Ταμπουρ κουρδισμα

Μηπως καποιος μπορει να μου πει πως κουρδιζεται το ταμπουρ?

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση και να για να μιλάμε όλοι υπό την ίδια έννοια, διευκρίνησε σε ποιο “ταμπούρ” ακριβώς αναφέρεσαι; (Πέρσικο, Τούρκικο, δηλ. με δοξάρι -yaylι tanbur- ή με πένα -misraplι tanbur- ή άλλο…). Επίσης, πόσες χορδές έχει το “ταμπούρ”; Τρεις ή Τέσσερις;
Για παράδειγμα, συνηθίζεται το κούρδισμα La - Re - La για το yaylι tanbur (το οποίο έχει τρεις διπλές χορδές), αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από το makam στο οποίο είναι γραμμένο το μουσικό κομμάτι που πρόκειται να παιχτεί, οπότε το κούρδισμα αλλάζει προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση τόσο στο παίξιμο όσο και στο άκουσμα!

Το κλασικό κούρδισμα που χρησιμοποιείται ονομάζεται bolaheng. Στο mizraplι tanbur, κάποιοι αναφέρουν ότι το κλασικό κούρδισμα είναι (από τις κάτω χορδές προς τα πάνω):
(διπλή) yegâh (re) /
(διπλή) kaba rast (sol) ή kaba dügâh (la) /
(διπλή) yegâh (re) /
(μονή μπουργάνα) kaba rast ή kaba dügâh ή kaba kürdi ή kaba segâh (re) ή kaba bûselik
και (μονή μπουργάνα) kaba yegâh.

Υ.Γ. 1: Ακόμα μαθητής είμαι κι εγώ, οπότε όποιος θέλει μπορεί να διορθώσει τα προγραφόμενα είτε να προσθέσει σ’ αυτά…
Υ.Γ. 2: Πρέπει να προσέξουμε τις έννοιες bolaheng, mansur, kiz και άλλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να ορίσουν το τονικό ύψος κάθε φθόγγου, π.χ. το rast ορίζεται άλλοτε ως Do, ενίοτε ως Sol της Δυτικής Μουσικής ή αλλιώς. Περί αυτού, έχουμε αναφερθεί στην Ομάδα των Δρόμων αλλά και αλλού σ’ αυτό το Forum. Αν παρανοήσουμε αυτές τις έννοιες, τότε θα οδηγηθούμε σε παρεξηγήσεις… Ακόμα και οι Τούρκοι, λένε Sol, αλλά όταν κάποιος παίξει αυτό το φθόγγο στο πιάνο, τότε ακούγεται -και είναι- Do της Δυτικής Μουσικής!!! Άλλοι λένε, επί παραδείγματι, ότι το dugah ή το La είναι η βάση του makam ussak, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν το Re. Αυτό απλά γίνεται γιατί χρησιμοποιούν άλλο “σύστημα”! Προσοχή λοιπόν!!!

Ευχαριστω πολυ. Εγω πηρα ενα ταμπουρ απο τουρκια με πενα και το χω κουρδισει la mi la και η μεσαια μου χορδη ειναι πολη χαλαρη τριζει γιαυτο εθεσα και το ερωτημα περισσοτερο

υπαρχει κανενας δάσκαλος για ταμπουρ?

Όπως τα λέει ο αγαπητός Μήτσος είναι τα πράγματα.
Κατά 99,99% το tanbur (το κλασικό) παίζεται στην μία χορδή η οποία κουρδίζεται Yegah (τούρκικα), ΔΙ (Βυζαντινά) με ότι αυτό συνεπάγεται από την σχετικότητα του κουρδίσματος. Στην τουρκική κλασική μουσική έχει επικρατήσει το Yegah στο tanbur να κουρδίζεται ΡΕ κατά την δυτική μουσική. Οι υπόλοιπες μπορούν να κουρδιστούν ανάλογα με το κύριο makam του κομματιού ώστε να βρίσκονται σε δεσπόζοντες φθόγγους του.
Στο παρακάτω site μπορείς να βρεις πληροφορίες. Είναι στα τούρκικα αλλά πιστεύω μπορείς να βγάλεις κάποια άκρη από τις εικόνες.
http://www.tanbur.name/index_dosyalar/tanbur.htm[COLOR=“Grey”][COLOR=“Grey”]

Παιδιά νομιζω μπερδευεστε καπου… Yegah= Re στο πεντάγραμμο= LA απόλυτη νότα (η νότα που ακούγεται τέλοσπάντων…) (Σε Bolahenk σύστημα φυσικά όπου είναι κ το συνηθέστερο… Για τουρκική κλασική μουσική πάντα ε?) Οχι τιποτε αλλο αλλα μπερδευετε κ τον κοσμο κ κουρδιζει τα οργανα του οπως να ναι… Sorry κιόλας…
Προσοχη!!!