Τετράχορδο με 3χορδο κούρδισμα

Καλημέρα, έχω δανεικό από φίλο ένα τετράχορδο. Εδώ μήνες το έχω γυρίσει στο τρίχορδο με κούρδισμα ρε-λα-ρε-ντο. Την άφησα τη μπουργκάνα ως είχε. Πάνω στην πλάκα, μου είπε ένας ότι θα πάει κανείς να το κάνει πάλι ρε-λα-φα-ντο και θα σπάσει το μάνικο. Εντάξει, το μάνικο δε σπάει αλλά με ανησύχησε μήπως δεν κάνει καλό στο όργανο το κούρδισμα που του έχω, μήπως μετά σπάει η φα, ταστάρει και έχει τέτοια προβλήματα. Τι λέτε?

Τιποτα δεν παθαινει.Καλως ηρθες στα τριχορδα.

Εγώ είχα κάνει περίπου το ίδιο (ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΛΑ το έκανα εγώ να ακούγεται πιο ωραία και γεμάτα) αλλά επειδή εκτός από ρεμπέτικα παίζω και Χιώτη, Καζαντζίδη, κτλ, και σε μερικές περιπτώσεις ήθελε ρε-λα-φα-ντο και από το πολύ σφίξε-ξεσφίξε έσπασε η φα η ψιλή. Τώρα σ’ εσένα άμα πάει κανείς να το κάνει ρε-λα-φα-ντο δύσκολο να σπάσει με μια φορά η χορδή, πόσο μάλλον το μάνικο…

Αυτό το κάνω και εγώ. Ρε Λα Ρε Ντο. Το μάνικο δεν παθαίνει τίποτα… Αλλα καλού κακού αν τις εχεις πολύ καιρό πανω τις χορδές, οταν θελήσεις να το κάνεις ρε λα φα- να πας να τις αλλάξεις

Μετά από τόσο καιρό είναι μια χαρά αν και δεν το γυρίσει καθόλου στο ΦΑ. Το έχω και ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΝΤΟ αλλά καμμιά φορά το κάνω και ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΛΑ. Τώρα του έχω αλλάξει χορδές και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ευχαριστώ.

Ετσι το είχανε οι παλιοί τετράχορδοι (πατέρας του Ζαμπέτα)

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 21:44 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 21:42 —

Στην ουσία είναι ένα τρίχορδο με 4 χορδές. Ο λόγος που ακούγεται πιο ωραία ίσως έχει να κάνει με την λιγότερη πίεση που ασκείται στο καπάκι. (γι αυτό και οι τρίχορδοι λένε οτι έχει πολύ διαφορά ο ήχος τριχόρδου-τετραχόρδου)

Όταν παραουσιάστηκα φανταρος στην μονάδα μου στον Έβρο είχα δηλωσει ότι παίζω μπουζούκι και ένας αρχιλοχίας υπευθυνος για άρτους και θεάματα με κατέβασε στο τάγμα για να κάνουμε την Πασχαλιάτικη γιόρτή. Μιας και δεν έιχα μπουζούκι μαζί μου, μου βρήκε ένα τετράχορδο από κάποιο μπουζουξή τοπικού σκυλαδικου για να παίξω. Το κουρδισα ΡΕ ΛΑ ΡΕ ΡΕ αντί ΡΕ ΛΑ ΦΑ ΝΤΟ. Έπαιξα μια χαρά και έιχα και μια μπουργάνα παραπάνω για να βαράω στις ανοιχτές. Δεν ήταν κακο. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να κουρδίζανε κάπως έτσι τα τετράχορδα.

Όπως βολεύει τον καθένα. Πολλοί είναι αυτοί που κουρδίζουν τους μπαγλαμάδες ρε λα φα ας πούμε. Αν το πάρει ένας μαντολινίστας και το κάνει μι-λα-ρε-σολ μπορει να παίξει και στο μπουζούκι (με αλλο κούρδισμα)

αν συνιθισατε πια στο κουρδισμ ΡΕ ΛΑ ΡΕ ΡΕ τοτε πάρτε ενα τριχορδο μπουκουζι να τελειωνετε πλεον με τους πειραμτισμους…