην ξεχνάμε οτι αυτοκίνητα έχουν χάσει 90% της αξίας τους σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 40% και μιλάμε για χασούρα πάνω από 50.000.

Χρήζει μεγάλης συζήτησης ποια προϊόντα τελικά μπορούν να θεωρηθούν ως είδη πολυτέλειας. Στις πρωτόγονες κοινωνίες οτιδήποτε πέραν της τροφής και της στοιχειώδους ένδυσης θα θεωρούνταν “πολυτέλεια”…Η κρίση σίγουρα μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε απαξιωτικά για τον πολιτισμό που έχουμε δημιουργήσει και αυτό σίγουρα δεν είναι δίκαιο.

Απο την άλλη μεριά η απαξίωση ενός αντικειμένου έχει να κάνει κυρίως απο το πόσο αναλώσιμο μπορεί να θεωρηθεί με βάση τα μέτρα της αγοράς. Ένα μοντέλο αυτοκινήτου θα ξεπεραστεί και θα χάσει αξία απλά και μόνο γιατί ένα νέο μοντέλο θα εμφανιστεί. Ένα αντικειμενικά ποιοτικό μπουζούκι δεν έχει τους ίδιους λόγους με ένα π.χ. pc, tablet, αυτοκίνητο να χάσει την μεταπωλητική του αξία τόσο γρήγορα. Η αξία του είναι διαχρονική και ανάλογη έπρεπε να είναι και η αξία του ως μεταχειρισμένου. Βέβαια σε ένα οικονομικό περιβάλλον υπο κατάρρευση η ίδια μας η κουβέντα αποτελεί πολυτέλεια…Σε καταστάσεις ευρείας έλλειψης χρήματος τα πάντα μπορούν να απαξιωθούν. Ακριβώς αντίθετα δηλαδή με ότι βιώναμε πριν 3 χρόνια. Ύπαρξη άφθονου πλαστικού χρήματος παντού, χρήμα στην ουσία πληθωριστικό - ασχέτως να δεν μας το έλεγε κανείς - που εκτίνασσε μοιραία τις τιμές στα ύψη…όλων των αγαθών, πόσο μάλλον των μπουζουκιών…

Τα τελευταία 3 χρόνια έχω φάει 3 μειώσεις μισθού από 10% κάθε φορά.
Και πάλι λέω ευτυχώς που έχω ακόμα δουλειά γιατί βλέπω τι γίνεται γύρω μου.
Ευτυχώς έχει και η γυναίκα μου ακόμα την δουλειά της.

Θεωρώ λοιπόν ότι είμαι από τους τυχερούς και ακόμα “ανετους οικονομικά” ανθρώπους που σε συνδυασμό με το μεράκι μου για τα μπουζούκια, θα αποτελούσα έναν καλό υποψήφιο αγοραστή.
Ένας οργανοποιός μάλιστα μου είπε, με πλάγιο τρόπο πάνω στην κουβέντα, ότι "άμα δεν διαθέτουν και άνθρωποι σαν και εσένα 2-3 χιλιάρικα εμείς τι θα κάνουμε θα κλείσουμε?..επειδή τσαντίστηκα γιατί ξέρω ότι έχει τη λογική να βγάζει κέρδος τουλάχιστον 1.5 χιλιάρικο το όργανο δεν του είπα την απάντησή που σκέφτηκα αλλά θα την γράψω εδώ και έχει σχέση με την “διόρθωση” τιμών που ανέφερε πιο πάνω ο Jraf79.

Όπως εγώ κάνω διπλάσια δουλειά πλέον και λείπω 4 μέρες την βδομάδα από το σπίτι μου και τα παιδιά μου… και πληρώνομαι 30% λιγότερο σε σχέση με πρόπερσι…και πάλι λέω "δόξα τον Θεό, τον Αλλάχ, το δωδεκάθεο κλπ…κάπως έτσι θα προσαρμοστεί και ο οργανοποιός και ο φούρναρης και ο μπακάλης…αλλιώς θα κλείσει γιατί θα πουλάει κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να το πληρώσει κανείς.

Οπότε μία “διόρθωση” τιμών πρός την πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη και όποιος έχει μυαλό θα την κάνει και σύντομα.

