Περι αποστασεων και σκληραδας

Εχω ενα μπουζουκι τετραχορδο 15 χρονια τωρα , που κατα καιρους γρατζουναω.
Παντα ειχα την απορια σχετικα με την αποσταση των χορδων με τη ταστιερα,
διοτι πιστευω οτι ειναι αρκετα ψηλα απο την ταστιερα και καθε φορα που θυμαμαι να ασχοληθω με το μπουζουκι τα δαχτυλα μου βγαζουν φουσκαλες και με ταλαιπωρει πολυ.

Διαβαζοντας το φορουμ σας, μετρησα οσο πιο ακριβεστερα μπορουσα διαφορες αποστασεις στο μπουζουκι μου και τις παραθετω για να ακουσω τις γνωμες σας.

Το μπρατσο ειναι ολοισιο αλφαδια . απο καβαλαρη σε καβαλαρη 666 χιλιοστα.
αποσταση ταστιερας χορδων στο 12 ο ταστο 4 χιλιοστα.
υψος μεγαλου καβαλαρη 14 χιλιοστα.
αποσταση ταστιερας χορδων στο 18 ο 5 χιλιοστα.

οπου αποσταση απο την ταστιερα στις χορδες. οχι απο τα σιδερακια που εξεχουν λιγο πιο πανω

Είναι αρκετή απόσταση τα 4mm μάλλον, μέτρησα το δικό μου με παχύμετρο , το οποίο δεν έιναι το μακαλότερο όργανο και είναι 2mm (στο 12ατο). τώρα έχει να κάνει και πως κάνεις την μέτρηση, εγώ το έκανα με παχύμετρο.

Πάντως μπορείς να το πας σε κάποιον οργανοποιό να στο χαμηλώσει λιγάκι, έτσι έκανα εγώ, πήρα άλλο πραμα πίσω (δηλαδή έτριζε σαν κατσαρόλα) αλλά τουλάχιστον μπορώ να παίξω και να κάνω ασκήσεις

Γεια χαρά

βαλτου Βιδα…
μερικοι θα με στειλουν στον εξω απο δω αλλα παιδια ειναι πολυυυυυυ λειτουργικο,και αν το οργανακι εχει και πολυ καλο ηχο τοτε ειναι Παραδεισος.
Προσοπικη μου αποψη φυσικα.Οπως και να εχει οταν ενα οργανακι ειναι ευκολοπαιχτο σε γεμιζει χαρα…
Να ειστε καλα

Γεια χαρά Σπυρό,
γιατί να βάλει βίδα (και τι ακριβώς εννοείς;) δεν μπορεί να το χαμηλώσει λίγο απο τα κόκκαλα και όλα μια χαρά;

αυτο ειναι το πρωτο βημα,
εχεις απολυτο δικιο
Στο μπρατσο εννουσα,αλλα αν το μπρατσο δεν εχει παρει τοτε κοκαλακια καβαλαρη και ισως ταστα,
Διορθωστε με αν κανω λαθος παιδια.
Παντος,το σκληρο οργανο σε βαζει στην διαδικασια οταν μελετας να γυμναζεσαι,και μετα αν πας να παιξεις σε ενα μαλακοτερο τοτε πας πιο γρηγορα,αλλα απο την αλλη,ειναι και το θεμα τον τραυματισμων,τενοντιτιδες και φλεγμονες,οποτε θελει προσοχη.
Το σιγουρο ειναι πως ενα ευκολοπαιχτο οργανο σε βοηθαει στο παιξιμο,αλλα σε κανει και λιγο τεμπελη στην μελετη…
Τι λετε κι εσεις;

Ολοι μας έχουμε τα δικά μας μουσικά προβλήματα. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί το όργανο.
Και βέβαια ένα εύκολο όργανο βοηθάει.:088:

Τώρα αν σε κάνει τεμπέλη…δεν είμαι σίγουρος. Εγώ κάθε φορά που παίρνω το όργανο μου μετα απο ρύθμιση και επισκευές, μάλλον μελετάω παραπάνω γιατι κάθεται καλύτερα στα χέρια και στα αυτιά μου απο πρίν…

Στα φυσιολογικά όρια (όχι να είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς) δεν βλέπω λόγο αν έχεις επιλογή, γιατι να παίζεις σε όργανο `δύσκολο’.

