Αν θες να παίξεις πέντε νότες σε μια σειρά σαν παρτιτούρα, τις παίζεις με τετράχορδο με σαξόφωνο με πιάνο και είναι πάντα οι ίδιες νότες. Αν θες να παίξεις πειραιώτικο ρεμπέτικο χρειάζεσαι τρίχορδο. Τόσο απλά.-
Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, το τρίχορδο δεν μπορεί να παίξει τα μικρασιάτικα. Εκεί θέλει βιολί-ούτι-κλπ, άσχετα που σήμερα με ένα μπουζούκι παίζουμε τα πάντα.
Λάθος μπουζουκι μαθαίνω…
Μην απογοητεύεσαι, πολύς κόσμος ξεκίνησε με τετράχορδο και το γύρισε μετά σε τρίχορδο.
Μη βιάζεσαι να το πεις αυτό. Ό,τι κι αν είναι αυτό που μαθαίνεις, το θέμα είναι ότι μαθαίνεις. Προχωράς. Θα φτάσεις κάποια στιγμή να είσαι σε θέση, αντί να ρωτάς μια πληροφορία από τον Λίγκα (ποιο μπουζούκι ταιριάζει σε κάθε ύφος;), να έχεις δική σου άποψη. Έχεις όλο τον χρόνο μπροστά σου να καταλήξεις πρώτα απ’ όλα ποιο ύφος ταιριάζει σ’ εσένα, και μετά ποιο όργανο και ποια κομμάτια ταιριάζουν σ’ αυτό το ύφος. Μέχρι να γίνει αυτό, πειραματίσου με διάφορα ακούσματα. Ποιος ξέρει, μπορεί αυτό που τελικά σου ταιριάζει να μην το 'χεις ακόμη γνωρίσει! Μην πάρεις σαν δεδομένο ούτε ότι αφού ξεκίνησες 4χ θα πεθάνεις με το 4χ, ούτε το αντίθετο, ότι έκανες λάθος επιλογή και πρέπει οπωσδήποτε να επανορθώσεις.
Το πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι με την παραμικρή καινούργια πενιά που μαθαίνεις, γίνεσαι και καλύτερος «αναγνώστης» μουσικής: ένας εντελώς άσχετος από όργανα βλέπει τον μουσικό να πιάνει ένα κομμάτι ξύλο και με μαγικό τρόπο να βγάζει από μέσα μελωδίες. Ένας έμπειρος παίχτης βλέπει το ίδιο και λέει «εδώ κάνει αυτή τη δαχτυλιά, εκεί αυτή την πενιά, χμ, βλέπω ότι το παίζει διαφορετικά από τον άλλον και αυτός μού θυμίζει πιο πολύ ετούτο το στιλ ενώ ο άλλος εκείνο» κλπ. Εσύ τώρα διανύεις την πορεία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο άκρα. Όσο προχωράς σαν μουσικός, θα προχωράς και σαν ακροατής, και πολύ σύντομα αυτό θα γίνει και αμφίδρομο. Εκμεταλλεύσου το! Οι αποφάσεις θα έρθουν σιγά σιγά, θα ωριμάσουν.
(Πάντως έχε υπόψη σου ότι αν παραμείνεις στην παρέα του φόρουμ θα βρεις πολύ περισσότερους 3χ παρά 4χ, άρα και πολύ περισσότερους που έχουν έγκυρες συμβουλές και γνώμες να σου δώσουν για το 3χ, και λιγότερους για το 4χ. Και επειδή παλιά υπήρχε και ένας οπαδισμός σ’ αυτό, 3χ εναντίον 4χ, που όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα, να ξέρεις ότι όποτε δεις σχόλια του τύπου «το μπουζούκι έχει μόνο τρεις χορδές, αν έχει τέσσερις είναι κιθάρα» κλπ., είναι απλώς πλακίτσα. Αν δεις κανέναν να τα λέει στα σοβαρά, τσέκαρε ημερομηνίες μηνυμάτων: λογικά θα είναι προ 15ετίας και βάλε.)
Βάλε με στους οπαδούς…
Καμμία πλακίτσα -εκ μέρους μου τουλάχιστον (και με σημερινή ημερομηνία!)
Πάντα όταν υπάρχει σχετική συζήτηση στις παρέες, τους βάζω το παρακάτω κομμάτι, υποστηρίζοντας ότι, για το δικό μου γούστο και μόνο βέβαια, δεν μου λείπει καμμία τέταρτη χορδή και κανένα τετράχορδο δεν μου χρειάζεται και πως να μην ξεχνάμε επιπλέον και το ξυράφι του Όκκαμ:
Δεν ξέρω αν έχει ξαναμπεί η τοποθέτηση του Άκη Πάνου για το τρίχορδο/τετράχορδο:
ευγε Ανθιμε. ωραιότατα τα είπε ο Άκης
ορίστε το συμπέρασμα.

