γνωστο απο χρονια κυριε σπυρο! στην ουσια μια κιθαρα ηταν, το ειχε και ο τατασοπουλος και καποιοι αλλοι, αλλα με το τετραχορδο του χιωτη υστερα το εγκατελειψαν.
Παλιό νήμα αλλά εάν δεν υπάρχει πρόβλημα να το φέρουμε λίγο στην επιφάνεια θα ήθελα να εκφράσω και την δική μου άποψη.
Σαν τετράχορδος παίζω συνήθως σε κούρδισμα ΝΤΟ, ΦΑ, ΛΑ, ΡΕ ( από τις μπουργκάνες στα καντίνια ). Το συνηθισμένο δηλαδή. Συχνά όμως κουρδίζω το μπουζούκι σε ΛΑ,ΡΕ,ΛΑ,ΡΕ ειδικά σε ταξίμια και όταν θέλω να δώσω ενα πιο αυθεντικό ρεμπέτικο ύφος. Το κούρδισμα του τριχορδου ειδικά σε ταξίμια είναι μαγευτικό που το ύφος δύσκολα μπορεί κανείς να πετύχει με τετραχορδο. Γνώμη μου βέβαια.
Το μόνο που με απασχολεί είναι εαν το κούρδισε ξεκούρδισε τόσα ημιτόνια τις μπουργκάνες κάθε φορά μήπως δημιουργήσει πρόβλημα στο μπουζούκι λόγω της διαφοράς των τάσεων κάθε φορά.
Κάποια στιγμή φυσικά θέλω όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν να παρω και ενα τριχορδο.
Δοκίμασε και το ρε-λα-ρε-σολ, μαζί με το ρε-λα-ρε-λα που ανέφερες ήταν τα κλασικά κουρδίσματα του προπολεμικού τετράχορδου.
Στο μπουζούκι συνηθίζεται να γράφουμε τα κουρδίσματα ξεκινώντας από το καντινι, στην κιθάρα από την μπάσα.
Α, κιθαρίστικα το έγραψα δηλαδή . Δεν πειράζει, το αποτέλεσμα το ίδιο φίλε Νικόλα.
Αυτο το Ρε, Λα, Ρε, Σολ έχω δει να αναφέρεται αλλά οφείλω να πω οτι δεν το δοκίμασα ακόμα.
Ασε φίλε, πειράματα με το τετραχορδο κάνουμε. Μου φαίνεται πρεπει να μαζευω φράγκα για ενα ωραίο τριχορδακι
Ένα τρίχορδο θα είναι το καλύτερο! Πάντως λίγο που τα είχα δοκιμάσει, και τα δύο είναι πολύ ενδιαφέροντα. Έχουν δυνατότητες τόσο για ανοιχτό παίξιμο με ισοκρατες, όσο και για αρμονικό παίξιμο με διφωνίες και ακκορντα. Επίσης στο ρε-λα-ρε-λα κανείς ωραίες ανταποκρίσεις μια οκτάβα κάτω.
Ναι όντως, μπουζούκια είναι μωρέ και τα δυο και εχουν και τα δύο τα καλά τους. Οφείλω να ομολογήσω οτι στο τετραχορδο εχω μάθει/συνηθίσει ( σαν αυτοδίδακτος) ένα πιο κιθαρίστικο παίξιμο κάτι το οποίο βολεύει πολύ σε λίγο πιο γρήγορο παίξιμο, ανεβοκατεβάσματα χωρίς να μετακινώ το αριστερό χέρι ( της ταστιέρας) πολύ όμως το βάθος και η χρειά που δίνει ένα τριχορδο ( κούρδισμα όμως και μπουζούκι) στο ρεμπέτικο, το ύφος και το άκουσμα ειναι πολυ διαφορετικό.
Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω αλλά εχω την εντύπωση οτι τα τριχορδα μπουζούκια ακούγονται διαφορετικά απο τα τετραχορδα εκτος του κουρδισματος.
Για μένα είναι διαφορετικά όργανα, υπάρχουν αρκετές συζητήσεις εδώ στο φόρουμ. Παίζω κιθάρα και τρίχορδο, στο τετράχορδο δεν πάνε ούτε τα χέρια μου ούτε τα αυτιά μου. Και ένα Εριβάν που έπαιξα στο ΦΛΚ δεν μπόρεσα να το αποκρυπτογραφήσω.
Κατά τη γνώμη μου Νίκο είναι τα ίδια όργανα όμως με πολύ διαφορετική προσέγγιση κάτι το οποίο τα διαχωρίζει. Όντως έχω δει πολλές συζητήσεις εδώ περι του θέματος και φυσικά ο καθένας έχει τα γούστα του. Αυτο εννοείται έχει επίσης να κάνει με το τι ρεπερτόριο διαλέγει ο καθένας να στρέψει την προσοχή του. Και τα δύο όργανα είναι πολύ όμορφα εάν χρησιμοποιηθούν σωστά κατα τη γνώμη μου και μετά απο μερικές δεκαετίες επανειλημμένων λαθών έχω επιτέλους καταλάβει οτι στη μουσική και συγκεκριμένα στο ρεμπέτικο το λιτό είναι και όμορφο εφόσον δίνεται βάση στο συναίσθημα, τον χαρακτήρα και το ύφος. 5 νότες εκφραστικές ακούγονται πολυ πιο όμορφα απ’ότι 15 και “τεχνικά σωστές”.
Όμως όπως αναφέρεις, για το ρεμπέτικο και για να πιάσει κανείς το ύφος τουλάχιστον το κούρδισμα του τρίχορδου τουλάχιστον είναι πολύ βασικό. Παλι το λέω, το παω για τριχορδο και να εχω και τα δύο να γουστάρω όπως κάτσει η φάση
Να πας με το καλό, και περιμένουμε εντυπώσεις!
Τις εντυπώσεις τις έχω ήδη φίλε μου. Έχω παίξει με κάμποσα τριχορδα χρόνια πριν. Γιαυτό και κουρδιζω το τετραχορδο μου σαν τριχορδο οταν θέλω να παίξω συγκεκριμένα τραγούδια είτε ταξίμια
Οταν το κουρδιζεις σαν τριχορδο, Κατεβασε κι αλλο την λα την απανω και καν’ την ρε. Μια οκταβα κατω απο την τριτη χορδη. Γενικα την τεταρτη χορδη, μπορεις και να την κουρδισεις σε διαφορες νοτες, αναλογα τον τονο που θα παιξεις
Ναι όντως και λογικά πιστεύω οτι εάν η Ντο κουρδιστεί γενικά σε χαμηλότερα ημιτόνια ίσως είναι και καλύτερα για το μπουζούκι λόγω τάσεων;