Επίσης είναι γελοίο και το γεγονός που σου λένε μερικοί…“από 3.5 χιλιάρικα το έχω 2.5 τώρα…καλή τιμή δεν ειναι?”
Εδώ ο οργανοποιός πρέπει να κάνει κατάρευση τιμών…όχι απλά διόρθωση και δεν τους λυπάμαι καθόλου κιόλας.
Το ίδιο γίνεται και στο Real Estate…πουλούσε κάποιος 6000 ευρώ το τετραγωνικό γιατί υπήρχαν ηλίθιοι αγοραστές που κλαίνε τώρα με τα δάνεια που βάλανε στην πλάτη τους για μπετά πολυτελείας και ο κατασκευαστής τώρα προσπαθεί να το πουλήσει 4.500 το τετραγωνικό προβάλλοντάς το ως ευκαιρία…και περιμένει…και τρώει απ’τα έτοιμα…και ψιλοκλαίγεται.
Αυτός ο άνθρωπος μέχρι να αποφασίσει να κάνει διόρθωση τιμών θα έχει χάσει όλη την πελατεία του.

Το δυστυχές που βλέπω είναι ότι θα ισχύσει και εδώ ο νόμος της αγοράς που λέει ότι “το κακό χρήμα τρώει το καλό” δηλαδή…
ο κλάδος των οργανοποιών θα συρικνωθεί αναπόφευκτα. Δυστυχώς εκείνοι που τόσα χρόνια πουλούσαν μπουζούκια με 3-4-5-6 χιλιάρικα έχουν κάνει τρελή καβάτζα να αντέξουν αρκετά τρώγοντας απ’τα έτοιμα.(εκτός αν ζούνε πολύ σπάταλα)
Οι υπόλοιποι που είχαν μια πιο τίμια συμπεριφορά απέναντι στους πελάτες τους, δεν αισχροκερδούσαν και είχαν μικρότερο κέρδος ως συνέπεια αυτού, θα αντέξουν πολύ λιγότερο.

Να προσθέσω, ότι μία ωραία εξαίρεση από τους πρώτης γραμμής οργανοποιούς που έχω γνωρίσει είναι η περίπτωση ενός Θεσσαλονικιού ο οποίος από την αρχή απευθύνθηκε σε όλη την πελατεία του με εξαιρετικές τιμές, τον ήχο που ξέρει να βγάζει τον έχουν και τα πιο φθηνά αλλά και τα πιο ακριβά του όργανα και όλα αυτά έχοντας βασίσει τα κοστολόγιά του σε μία ζόρικη οικονομία κλίμακας.
Είναι μια περίπτωση τίμιου και σωστού επαγγελματία(όχι η μόνη βέβαια) που έχω γνωρίσει μέσα σε καμιά 10αρια οργανοποιούς που έχω συζητήσει αρκετά.

Έχω καταλήξει πάντως ότι υπάρχει μία ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε έναν οργανοποιό και από την απάντησή του να καταλάβεις πόσο σε κοροϊδεύει…άρα και τι περιθώριο για πραγματική διόρθωση τιμών υπάρχει…άσχετα αν θα αγοράσεις από αυτόν στο τέλος.
Η ερώτηση είναι "αν αντί για σκάφος καρυδιά βάλουμε σκάφος παλίσανδρου πόσο ανεβαίνει η τιμή?
Η σωστή απάντηση είναι το πολύ 100-120 ευρώ(επιπλέον κόστος ξύλου και εργασίας) αν σας πούνε κάτι πάνω από αυτό βλέπετε τον “βαθμό δαγκώματος” που θα φάτε.(συνήθως λένε 3 με 4 κατοστάρικα επιπλέον)…Και αν πάρετε ένα τηλέφωνο στον Βαμβακά που εκεί φτιάχνουν οι περισσότεροι τα σκάφη τους(και κάποιοι όλο το μπουζούκι εκτός του καπακιού) θα επιβεβαιώσετε αυτό που σας λέω.

Άρα υπάρχει περιθώριο για σοβαρές μειώσεις τιμών στην αγορά.

Πάντως μέχρι τώρα δεν είδα κάποιο οργανοποιείο να κλείνει (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος). Σίγουρα οι δουλειές τους παρουσιάζουν θεαματική πτώση, άλλο όμως αυτό και εντελώς διαφορετικό πράγμα η ανεργία, όπως πχ. των μουσικών που βρίσκονται σαν επάγγελμα στα πρόθυρα της εξαφάνισης…

υγ. χωρίς να διαφωνώ συνολικά μαζί σου αναφέρομαι στη λέξη συρίκνωση που χρησιμοποίησες.