Ταμπουρομπούζουκο ή μπουζουκομάνα

Γειά σας παιδιά. Ανεβάζω εκ μέρους φίλου που δεν είναι στο φόρουμ και έχει το εξής δίλημμα.
Δεν παίζει κάποιο όργανο και σκέφτεται να ξεκινήσει ένα απ τα 2 όργανα, ηχητικά του αρέσουν και τα 2. Στο θέμα ρεπερτορίου, θα παίξει διάφορα, δηλαδή και από κανένα ρεμπέτικο και πιο ελαφρύ και κανένα έντεχνο (εδώ η κλίση προς μπουζουκομάνα), δεν έχει κάποιο αποκλειστικό ύφος ώστε να ψάχνει εντελώς συγκεκριμένο ύφος ηχροχρώματος.
Έριξα μια ματιά κ βρήκα περισσότερο παρουσιάσεις οργάνων, συν κάτι βίντεο του Παπαδάμου στο yt.
Όσοι είστε πιο κοντά από μένα σε αυτά τα όργανα, θα με (τον) ενδιέφερε η άποψή σας.
Σχετικά με μάστορες, με εύρος τιμών, τις δυνατότητες των οργάνων σχετικά με τις μουσικές που προανέφερα ή και οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να καταλήξει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1 «Μου αρέσει»

John γιατί δεν σκέφτεται ένα κλασικό τριχορδο και κλείνει προς τα εκεί? Το ταμπουρομπουζουκο πως μπαίνει στο παιχνίδι όταν είναι τόσο ανοιχτή η γκάμα του ρεπερτορίου?
Να υποθέσουμε ότι το budget είναι κάπου στα 1.500 (μιας και μίλησες για τα συγκεκριμένα όργανα του Παπαδαμου) ?
Ο φίλος σου είναι Θεσσαλονίκη ώστε να μπορεί να τα δοκιμάσει?
Νομίζω είναι βασικά ερωτήματα :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Του είπα κι εγώ για τρίχορδο αλλά επειδή δεν θα παίζει μονάχα ρεμπέτικα προτιμάει κάτι άλλο που να μπορεί να παίξει και άλλου στυλ κομμάτια.

Ανέφερα Παπαδάμου διότι μέσα από τα βίντεο του συγκεκριμένου κατέληξε πως αυτά του άρεσαν ηχητικά. Αλλά όχι, η ερώτηση δεν αφορά αποκλειστικά Παπαδάμου, γενικά μάστορες. Όσο για το μπάτζετ δεν έχω ιδέα, γι αυτό ρωτάω για εύρος τιμών για να καταλήξει πρώτα από όλα αν μπορεί να διαθέσει και το ανάλογο ποσό.

Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα εδώ

Είναι λίγο ανάποδη αυτή η διαδικασία νομίζω, σκέψου να έχω στην τσέπη 5 χιλιάρικα και να πηγαίνω βόλτες στις εκθέσεις Mercedes & BMW επειδή μου αρέσουν αυτά τα αυτοκίνητα.
Θα βοηθούσε να υπάρχει ένα όριο χρημάτων γιατί λογικά θα είδες τι τιμές έχει ο Παπαδαμου στην σελίδα του. Αν έχει 500 ευρώ για παράδειγμα δεν νομίζω να βρει τον συγκεκριμένο ήχο που άκουσε εύκολα :wink:
Το τετραχορδο το σκέφτεται καθόλου?

Εγώ συμφωνώ, απλά δεν έχει άλλο όργανο είναι η πρώτη φορά που ψάχνεται για κάτι τέτοιο και απλά κατέληξε σε αυτά. Του είπα ότι πιθανώς θα βρει και πιο κάτω από Παπαδάμου και είπε αν είναι και πάλι αρκετά τα λεφτά θα το σκεφτεί. Τι να σου πω ακριβές ποσό ούτε εγώ γνωρίζω, όταν είχα ρωτήσει είπε είναι ακόμα σε σκέψη…
Μπα για τετράχορδο δεν έγινε κουβέντα (καλύτερα χαχα)

1 «Μου αρέσει»

Κατά τη γνώμη μου αυτό το δίλημμα δεν είναι «τι όργανο να ξεκινήσω». Είναι «θα ξεκινήσω τρίχορδο, οι προτιμήσεις μου κινούνται προς τα εκεί, ποιον κατασκευαστή / μοντέλο να διαλέξω».