Ίσως επειδή δεν μελετάω τόσο έντονα ώστε να σκέφτομαι τέτοια ζητήματα :slight_smile:

…και φτιάχτηκε σ’έναν πύργο κάπου στα Καρπάθια???:092::080: :092:

…ναι…και πέρασέ το και απ’την φρέζα…κάτσε βρε Σπύρο θα τον τρομάξεις τον άνθρωπο!!!:112:

…για να σοβαρευτούμε τώρα…ένα service χρειάζεται το οργανάκι μου φαίνεται…και όχι σε φρέζα φυσικά!:slight_smile:

Φιλε LLL το υψος που αναφερεις ειναι πραγματικα παρα πολυ.εαν οπως λες η ταστιερα ειναι αλφαδι τοτε θα συνιστουσα επειγοντως το οργανο να παει για ρυθμιση σε καποιον μαστορα.Οσο το αφηνεις ετσι κανεις διπλο κακο.1)στα δαχτυλα σου και 2)στο οργανο.οι πιεσεις που δεχεται το οργανο ειναι παραπανω απο αυτες που πρεπει εχοντας το υψος των χορδων στα 4-5mm.Αυτη η πιεση βγαινει με τα χρονια στην ενωση ντακου με μανικι και παθαινει ζημια το οργανο σε ενα απο τα πιο βασικα σημεια του.

Λίγο με ανησυχείτε…

Εμένα (4-πορδό:044:) έχει μήκος χορδής 68cm και απόσταση χορδής-ταστιέστας 4mm στο 12ο τάστο.
Κι εμένα είναι ψηλά;; Γιατί δεν μου έχει φανεί καθόλου ότι δεν με βολεύει…

Φιλε φωτη υπαρχουν οργανα που οι χορδες ειναι σχετικα ψηλα αλλα τα αισθανεσαι μαλακα στο παιξιμο.Αυτο ειναι καθαρα θεμα κλισεων του οργανου και υψος καβαλαρη.ειδικα στα τριχορδα το παραπανω υψος δεν πειραζει ιδιαιτερα.στο οργανου του φιλου LLL το υψος του καβαλαρη με ισιο μανικι ειναι 14 χιλ.και μαλιστα το οργανο ειναι τετραχορδο.Ολη την ζημια στο τετραχορδο την κανουν οι φα και ντο.πολλα κιλα παραπανω και πολυ μεγαλυτερες τασεις οι οποιες προσπαθουν να διπλωσουν το οργανο στα δυο.τισ μεγαλυτερες πιεσεις τις εχουμε στην χορδιερα στον τακο και στην ενωση του καραολου.

Φώτη,
φαντάσου ένα μπουζούκι που στο 12ο τάστο έχει
απόσταση χορδής-ταστιέστας 2mm!:089:…

…θα ξυπνήσει ο Χιώτης στα δάκτυλά σου μιλάμε…:090:

Παναγιώτη ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ενδιαφέρουσες.

