Καλησπέρα παιδιά! Ελπίζω να είστε όλοι καλά ψυχολογικά και υγιείς με αυτή την κατάσταση που βιώνουμε και να την ξεπεράσουμε γρήγορα για να ξανασμίξουμε πάλι!
Θα ήθελα να ρωτήσω κυρίως για τον καθαρισμό της ταστιέρας του μπουζουκιού ποιος είναι κατά της γνώμη σας ο πιο safe τρόπος. Διάβασα δύο άλλα νήματα αλλά δε με βοήθησαν τόσο. Θα ήθελα να ακούσω κάποιες γνώμες για να μπορεσω να το καθαρίσω σωστά, χωρίς να κάνω κάποια ζημιά στο όργανο (πχ γδαρσιμο ταστιέρας ή αν χρησιμοποιήσω κάποια έλαια τα οποία είναι επιβλαβή για το όργανο).
Καλησπέρα Γιώργο! Βάλε και τα άλλα δύο θέματα που βρήκες εδώ και δεν σε βοήθησαν να δούμε τι χρειάζεται να συμπληρωθεί…
Απλώς διάφοροι είναι ενάντια στα έλαια και κάποια άλλοι μιλάνε για ξύσιμο ταστιέρας με ένα συγκεκριμένο σύρμα που το φοβάμαι και αυτό. Οπότε δεν ξέρω αν αυτα είναι ασφαλείς τρόποι ή υπάρχει κάποιος πιο ασφαλής τρόπος.
Καταρχάς νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το λάδι από λεμόνι δεν είναι τοξικό. Οπότε πάει αυτό. Τα απλά καθαριστικά που έχει καθείς στο σπίτι του δεν πιστεύω ότι κάνουν για όποιον παίζει πολλές ώρες. Πάντως πολλές μάρκες βγάζουν καθαριστικά τατστιερας για κιθάρα αλλά δεν νομίζω να μην κάνουν για μπουζούκι. Επίσης είναι ανάλογα το ποσο βρώμικη είναι η ταστιερα σου. Αυτο εξαρτάται από ποσό ιδρώνεις, αν το όργανο είναι σε θήκη κλπ. Εγώ πρώτα θα έπαιρνα η μία πένα η μέρος πλαστικής κάρτας για να βγάλω πολύ βρωμιά αν υπάρχει στην ταστιερα και γύρω από τα ταστα. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ χρησιμοποιώ σύρμα και το φοβάμαι. Πάντως δεν κάνει κακο να περάσεις την ταστιερα με ένα βρεγμένο πανί. Βέβαια αυτά είναι υποκειμενικά. Πρέπει να ψάξεις εσύ πως προτιμάς και τι σε βολεύει για να συντηρήσεις το όργανο. Καλή συνέχεια
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση…ειδικά αυτό με την πένα που είπες ή μια πλαστική κάρτα δεν το σκέφτηκα και σε ευχαριστώ! Η αληθεια είναι ότι όταν παίζω ιδρώνω σχετικά και το όργανο μπαίνει πάντα στη θήκη. Δεν μαζεύει πολύ βρωμιά αλλά μαζεύει κυρίως στις άκρες των ταστών και επειδή με πανί ψιλοβρεγμενο δύσκολα βγαίνει μπορεί να δοκιμάσω με αυτό που πρότεινες!
Μην ανησυχείτε για λίγη μάκα στην ταστιέρα… Πάρτε τηλέφωνο τον οργανοποιό σας για προσωρινή συμβουλή και περιμένετε μέχρι να ξανανοίξουνε, δεν παθαίνει τίποτα το όργανο. Ένα σκούπισμα πριν ξαναμπεί στην θήκη (προσοχή, και κάτω από τις χορδές) είναι αρκετό για να μην μαζεύει βρωμιά.
Καλησπέρα σας,
Εγώ μετά από τις οδηγίες που μου έδωσε ο κύριος Καφετζοπουλος καθάρισα την ταστιερα με το πιο λεπτό σύρμα και έπειτα την πέρασα με lemon oil.
Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και το αποτέλεσμα ήταν ότι η ταστιερα έλαμψε.
Έγινε σαν καινούργια.
Καμμία γρατζουνιά κανένα πρόβλημα.
Εννοείται ότι το κάνουμε μια το πολύ δυο φορές το χρόνο.
Το τριψιμο με το σύρμα με φορά από το καραούλο προς τον κάτω καβαλάρη και ανάποδα. Όχι οριζόντια.
Κατά το τρίψιμο ελαφρά εννοείται, βάζουμε κάτω από την ταστιερα μια πετσέτα γιατί γεμίζει τριματα από το σύρμα.
Πριν αρματώσουμε αφήνουμε το lemon oil να απορροφηθεί για καμμία ωριτσα.
