Άσχετο με το νήμα, αλλά νομίζω Άνθιμε θα είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο νήμα με ιστορίες περι ρεμπετικου και μπουζουκιου την δεκαετία του 80 & 90 (αν έχω καταλάβει καλα για τα δικά σου νεανικά χρονια) για όσους τις ζήσατε.
Υπήρχαν αρκετά ρεμπεταδικα ? Υπήρχε κοινό που τα αναζητούσε? Οι οργανοποιοι φτιαχναν τριχορδα η μόνο κατά παραγγελία? Και ενα σωρό άλλες απορίες για τις προηγούμενες δεκαετίες.
Να αναφέρω και μια λεπτομέρεια, όχι μεγάλης σημασίας, αλλά να, τη βρίσκω χαριτωμένη:
Έχω δει στη ζωή μου τόσα 4χορδα μπουζούκια όσα ο κάθε μέσος Έλληνας. Με τα τρίχορδα δεν είμαι ο μέσος, είμαι ένας με κάπως ιδιαίτερο ενδιαφέρον (παρόλο που ούτε παίζω ούτε πάω συχνά στα ρεμπέτικα), οπότε έχω δει περισσότερα, έχω πιάσει πολλά, τέλος πάντων μού είναι απείρως πιο οικεία. Οπότε, στο 4χορδο πάντα η ταστιέρα μού φαίνεται πολύ φαρδιά, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά.
Μια φορά λοιπόν στο σχολείο είχαμε κάνει μια χορωδία, κι ένας μαθητής που έπαιζε 3χορδο το είχε φέρει. Μια άλλη μαθήτρια, που το έβλεπε πρώτη φορά από κοντά, σχολίασε: αυτό είναι μπουζούκι; Πολύ στενό δεν είναι;

Πολύ καλά τα εξηγήσατε !
Εμένα η δική μου (οχι και τόσο πρωτότυπη) προσέγγιση είναι πολύ απλή.
Όπως σε όλα τα θέματα ετσι και στο όργανο βγαίνει ο χαρακτήρας του ατόμου.
Άλλος θέλει να φανεί, άλλος πιο μετρημενος, άλλος θέλει τη γρηγοράδα και άλλος το βαρύ παιξιμο. Από το αν έχει ένα σωρό όστρακα ή το άδειο καπακι, από το παιξιμο και πως επιλέγει να βάλει το δικό του χρώμα κτλ, το ύφος του και όλα.
Τον χαρακτήρα βλέπουμε και ακούμε και ό,τι γεμίζει τον καθένα.
Ενδιαφέρουσα και η κοινωνιολογική άποψη του Α.Π ότι οι νεόπλουτοι μαυραγορίτες επέβαλαν τα γούστα τους τη μεταπολεμική εποχή. Νομίζω ότι παράλληλα και τα παιδιά των αστών που πέρασαν από ΕΠΟΝ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ αγάπησαν το μπουζούκι, όποια κι αν ήταν η μετέπειτα πορεία τους, δες π.χ. Θεοδωράκη και Χατζηδάκι.
Στη φάση που είσαι τώρα, μάθε να χειρίζεσαι την πένα, τα του αριστερού χεριού, μάθε τραγούδια, ρυθμούς, κλπ. Όλα αυτά θα σου είναι χρήσιμα με όποιο είδος μπουζουκιού/λαϊκού τραγουδιού κι αν ασχοληθείς στο μέλλον.