και πλήθος νεων σήμερα (απόφοιτοι μουσικων σχολών).
Ναι, οκέι, δεν θα 'πρεπε να μιλήσω εκ μέρους όλων, γιατί οι απόψεις είναι όσες και οι άνθρωποι, αλλά τέλος πάντων νομίζω ότι καταλαβαίνει ο Χάρης τι εννοώ.
Δεν τη λες και αμερόπληπτη. Συγκρίνει κάποια αντικειμενικά χαρακτηριστικά, αλλά βασικά μας ενημερώνει ότι δε συμπαθεί το 4χ. Και η χρονολογία πρέπει αν κατάλαβα να είναι 1982 ή πάντως κάπου εκεί κοντά.
Σημαντική τοποθέτηση σε μια εποχή που οι τρίχορδοι ήταν είδος προς εξαφάνιση.
και αυτό το όργανο πως λέγεται? ελα ντε?
Ήταν της μόδας τότε, το συρτάκι dance, να μη κρατάμε κάτι σαν μπουζούκι?.
(σκάφος μπουζουκιού και χορδές κιθάρας).

Σωστό. Σήμερα όμως είναι άλλες εποχές. Το τρίχορδο όχι απλώς είναι αδιαμφισβήτητα παρόν, και κυρίαρχο σε ορισμένα από τα στυλ, και μάλιστα εξακολουθεί να διερευνάται και να διευρύνεται, αλλά είναι και πρώτο με μεγάλη διαφορά στην προτίμηση ορισμένης μερίδας του κόσμου, όπου περιλαμβάνονται και πολλοί από τους πιο ψαγμένους.
Η δήλωση του Άκη Πάνου είναι και φωτογραφία του χαρακτήρα του, απόλυτη!
Προσωπικά δεν σνομπάρω το 4χορδο ειδικά όταν το έχουν ακουμπήσει παίκτες όπως ο Χιώτης, ο Ζαμπέτας, ο Παλαιολόγου και άλλοι.
Όπως επίσης είναι λάθος να βάλουμε στην σύγκριση τα φανταστικά τραγούδια που έχουμε ακούσει σε 3χορδο και να λέμε ότι δεν μας λείπει 4η χορδή, γιατί μετά πάει η κουβέντα σε ταχύτητα και τεχνική και στο τέλος θα γράφουμε για τον Παουρη.
Σε μια τέτοια συζήτηση που δεν νομίζω να καταλήγει πουθενά θα πρόσθετα επίσης την εξής απορία: γιατί να λέμε μπουζούκια τα τριχορδα που φέρουν πάνω όστρακα και δεν έχουν σπαστό καπάκι ? Με την ίδια λογική μπουζουκι που δεν έχει τσάκιση δεν είναι μπουζούκι, ώστε μετά να μπει ένας μαντολινατος στην συζήτηση να μας πει ότι είμαστε δικό του υβρίδιο και πάει λέγοντας.
Θεωρώ όπως έχει ο καθένας την άποψη του, έτσι έχει και την δική του αγαπη για το όργανο που κρατάει. Μικρή η σημασία των χορδών και των αξεσουάρ, σημασία έχει να βγαίνει από ψυχή και εκεί να μιλάει.
κανένα πρόβλημα στην συζήτηση, αν αποδεχθείς όπως εγώ, οτι το 6χορδο που γνωρίζουμε σημερα είναι υβρίδιο Μαντόλας και Ταμπουρά .
ολα αυτά τα “μακρύ - λαιμα” λαουτοειδή, μας συνδέουν με την Αρχαία Ελλάδα και την Μεσοποταμία.
εκεί δεν ήταν ο Παράδεισος ?
Συμφωνώ με τον Πάνο
Μου αρέσουν αυτές οι κουβέντες και οι διαφωνίες και βρίσκω τον εαυτό μου να αλλάζει συχνά άποψη.
Όλες οι εξελίξεις βρίσκουν κάποιους σύμφωνους και κάποιους αντίθετους.
θυμάμαι να διαβάζω για κάποιο δάσκαλο βιολιού πριν 100 χρόνια που υποχρέωνε τους μαθητές να παίζουν χωρίς γέφυρα και υποσιάγωνο γιατι " αυτοί οι νεοτερισμοί ήταν περιττοί και κόντρα στην παράδοση"…
Θυμάμαι ατελείωτες συζητήσεις στο Λαβύρινθο για το αν η Πολίτικη λύρα θα 'πρεπε να ναι 3χ ή4χ!