Μόλις μέτρησα και το ύψος καβαλάρη και βγαίνει 12mm.
Άρα στο ένα μπουζούκι (το “καλό” ας πούμε έχω)
Μήκος χορδής: 68 (-68,5)
Ύψος καβαλάρη: 12mm
Απόσταστη χορδής-ταστιέρας στο 12ο τάστο: 4mm
Απόσταστη χορδής-ταστιέρας στο 18ο τάστο: 3,5mm (αυτό το βάζω χωρίς να ξέρω αν παίζει ρόλο η μέτρηση στο συγκεκριμένο τάστο)

Τώρα το δικό μου όργανο τί είναι; Φυσιολογικό ή θέλουν λίγο κατέβασμα οι χορδές;

Μόλις μέτρησα κι ένα του εμπορίου που με αυτό ξεκίνησα (όχι πως τώρα έχω φτάσει και πουθενά!)
Μήκος χορδής: 69cm
Ύψος Καβαλάρη: 14mm
Απόσταση χορδής στο 12ο τάστο: 5mm!!!
Απόσταση χορδής στο 18ο τάστο: 1cm!!! :112:

Μα τί γίνεται;

(Σε όλες τις παραπάνω μετρήσεις βάλτε ± 0,5 mm για να είμαστε μέσα).

Χμμμ… Μάλλον από την ασχετοσύνη μου δεν είχα πάρει είδηση την απόσταση τόσο καιρό !! :090::090::112::112:

Φωτη κατα την αποψη μου ενα χιλ κατεβασμα θα του εκανε καλο του οργανου.θα μαλακωσει πολυ και δεν θα συνεχισει να επιβαρυνεται το οργανο.Βεβαια και τα 3 χιλ πολλα ειναι αλλα οπως ειπαμε αυτο παιζει απο οργανο σε οργανο.Παντο σε καποιον οργανοποιο να στο κατεβασει λιγο.Μια μικρη συμβουλη.Ζητησε του να στο κατεβασει απο εκει που παταει το κοκκαλο και οχι απο το πατημα του καβαλαρη.ειναι πολυ βασικο να μην αλλαξει το πατημα που εχει ηδη ο καβαλαρης.

Ευχαριστώ, με την πρώτη ευκαιρία που θα έρθω Ελλάδα, θα το φροντίσω.

Θα παρακαλούσα τους ειδικούς να αναφερθούν εκτενέστερα στο θέμα. Αντιλαμβάνομαι ότι με τον καιρό αποκτά μορφολογική ομοιογένοια ( και έσονται ξύλα δύο είς ξύλον έν κατά τον παλμό) η περιοχή μεταξύ καπακίου και καβαλάρη. Αυτό προφανώς δεν πρέπει να διαταράσεται διότι πάσα αλαγή επιφέρει και αλαγή στο ηχητικό αποτέλεσμα. Κατασκευαστικά πόσο επιρεάζει το όργανο σε βάθος χρόνου;

Το καλο πατημα του καβαλαρη εχει πολυ μεγαλη σημασια.Ειδικα σε οργανα παλια και οταν θελουμε να κανουμε καποια επεμβαση στον καβαλαρη τους θα πρεπει να αποφευγουμε να πειραξουμε τις κλισεις.Εκτος και εαν θελουμε να αλαξουμε τον ηχο η να δωσουμε καποια στοιχεια στο ηχοχρωμα και στο βαθος.Συμβαινει πολλες φορες ενα καπακι να εχει αποκτησει μια ανωμαλια απο τα πολλα χρονια και απο την πιεση του καβαλαρη οπως να εχει κατσει λιγο στο κεντρο η αριστερα η δεξια.ο καβαλαρης συνηθως παιρνει αυτην την κληση μαζι με το καπακι.εχει παρει δηλ το πατημα και ειναι πολυ δυσκολο να το αντιγραψεις.οποτε το πιο πιθανο ειναι να μουντωσει το οργανο γιατι δεν θα εχει καλο πατημα ο καβαλαρης αν τριφτει απο κατω .μια λυση ειναι να βγουν οι χορδες και βαζοντας ενα γυαλοχαρτο αναποδα πανω στο καπακι να τριψουμε τον καβαλαρη και να κατεβουν οι χορδες.Απο την εμπειρια μου ομως το αποτελεσμα δεν ειναι το αναμενομενο.η πιο σωστη λυση ειναι να βγει το κοκκαλο και να γινει η δουλεια απο αυτο το σημειο.αν κρινει ο μαστορας μπορει να αλλαχθει και το κοκκαλο για καλυτερο αποτελεσμα.

Αποφάσισα να επέμβω στο τρίχορδό μου (ηλικίας 30 ετών περίπου, αγνώστου κατασκευαστή), του οποίου το μανίκι παρουσίαζε ελαφριά κλίση κοντά στον τάκο, και με ύψος καβαλάρη 14 mm, είχε απόσταση τάστου - χορδής, στο 12ο τάστο, 4.5mm (μήκος χορδής 67mm). Δεν το έκανα λόγω σκληράδας, γιατί παραδόξως ήταν σχετικά μαλακό όργανο, αλλά επηρεασμένος από το παραπάνω μήνυμα για να μειώσω την περαιτέρω μακροχρόνια καταπόνιση-επιβάρυνση του οργάνου.
Έτσι, άλλαξα έξι τάστα (κοντά στον τάκο) και χαμήλωσα τον καβαλάρη από πάνω 1.5mm (ο οποίος σημειωτέο δεν φέρει κόκαλο αλλά τάστο).

Παρά την ηλικία του οργάνου, το καπάκι δεν έχει υποστεί καμία παραμόρφωση και διατηρεί την εγκάρσια καμπυλότητα. Αντίθετα ο καβαλάρης πατούσε μόνο στη μέση και οι δύο του άκριες είχαν κενό από το καπάκι περίπου 0.5mm.
Δοκίμασα λοιπόν με το ανάποδο γυαλόχαρτο και κινώντας το καβαλάρη με μία φορά (από την χορδιέρα προς την τρύπα του καπακιού), κατάφερα να πετύχω ακριβώς τη καμπυλότητα του καπακιού και τώρα ο καβαλάρης εφαρμόζει τέλεια και σε όλο του το μήκος πάνω στο καπάκι.
Με αυτή τη διαδικασία ο καβαλάρης χαμήλωσε επιπλέον περίπου 0.8mm

Επί τη ευκαιρία, έκανα και ένα φρεσκάρισμα στο σκάφος με βερνίκι νερού και στο καπάκι με βερνίκι μπάλλας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ο ήχος έγινε πολύ καθαρός και λίγο πιο μπάσος και μεστός, αλλά ενώ οι ανοικτές χορδές έχουν ήχο με βάθος και ένταση, όταν κινούμαι στην ταστιέρα, ο ήχος σαν να πνίγεται λίγο.
Διορθώνεται αυτό ή του έβγαλα τα μάτια;

Ολα ωραια και καλα τα εκανες.Μπραβο.αφου παταει καλα ο καβαλαρης και παιζει καλα ανοικτα θα πρεπει να κοιταξεις λιγο τα χαραγματα.Απο την στιγμη που ο καβαλαρης πατησε εχουν αλλαξει και οι κλισεις του.Το πατημα της χορδης μεσα στο κοκκαλο ειναι πλεον το μονο που πρεπει να διορθωσεις και πιστευω να παρεις το ηχητικο αποτελεσμα που περιμενεις.αφου εχεις τοσο ψηλο καβαλαρη δωσε κληση στο πατημα της χορδης προς τα πισω.δηλ το πριονι σου η το μαχαιρι σου να εχει κλιση προς τα κατω απο την μερια της χορδιερας.καλη επιτυχια.

Το ύψος του καβαλάρη τώρα είναι είναι περίπου 11.7mm
Από κατασκευής δεν είχε κόκαλο επάνω, αλλά είναι χαραγμένος όπως η ταστιέρα και έχει ίδιο υλικό με τα τάστα.
Να δοκιμάσω να του αλλάξω αυτό το τάστο και να το χαράξω όπως λες;

Υ.Γ. Ευχαριστώ για την απάντηση και το ενδιαφέρον. Η κάθε είδους πληροφορία από όλους εσάς τους οργανοποιούς είναι πάντα πολύτιμη και σημαντική.