Ευχομαι σε όλους καλό βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ για τις τόσες πολλές πληροφορίες!! Να είσαι καλά με βοήθησες αρκετά!!
Ο Παναγιώτης χρησιμοποιεί πολύ, απ’ ό,τι ξέρω, και το παλιό λεπτό εύκαμπτο ξυραφάκι ξυριστικής μηχανής, όρθιο και πάντα βεβαίως κατά μήκος του άξονα της ταστιέρας, όχι εγκάρσια. Ίσως όμως πλέον, να μην τα βρίσκεις εύκολα….
Καλησπέρα σας κύριε Πολίτη.
Δεν μου ανέφερε κάτι για ξυραφάκι αλλά για να το λέτε σίγουρα έχετε δίκιο.
Εγώ σε ερώτηση πως καθαρίζουμε την ταστιερα μου υπέδειξε τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω.
Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Καλο σας βράδυ.
Εντυπωσιακότατα ήταν τα αποτελέσματα και με το ξυραφάκι, που το δούλεψε μπρος στα μάτια μου. Σήμερα, να το ζητήσω στο περίπτερο, θα μου δόσουν ένα φακελάκι ή δεν υπάρχει πια το προϊόν; Ζιλέτ ήταν η μάρκα (Gillette) και κάποτε βγήκε και κάποιο ελληνικό Άστορ που το διαφήμιζε ο Χατζηχρήστος, δεκαετία ΄50.
Με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή για χίψτερζ δεν γίνεται δουλειά;
Πέρα από την πλάκα, αν κάποιος δεν εμπιστεύεται τα χέρια του ας μην πιάσει ξυραφάκια κλπ στο όργανο γιατί μετά θα κόβει τις φλέβες του…
Πρέπει να καταφέρνεις να μπλέκεις τα μπούτια σου, για να καταφέρεις να κόψεις φλέβα καθαρίζοντας ταστιέρα, αν έχεις δει πώς γίνεται.
Στο περίπτερο δε ξέρω, αλλά online βρίσκεις με το κιλό.
Και όντως δουλεύει καλά για καθαρισμό, και άλλοι οργανοποιοί το χρησιμοποιούν.
Πανω σε αυτή την λογική ισως να κάνει και η ξυστρα που είναι για τις κεραμικες εστίες μαγειρικης η όποια είναι και πιο ασφαλής.
ASTOR έχουν τα SM
ASTOR έχουν τα SM
Εμένα φίλε η άποψη μου είναι να μην βάζεις κάποιο υγρό πάνω στο όργανο γενικά επειδή είναι ξύλο μπορεί κάποιος να διαφωνει δεν ξέρω, Εγώ λέω ότι με μαλακο στεγνό χαρτακι και μπατονετα μπορείς να καθαρίσεις τη σκόνη που μαζεύει. Εν τέλη εσύ αποφασίζεις εγω προτείνω αυτό.
Καλησπέρα σας,
καλό είναι να μην βρέχετε την ταστιέρα με βρεγμένο πανί ή βαμβάκι κλπ. Το μόνο υγρό που είναι κατάλληλο και δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερη διόγκωση της ταστιέρας είναι το λάδι. Τα λάδια που χρησιμοποιούνται είναι διάφορα και άλλα είναι πιο παχύρευστα ενώ άλλα λεπτόρευστα. Το αμυγδαλέλαιο είναι ίσως από τα πιο κατάλληλα. Το χρησιμοποιούν σε πολλά όργανα οι οργανοποιοί ανά τον κόσμο. Το καθάρισμα με το λεπτό σύρμα των πιάτων (αυτό που είναι σαν μαλλί) είναι επίσης κατάλληλο και δεν θα κάνει ζημιά στην ταστιέρα ούτε στα τάστα. Πιο πολύ θα τα γυαλίσει.
Υπάρχουν και έτοιμα προϊόντα όπως dunlop lemon oil, ghs fast fret κλπ που ουσιαστικά περιέχουν λάδι με άρωμα και έχουν στόχο να καθαριστεί η ταστιέρα όσο ακόμα είναι φρέσκο το πουρί.
Τέλος το καθάρισμα με λεπίδες θέλει προσοχή στον χειρισμό για να μην συσσωρευτεί όλη η βρωμιά κοντά στο τάστο.
Εκεί, πρέπει να κάνεις ένα “τελείωμα”, φέρνοντας λοξά το ξυραφάκι πάνω στη διαχωριστική γραμμή ταστιέρας - τάστου και, χωρίς να καμπυλώσει, σπρώχνοντάς το προς τα έξω. Το ελάχιστο που ίσως μείνει, θέλει τρίτη φάση με πλέον μόνο τη μύτη του ξυραφιού ή μια μεσαία βελόνα μανταρίσματος.