-Μα ο Τσεμίλ μπει έπαιζε 3χ
-Μα κάπου διάβασα οτι ο Βασιλάκης έπαιζε 4χ
-Μα πούντη;
και φυσικά,ακούμε Οζγκέν που παίζει 3χ λύρα αλλα ποτέ Ορχόν γιατί παίζει 4χ!
και βέβαια, το μαντολίνο του Τούντα, ΠΡΕΠΕΙ να ναι 4χ γιατί έτσι είναι το μαντολίνο…αλλα το μπουζούκι ΠΡΕΠΕΙ να ναι 3χ γιατί έτσι είναι το μπουζούκι…
αλλά η λαυτα πρέπει να ναι 4χ γιατί…είναι λαύτα
αλλά τώρα βγαίνουν και 5χ λαύτες…πως τολμάνε; Δεν ξέρουν οτι η λαύτα είναι 4χ;
Το 5χ βιολί του Γκουβέντα δεν θα είχα ιδέα πως να το παίξω αλλά ο άνθρωπος ξέρει και το παίζει…
προσπαθώ να πω πως όλα τα όργανα είναι αποτέλεσμα κάποιας μουσικής ανάγκης. Ο μουσικός ζητάει, ο κατασκευαστής φτιάχνει.
κάποια πράγματα μένουν, κάποια όχι.
Δεν θα πρέπει, πιστεύω, να πέσουμε στην παγίδα του να μπερδέψουμε το μουσικό επίπεδο κάποιου με το πόσες χορδές φοράει το όργανο του.
Και απαντάω υποθετικά σε αυτήν την συζήτηση ότι δεν έχει καμία δουλειά ο ταμπουράς αφού το σκάφος του είναι τελείως διαφορετικό και δεν έχει καν ταστα, για να μην μιλήσουμε για το καράουλο.
Μετά θα μπει η πανδουρα στην συζήτηση και προχωράμε.
Είναι ωραίες αυτές οι συζητήσεις θα συμφωνήσω με τον @alk αρκεί να μην είμαστε κάθετοι ![]()
Να ξαναβάλω λίγο τι έγραψα:
οπότε επίτρεψέ μου να θεωρώ το δικό μου γούστο γούστο μου και όχι “λάθος”.
Εάν εσύ θέλεις περισσότερες χορδές στο μπουζούκι, σεβαστό.
Και όμως, έχω την αίσθηση, απ’ όσα έχω δει μέχρι τώρα, ότι ειδικά στα τρίχορδα όργανα υπόκειται μια ιδιαίτερη παράδοση. Έχει κάποιους εγγενείς περιορισμούς στις μουσικές δυνατότητες, και ένα ορισμένο είδος σκέψης που οδηγεί στη διερεύνηση και διεύρυνση του οτιδήποτε περιλαμβάνεται μέσα σ’ αυτές τις περιορισμένες δυνατότητες. Αν οι χορδές μειωθούν σε 2 ή 1 ή αυξηθούν σε 4 και πέρα, δε βρισκόμαστε πια σ’ αυτό τον χώρο.
Και το λέω αυτό όχι μόνο για την οικογένεια του μπουζουκιού αλλά και για ταμπουροειδή, λύρες κλπ. τρίχορδα.
Το ότι η κιθάρα έχει 6 χορδές αλλά υπάρχει και εφτάχορδη δε συγκρίνεται με τη διαφορά τρίχορδου - μη τρίχορδου: δε μας πάει σε άλλους χώρους, δε χρειάζεται άλλο είδος σκέψης για να κατανοήσεις το όργανο, απλώς έχεις μια χορδή ακόμα.
Άνθιμε, ίσως δεν το τόνισα, γενικά το έγραψα γιατί είναι ατάκα που ακούγεται συχνά σε παρόμοιες συζητήσεις.
Εσύ ήσουν ξεκάθαρος εξαρχής ότι μιλάς για το δικό σου γούστο, όπως και εγώ απλά λέω την άποψη μου. ![]()
Μόνο ατάκα;
Παλιά που γυρνούσαμε καμμιά εικοσαριά νοματέοι με τρίχορδα στο δρόμο και πετυχαίναμε κανένα ξέμπαρκο με μπουζούκι μέσα στη θήκη, του λέγαμε:
“Δεν πιστεύω να έχεις τετράχορδο εκεί μέσα;” ![]()