Ταστιέρα

Καλώς σας βρήκα παιδιά, μια ερώτηση σχετικά με τον καθαρισμό της ταστιέρας του μποζουκιού…

της dunlop ένα προϊόν http://www.jimdunlop.com/images/products/Formula65Polish&Cleaner-11.png
ή το lemonoil http://www.jimdunlop.com/images/products/Fretboard65LemonOil6554-11.png

ενδείκνυνται για καθαρισμό ταστιέρας? αν όχι τι προϊόν μπορώ να χρησιμοποιήσω για αυτή τη δουλειά?

Ευχαριστώ!

Η ταστιέρα γενικώς είναι άβαφη και συνήθως απο πολύ σκληρό ξύλο.

Ένα στεγνό πανί είναι αρκετό για καθημερινό καθαρισμό μετά την μελέτη. Αν πραγματικά έχει πολύ βρωμιά , εγώ χρησιμοποιώ πολύ μικρή ποσότητα απο το ίδιο πράγμα που καθαρίζω χορδές.
Πρόσφατα ανακάλυψα κάτι καθαριστικάγια ιατρική χρήση που περιέχουν αλκοόλ και κάποια άλλα συστατικά για αφαίρεση γάζας.

Με πολύ προσοχή (και τύλιγμα του οργάνου με πανιά) να μην ακουμπήσω το βερνίκι, βρίσκω οτι το zoff κάνει πολύ καλή δουλειά σε χορδές και ταστιέρα και αφήνει μια ωραία αίσθηση για το παίξιμο.

(ΠΡΟΣΟΧΗ! περιέχει οινόπνευμα, ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ζημιά σε βερνίκια!!!)

Αν έχει πιάσει βρωμιά, αφού το ξεκουρντίσουμε και ελευθερώσουμε την ταστιέρα από τις χορδές,
το καθαρίζουμε με πολύ λεπτό σύρμα κατσαρόλας.

Παράλληλα τρίβουμε και τα τάστα που γίνονται καινούρια.

Ο οργανοποιός μου κάνει περίπου το ίδιο, αλλά αντί για σύρμα κατσαρόλας χρησιμοποιεί ξυραφάκι παλιομοδίτικο, κρατώντας το σχεδόν όρθιο. Μετά, απομακρύνει ό τι έμεινε με πινέλο. Δεν χρειάζεται να φύγουν τελείως οι χορδές, αρκεί να ξετυλυχτούν μόνο όσο χρειάζεται για να παραμεριστούν, παραμένοντας ακουμπισμένες στο μπράτσο από τα πλάγια.

Για τα τάστα, σύρμα κατσαρόλας βέβαια.

ΤΟ δικό μου το μπουζούκι έχει πιάσει από τον ιδρώτα και έχει κάνει (απο τα καποια χρονια παιξιματος) κρούστα. Η οποία κρούστα αν ξυστεί, φεύγει κατά μεγάλο ποσοστό, αλλά το περίγραμμα της βρωμιάς (το σχήμα) δεν φεύγει εντελώς. Ρώτησα τον δικό μου οργανοποιό (ο οποίος τουλαχιστον για μενα φαινεται καπως ψαγμένος) , μου λέει ότι έτσι είναι με τα χρόνια χρήσης. Και ότι ισως να μπορει να φύγει καποιο ποσό της βρωμιάς αλλά όχι τελείως.
Τώρα αυτό που λέτε με ξυράφι παλιό, εγώ το έχω δοκιμάσει με μαχαίρι και δεν ειδα μεγάλη διαφορά(ίσως επειδη το ξυράφι μπορει να ειναι πιο ακονισμένο)
Το άλλο με το λεπτό σύρμα κατσαρόλας δεν το έχω δοκιμάσει(μου φαινεται θα το δω στην επόμενη αλλαγή χορδών) ΑΛΛΑ, αυτά δεν μπορει να κάνουν ζημιά πάνω στην ταστιέρα; Είπαμε, εβενος ξερωγώ αλλά και πάλι, ειναι ασφαλή στην χρήση;

Μερικές φορές,καλό είναι , έστω και για καθαρισμό,το όργανο να πηγαίνει στον οργανοποιό του.έτσι γλυτώνουμε από πολλές " ματσολιές".

Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ τα καθαριστικά της Dunlop τόσο για την ταστιέρα όσο και για τα υπόλοιπα τμήματα του οργάνου (σε μπουζουκοειδή και κιθάρες). Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, εξάλλου θεωρώ πως αν ο καθαρισμός γίνεται συχνά π.χ. κάθε 2-3 αλλάγματα χορδών, δεν προλαβαίνει να συσσωρευτεί βρωμιά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Απλά αφήνω το λάδι κάποια λεπτά ώστε να “μαλακώσει” κάθε είδους βρωμιά και έπειτα σκουπίζω απαλά με κάποιο πανάκι. Έτσι αποφεύγω την σκληρή μεταχείριση με συρματάκια, ξυραφάκια κ.τ.λ. Όσο για τον καθαρισμό και γυάλισμα των τάστων, στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης ειδικά πανάκια για αυτό το σκοπό.

Nαι όμως αυτό το υγρό δεν απορροφάται από το ξύλο; Η αβερνίκωτη ταστιέρα δεν θα απορροφήσει υγρά ; Με λιγα λόγια, είμαστε σίγουροι οτι το υγρό καθαρισμού είναι ασφαλές;

Κάθε προϊόν έχει εξειδικευμένη χρήση για κάθε τμήμα του οργάνου. Όσον αφορά τα προϊόντα καθαρισμού της ταστιέρας, αναγκαστικά αυτά είναι ελαιώδους σύστασης, για να μπορούν να απομακρύνουν την βρωμιά που προέρχεται απο τα χέρια μας και αποτελείται κατά 99% απο λιποειδής ουσίες (Τα έλαια διαλύονται είτε σε έλαια είτε σε οργανικούς διαλύτες. Οι οργανικοί διαλύτες σίγουρα δεν είναι φιλικοί προς το ξύλο)…Τώρα αν τα 15-20 λεπτά που θα παραμείνει το έλαιο αυτό επάνω στην ταστιέρα, είναι ικανός χρόνος ώστε να απορροφηθεί κάποια ποσότητα απο το ξύλο, τότε αυτό μάλλον καλό είναι παρά κακό…

Συμφωνω απολυτα με τον Νικο.Απλα να συμπληρωσω οτι τριβουμε κατα μηκος της ταστιερας, οχι κατα πλατος. Κατα πλατος τριβουμε μονο τα ταστα χρησιμοποιοντας το ειδικο ελασμα που καλυπτει τον εβενο , προς αποφυγη σημαδιων. Αν δεν εχουμε ελασμα, αφου καθαριστει ο εβενος, μασκαρουμε τον εβενο με χαρτοταινια ( εκτος τα ταστα ενοειτε).Αν δεν καταλαβες, τραβα σε καποιο μαστορα. Ξερει αυτος…

Είναι καλό γιατί; Δεν θα διογκωθεί ξερωγω;

Σοβαρός οργανοποιός μου είπε πως αφού τρίψουμε την ταστιέρα με ψιλό σύρμα αν δεν έχουμε ειδικό λάδι για όργανα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμυδγαλέλαιο ή παραφινέλαιο (ένα λεπτό στρώμα όχι κατάχρηση). Ακόμα δεν τα έχω δοκιμάσει.

Λέγοντας να ελευθερώσουμε την ταστιέρα από τις χορδές, δεν εννοούμε να τις βγάλουμε εντελώς, αλλά να χαλαρώσουν τόσο που να πάνε στα πλάγια της ταστιέρας για να μην εμποδίζεται η εργασία.
Αρχικά μπορείς να δουλέψεις το σύρμα κάθετα στην ταστιέρα, αλλά στο τέλος θα το δουλέψεις κατά μήκος της ταστιέρας για να φύγουν τυχόν χαρακιές.

Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη λύση όπως λέει ο nikosn, δηλαδή ο μάστορας

Οι οργανικοί διαλύτες ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι ΠΑΝΤΑ ΕΧΘΡΙΚΟΙ στο ξύλο.Το νέφτι π.χ. είναι το προϊόν που λαμβάνεται από την απόσταξη του ρετσινιού του πέυκου.Σε παμπάλαιες συνταγές βερνικιών χρησιμοποιείται κατά κόρον.Το ίδιο και το οινόπνευμα.Ακόμα και κάποιοι διαλύτες πετρελαιοειδών,δεν κάνουν κακό στο ξύλο.Π.χ. White spirit.
Για το θέμα μας τώρα.
Μία με δύο φορές το χρόνο,όπως περιέγραψε ο κος Κώστας,χαλαρώνουμε τις χορδές,τρίβουμε απαλά με ψιλό σύρμα,(εγώ προτιμώ το Σκοτς Μπράιτ , γιατί δεν τρίβεται όπως το σύρμα και αφήνει ψιλά ψιλά συρματάκια εδώ κι εκεί),και μετά περνάω την ταστιέρα με ΤΙΚ ΟΙΛ.Είναι ένα προιόν,που μιμείται την σύσταση των ελαίων που περιέχουν τα σκληρά ξύλα, (έβενος,ιρόκο,τικ,παλλίσανδρος κ.λ.π.).Με αυτόν τον τρόπο “εγχυμώνεται” το ξύλο,και ξαναπαίρνει “ζωή”.Αν αυτή η συντήρηση γίνεται μια φορά το χρόνο,και αν όποτε αλλάζουμε χορδές , σκουπίζουμε την ταστιέρα με ένα μαλακό πανί, που δεν αφήνει χνούδι,τότε δεν προλαβαίνει να πιάσει αυτή την βρώμα που δεν βγαίνει ,και δεν χρειάζεται ξυραφάκια,και άλλα πράγματα.Το τικ όιλ,το βρίσκεται στα χρωματοπωλεία,είναι αρκετά οικονομικό σε σχέση με τα προίόντα που κυκλοφορούν για αυτή την δουλειά από τα καταστήματα οργάνων,και κάνει σωστή δουλειά.Τα ξυραφάκια,και τις ξύστρες ,αφήστε τις για τους οργανοποιούς.

Aυτό την καθαρίζει τελείως; ή θα μείνουν και λίγα υπολείμματα; (δηλαδη στο κανει σαν την μερα που το αγόρασες;)

Εγώ χρησιμοποιώ μία κρέμα που φτιάχνω μόνος μου με βάση το φυσικό κερί!! :78:

Δεν μπορω να ξεχωρίσω αν κανεις πλάκα ή αν μιλάς σοβαρά οτι εχεις την ικανοτητα να παραγεις τετοια κρεμα

Την κάνει καινούργια.
Η κρέμα που φτιάχνει ο Δημήτρης είναι εξαιρετική.(ναι έχει την ικανότητα και όχι μόνον)Για εγκαύματα,πανάδες,ενυδάτωση κ.λ.π. είναι ότι πρέπει.Τώρα αν θες να ΕΝΥΔΑΤΩΣΕΙΣ την ταστιέρα σου,χρησιμοποίησέ την.Χεχεχε !!!

Αν θέλει βεβαια και ο Δημήτρης ας γράψει την συνταγή ξερωγω. Θα ητο πολύτιμο

Σωκράτη, μιλάω πολύ σοβαρά.

Νίκο, φτιάχνω διάφορες κρέμες. Η ταστιέρα έχει …δική της όμως!! Ειδική για ρεμπετοόργανα :246: