Ταστιέρα και στραβά τάστα

Γεια χαρά. Άλλαξα την ταστιερα στο μπουζουκι μου και τα ταστα τα εβαλε ο μάστορας λοξά, στραβά δηλαδή, γέρνουν. Είναι πρόβλημα αυτό;

Για ανέβασε κάποια φωτογραφία για να δούμε πώς τα έφτιαξε…

1 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες φίλε @George_Tsikourkitudi, καλές συζητήσεις να έχουμε!

Αν είναι πράγματι στραβά, ναι λογικά θα είναι πρόβλημα. Αλλά όπως είπε και ο @admin βάλε μια φώτο να δούμε ακριβώς το πρόβλημα… :blush:

1 «Μου αρέσει»

20200114_232319

Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι βλέπω. Αφού λες ότι τα τάστα είναι λοξά, θα είναι, αλλά δεν καταλαβαίνω πόση από τη «λόξα» της φωτογραφίας οφείλεται στα τάστα και πόση στη γωνία λήψης.

Εν πάση περιπτώσει, η μουσική ακουστική είναι θέμα γεωμετρίας. Κάθε τάστο «κόβει» τη χορδή σ’ ένα συγκεκριμένο κλάσμα του μήκους της, ώστε να δώσει την κατάλληλη νότα. Επομένως, αν το ίδιο τάστο κόβει κάθε χορδή σε διαφορετικό κλάσμα, οι νότες κατ’ αρχήν δεν είναι δυνατόν να είναι σωστές. Για παράδειγμα, η οκτάβα πρέπει να είναι στο 1/2 του μήκους της χορδής (της ΚΑΘΕ χορδής). Αν το τάστο είναι λοξά, τότε τουλάχιστον τις δύο, αν όχι και τις τρεις, τις κόβει σε ελαφρώς διαφορετικό κλάσμα, με αποτέλεσμα ένα φάλτσο.

Θεωρητικά, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρχει κάποια άλλη απόκλιση στη γεωμετρία του οργάνου σου, και η κλίση στα τάστα να είναι προσπάθεια εξισορρόπησής της. Αλλά στην πράξη δε νομίζω να έχω ακούσει ποτέ να γίνεται αυτό επίτηδες, για να διορθώσει άλλο λάθος.

Εσύ ακούς φάλτσο;

Αν παίξεις με τον καβαλάρη μέχρι να βρεις τη θέση που τουλάχιστον μία χορδή να δίνει ολόσωστα την οκτάβα, τσέκαρε μ’ ένα κουρδιστήρι τι κάνουν τα άλλα τάστα και οι άλλες χορδές.

5 «Μου αρέσει»

Όπως τα βλέπω τα τάστα, οι διαφορές στις συχνότητες δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Μάλλον υπάρχει φάλτσο, αλλά θεωρητικά δεν υπάρχει ταστιέρα με μηδέν τοις εκατό απόκλιση από το σωστό. Όμως μπορεί το φάλτσο να είναι τόσο μικρό ώστε να το αντιλαμβάνονται μόνο ιδιαίτερα εξασκημένα αφτιά.

Δεν χρειάζονται «παιξίματα», όπως όλοι ξέρουμε, ο καβαλάρης πρέπει να είναι τοποθετημένος σε ένα σημείο όπου η απόσταση από το κόκαλο του καράολου μέχρι το σημείο του τάστου της οκτάβας όπου ακουμπάει η χορδή, να είναι ίσο με την απόσταση από εκείνο το σημείο μέχρι την εσωτερική πλευρά του κόκαλου του καβαλάρη. Με καλή ακρίβεια, όμως!

3 «Μου αρέσει»

όπως κι ο pepe, δεν μπορώ να καταλάβω από την φωτογραφία, ωστόσο αφού έχεις εντοπίσει “λάθος” στην εικόνα, θα υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί. Αν δεν ακούς παραφωνίες ίσως δεν αξίζει να το υποβάλλεις σε δοκιμασία αλλαγής τάστων. Αν όμως έχεις σκοπό κάποτε να πουλήσεις το όργανο, αν το βλέπεις εσύ παράγωνο θα το δει κι άλλος.

Η αρχική τοποθέτηση γίνεται με το χάρακα, συμφωνώ. Αλλά σε λάθος χάραξη το 12ο τάστο πιθανόν να μην βρίσκεται “στην μέση της απόστασης” (είτε κάποιο άλλο τάστο/α να μην ακολουθεί/ουν τον κανόνα).
Γενικά πολλές φορές εγώ προσωπικά βρίσκω να μην συμφωνεί το μέτρο με τον ήχο, λόγω διαφόρων παραγόντων (υλικό και διάμετρος χορδών, παλαιότητα κτλ.) ακόμα και σε καλά όργανα - άλλωστε αυτό ακριβώς είναι το “σετάρισμα”- ή έστω μέρος του. Αν παίζει κανείς μόνο μελωδία - και όχι σ’ όλη την ταστιέρα - μπορεί ευκολότερα να ανεχτεί διαφορές στο κούρδισμα (σε πατημένα διαστήματα κάποια νότα να αποκλίνει από το αντίστοιχο ανοιχτό ή σε άλλη θέση σ’ άλλη χορδή). Αλλά στις συγχορδίες υπάρχει θέμα, κι αυτό το μπουζούκι είναι τετράχορδο. Στα μπουζούκια παραδοσιακά δεν γίνεται διόρθωση (compensation όπως στις κιθάρες) στο κόκκαλο του καβαλάρη, και δεν μου αρέσει ούτε εμένα οπτικά και ούτε το κάνω (μου έχει ζητηθεί πάντως), αλλά είναι γεγονός ότι πολλές φορές μπορεί να διορθωθεί κάπως ο ήχος (π.χ. μιας παλιάς Λα χορδής) με ελαφρώς λοξό τον καβαλάρη.
Αυτό που προτείνει ο pepe, “παίξιμο” δηλ. του καβαλάρη να ακούσει που συμφωνούν οι νότες είναι ο πιο γρήγορος τρόπος και χωρίς πολλά - πολλά μετρήματα.

4 «Μου αρέσει»

Ε, μα εγώ μίλησα για την σωστή τοποθέτηση του καβαλάρη, με ταστιέρα και τάστα σωστά. Ούτως ή άλλως, η σωστή τοποθέτηση του καβαλάρη δεν πρόκειται να διορθώσει τυχόν λάθη στη χάραξη των ιχνών των τάστων.

Όμως, ακόμα και με «χοντρά» λάθος χάραξη, το τάστο της οκτάβας δεν πειράζει αν είναι έξω από τη σωστή θέση. Ποιά σωστή θέση; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει, αν η κλίμακα ενός οργάνου είναι κάποια λίγα χιλιοστά έξω απ’ το ζητούμενο; Το θέμα είναι να έχουν χαραχτεί σωστά οι θέσεις των τάστων (όλων) που καθορίζουν τις αποστάσεις των συχνοτήτων μεταξύ τους. Ο καβαλάρης θα τοποθετηθεί αργότερα, με μπούσουλα το 12ο τάστο, και θα μπεί στην σωστή απόσταση. Αν υπάρχουν προβλήματα λανθασμένων αποστάσεων, το 12ο τάστο (αλλά μόνο αυτό….) θα παραμένει σωστό.

1 «Μου αρέσει»

Φίλε μου καλησπέρα. Εγώ από τις φωτογραφίες δεν μπορώ να καταλάβω αν τα τάστα είναι στραβά ή όχι.
Μιλάς για όλα τα τάστα? Ή για μερικά?
Από την άλλη το μπουζούκι το πήρες μόλις τώρα από το μάστορα και δεν το τσεκάρισες? Δεν έπαιξες με αυτό μπροστά του?
Σε ρωτάω, όχι για να σε αμφισβητήσω, αλλά γιατί η αλλαγή ταστιέρας είναι σοβαρή επέμβαση πάνω στο όργανο. Πήγες σε επαγγελματία? ή σε κάποιο φίλο ερασιτέχνη οργανοποιό?
Είσαι έμπειρος παίκτης? Γιατί καμιά φορά αν δεν υπάρχει η τριβή με το όργανο, δημιουργείται η αίσθηση ότι κάτι πάει στραβά με αυτό χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο.
Για μένα η καλύτερη λύση είναι να πας και να μιλήσεις με τον μάστορα που στο έφτιαξε και να του πεις τι σε προβληματίζει. Για να είσαι σίγουρος πριν πας στον ίδιο πήγαινε το όργανο και σε άλλον μάστορα για να πάρεις μια γνώμη.
Άστον να κοιτάξει το όργανο πριν του πεις εσύ τι πιστεύεις ότι είναι λάθος και βρες τι συμβαίνει.
Άν όντως έχεις δίκιο και τα τάστα είναι βαλμένα στραβά, και πάλι δεν είναι κάτι απλό να διορθωθεί. Αυτός που θα το κάνει πρέπει να ξέρει.
Σου εύχομαι όλα να πάνε καλά.

3 «Μου αρέσει»

το πρώτο τμήμα

συμπληρώνεται με αυτό

οπότε περίπου το ίδιο πράγμα προσπαθούμε να περιγράψουμε.

Όσο γι αυτό

…δεν το αντελήφθην

1 «Μου αρέσει»

Ρε παιδιά συγγνώμη, τι δουλειά έχει ο χάρακας;

Το 12ο τάστο είναι για να παίζουμε την οκτάβα. Άρα η οκτάβα πρέπει να είναι στο 12ο τάστο. Αν δεν είναι, τη φέρνουμε, αφού δεν μπορούμε να κουνήσουμε το τάστο. Αλλιώς γιατί υπάρχουν κινητοί καβαλάρηδες;

Μάστορας το έφτιαξε παιδιά. Το μπουζούκι ειναι 22 χρονών. Είχε τριανταφυλλιά κσι εβαλα εβενο.Τα ταστα χαραξε και τοποθέτησε λοξα,δεν είδα να φαλτσαρει. …ποιό έγχορδο ομως ειναι αυτό που δεν φαλτσαρει οταν έχει ταστα ;;Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας.

Όταν είναι καινούργιο ή φρεσκοεπισκευασμένο γενικά περιμένεις να μη φαλτσάρει.

Βέβαια φάλτσο είναι το φάλτσο που πιάνει το αφτί. Αν βάλεις κουρδιστήρι και διαπιστώσεις μια απόκλιση λίγων χερτς ή λίγων σεντς που από μόνος σου δεν την άκουγες, είναι σαν να μην υπάρχει. Αν όμως είναι παραπάνω, τότε είναι πρόβλημα.

1 «Μου αρέσει»

Καλημερα σε ολους απο τα ωραια Τρικαλα, απ οτι φαινεται απο την φωτογραφια υπαρχη μια πολυ μικρη κλιση προς τα αριστερα ( μπορει να ειναι απο την γωνια ληψης της φωτογραφιας) μετα το14 ταστο μπορει ομως να ειναι και απο το χαραγμα της Ταστιερας ,που γινεται με¨ Στελα ¨ (Χαρακας γωνιομετρο των Ξυλουργων & Οργανοποιων ) η οποια αν δεν ρυθμιστη σωστα μπορει να μας ξεφιγει ελαχιστα η κλιση χωρις να ενοχλει ιδιαιτερα το οργανο .

2 «Μου αρέσει»