Η μεν μπουζουκομάνα δεν είναι είδος οργάνου, είναι χαρακτηρισμός τρίχορδων μπουζουκιών με βάση το μέγεθος. Το δε ταμπουρομπούζουκο ίσως είναι λίγο πιο κοντά στο να θεωρηθεί ξεχωριστό είδος, αλλά είναι κάτι πολύ αόριστο, μια γενική ομπρέλα για κάθε πιθανό τρίχορδο που να συνδυάζει κάποια από τα χαρακτηριστικά του μπουζουκιού και κάποια από του ταμπουρά. Εκτός αν μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ταμπουρομπούζουκου τύπου Γιοβάν Τσαούς - Παπαδάμου, που έχει τύχει κάποιας τυποποίησης.

1 «Μου αρέσει»

Έχω ένα ταμπουρομπούζουκο τύπου Γιοβάν Τσαούς, με τριπλή καντίνι, μεσαία με καντίνι/μουργκάνα και μπάσα με καντίνι και χορδή ουτιού.
Σε αυτό παίζω φυσικά Γιοβάν Τσαούς, ρεμπέτικα πειριαώτικα, ρεμπέτικα παλιά, δημοτικά, παραδοσιακά, κρητικά, ταξίμια αλλά και δικά μου πράγματα εμπνεόμενος από τον ήχο.
Θα ήθελα μάλιστα αν μ’α ξιώσει ο χρόνος, να κάνω και κάποια λάιβ σε μαγαζιά που να παίζω μόνο με αυτό. Το πως θα αντιοδράσει ο κόσμος, πιστεύω ότι θα είναι θετικά γτ έχει μια ιδιαίτερη χροιά.
Σου λέω την ιστορία μου για να δεις ότι δεν έιναι τόσο περιοριστικό όσο δείχνει.

7 «Μου αρέσει»

Ισχύει γιατί ξέρεις τί θες να παίζεις! Έχεις κατασταλάξει στα παιξίματα και γύρω από τον ήχο που θες να ακούς όταν παίζεις ένα τέτοιο όργανο.

Το οποίο όπως αντιλαμβάνομαι εγώ είναι σαν να λέει “κανένα ρεμπέτικο, κανένα νεότερο λαϊκό και Θανάση, Μάλαμα και τα ρέστα”. Σας μοιάζει να ταιριάζει ο ήχος από ένα ταμπουρομπούζο τύπου Τσαούς; Μάλλον θα έλεγα ότι ψάχνει κάτι μεταξύ μπουζούκι και λαούτο!

Προσωπικά αναμένω με αγωνία το εγχείρημα και ελπίζω να μ’ αξιώσει ο χρόνος και η γενική κατάσταση να έρθω και να απολαύσω κάτι τέτοιο. Γιατί η απόλαυση είναι εγγυημένη ξέροντας εσένα και τα όσα έχεις να μας δώσεις!

4 «Μου αρέσει»

Αυτό. Δεν είναι κάπου στάνταρ. Δηλαδή μπορεί να ξέρει 10-15 ρεμπέτικα ακουστικά, ε ίσως 2-3 για παράδειγμα να τα προσπαθήσει για ξεκίνημα. Τώρα αν στην πορεία από όλα αυτά εστιάσει σε κάτι περισσότερο, αυτό δεν το γνωρίζω.

Εdit: Όσον αφορά το ΄΄δέσιμο΄΄ ηχοχρώματος του οργάνου με το εκάστοτε τραγούδι και την περίπτωση που μπορεί να μην ταιριάζει, το έχω αναφέρει. Λέει ότι του άρεσε ο ήχος και δεν τον πειράζει και τόσο. Αρκεί που το εύρος του ήχου δεν θα είναι σε ένα ρεπερτόριο και μόνο. Από κει κ πέρα…

Ναι, προσωπικά η απάντησή μου είναι καταφατική. Χωρίς βέβαια να ξέρω αν όντως κάτι τέτιοιο έχει στον νου του ο φίλος του φίλου μας. Και χωρίς φυσικά να υποστηρίζω ότι «έτσι πρέπει» να παίζονται αυτά τα τραγούδια - απλώς ότι θα μπορούσαν.

Να επισημάνω όμως ότι όσα παίζει ο Μπάμπης στο ταμπουρομπούζουκο βρίσκονται στις παρυφές του συνολικού του ρεπερτορίου (του Μπάμπη). Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω, αφού δεν είναι το βασικό του όργανο.