http://users.forthnet.gr/bb/ath/physiart/forum/messages/54/568.jpg
Καλύτερα άσε τον τζουρά στην ησυχία του και ψάξε στο δίκτυο για on line αγορά σαζιού να κάνεις την δουλειά σου.
Αν παρ όλα αυτά επιμένεις έχεις δύο τρόπους για να ενεργήσεις.
1)αφαιρείς όλα τα τάστα απο τον τζουρά προσέχοντας να μην ξεκολήσεις κομμάτια απο την ταστιέρα.Γεμίζεις τα κενα με ισχυρή διάφανη κόλα στην οποία ρίχνεις σκόνη εβένου (τρίβεις ενα κομμάτι έβενο με γυαλόχαρτο και μαζεύεις το πριονίδι) μέσα στο αυλάκι.
Αφού γεμίσεις όλα τα κενά τρίβεις την ταστιέρα με γυαλόχαρτο μέχρι να γίνει λεία.
Βάζεις τους δεσμούς απο μαλακή πετονιά και χαμηλώνεις τον καβαλάρη ετσι ώστε να μειωθεί η απόσταση των χορδών απο την ταστιέρα.
Συγχαρητήρια μόλις έφτιαξες έναν τζουρά με μετακινούμενα τάστα.
2)αφαιρείς τα τάστα και πλανίζεις την ταστιέρα μέχρι να κοντέψει να ρθει σε ευθεία με το καπάκι μετά βάζεις τους δεσμούς , βάζεις έναν χαμηλό καβαλάρη και χορδές σαζιού και…
Συγχαρητήρια μόλις έφτιαξες ένα σάζι μέ τρύπα στο καπάκι και μεγάλο κίνδυνο να σκεβρώσει λόγω της μείωσης του πάχους του μπράτσου.
Αυτά με την προυπόθεση ότι έχεις κάνα φίλο ξυλουργό που θα σε αφήσει να δουλέψεις στο μαγαζί του γιατί αλλού δεν γίνονται.
http://users.forthnet.gr/bb/ath/physiart/forum/messages/54/569.jpg
…κι έχω και γκόμενα !
Ωραία Σώτο… μαλλον την πρωτη διαδικασια που περιεγραψες θα ακολουθησω, πολυ πιο λογικη ακουγεται. Και σιγουρα δεν θα το κανω εγω ο ιδιος… θα το παω σε εναν οργανοποιο (που φτιαχνει κιθαρες και μου εχει αλλαξει ταστα στο μπουζουκι μου προσφατα).
Εχω κοιταξει στο ιντερνετ για ονλαϊν πωλησεις… το προβλημα εδω ειναι οτι, εκτος απο τα εξοδα αποστολης του οργανου τα οποια θα πρεπει να πληρωσω, στη Βραζιλια πρεπει να πληρωσεις φορους εισαγωγης για οτιδηποτε σου ερχεται απο το εξωτερικο, με μονη εξαιρεση εντυπα (περιοδικα, βιβλια, εφημεριδες, κλπ.), και ο φορος ειναι απλουστατα 100% πανω στην τιμη του αντικειμενου… ας πουμε ενα φτηνο σαζι που κοστιζει ξερωγω 200 δολλαρια… θα πληρωσω και 100 παραπανω για τη μεταφορα, και παλι 200 δολλαρια σαν φορο εισαγωγης! Οποτε αποκλειεται…
Μαλλον θα το κανω… το τζουραδακι θα υποστει επεμβαση… θα γινει ταμτζουράς
ευχομαι να τ’αντεξει καλα
Μερικα πραγματα ομως εχω να ρωτησω ακομα:
- Η ταστιερα του τζουρα δεν εχει το ιδιο φαρδος πανω στο ζυγο και κατω οπου ενωνεται με το σωμα (πανω ειναι περιπου 2 cm και κατω στο σημειο που ενωνεται με το σωμα ειναι πανω απο 2,5 cm)… ειναι αναγκη να ειναι ακριβως ιδια η αποσταση απο τη μια στην αλλη ακρη της η ταστιερα καθ’ολο το μηκος του μπρατσου προκειμενου να τοποθετηθουν οι μπερντεδες;
Το ιδιο και η πισω μερια του μπρατσου… δηλαδη, το μπρατσο γινεται πιο χοντρο οσο παει απο την πανω μερια (την κεφαλη) προς το σωμα… Μια και δεν εχω ποτε χρησιμοποιησει κινητους δεσμους, σκεφτηκα οτι με τετοια γεωμετρια οι δεσμοι θα γλυστρανε πολυ ευκολα και δεν θα εχουν καμμια σταθεροτητα οσο σφιχτα κι αν δεθουν…
-
Και επισης… η επιφανεια του μπρατσου, με βερνικι, δεν θα κανει τους δεσμους να γλυστρανε ευκολα; Λες καλυτερα να τριψω το μπρατσο του, να αφησω δηλαδη το ξυλο χωρις βερνικι;
-
Οι ακρες της ταστιερας… πρεπει να τα λιμαρουμε, για να γινει το μπρατσο πιο κυλινδρικο; Ή αυτο δεν εχει και μεγαλη σημασια;
-
Και μια τελευταια ερωτηση ακομα… στον τζουρα η ταστιερα δεν ειναι επιπεδη, δηλαδη εχει το χαρακτηριστικο βαθουλωμα στη μεση… να αφησω ετσι; Η να κανω επιπεδη την ταστιερα;
Επειδη η ταστιερα δεν ειναι απο εβενο, θα μπορουσα να ζητησω απο τον οργανοποιο να του βαλει ολοκληρη ταστιερα καινουργια, με τα σωστα χαρακτηριστικα…
περιμενω τις παντα διαφωτιστικες απαντησεις σας
Και πάλι ευχαριστω για τη βοηθεια
Καλημερα σας απανταχου ρεμπετες και ειδικοτερα στην Βραζιλια… μπραβο και τωρα πειστηκα πληρως οτι εχουμε παγκοσμια απηχηση. Για μενα που τα μοναδικα εγχορδα οργανα που παιζω, ειναι οι φωνητικες μου χορδες (ενιοτε και εκτος μπανιερας) και τα νευρα των ανθρωπων που ζουν γυρω μου (ειδικα της συζυγου μου τις νυχτες που ακουω μουσικη απο το Ιντερνετ) καθε αναγνωση της ανταλλαγης γνωμεων, γνωσεων και φιλονικιων αποτελει μια οαση ικανοποιησης και μαθησης.
Μακαρι και στο Ισραηλ που ζω που και αυτο αποτελει σταυροδρομι πολιτισμων, γλωσσων, μουσικων και τον οχηματων που τα φερουν (τους απανταχου του κοσμου Εβραιους που εφθασαν εδω) να καταφερναν να φτασουν σε ενα 10% του επιπεδου που εφθασε η Ελληνικη μουσικη και η ερευνα της. Εδω εχουμε μαθει στην ευκολη κινηση της αντιγραφης διαφορων υφων (στυλ), ορμαμε, κοπαναμε ρηχους στιχους στα Εβραικα, βαζουμε δυο play back και ενα συνθι και βγαινουμε στην γυρα για κονομα. Σαw ζηλευω μαγκες μου και θα χαρω σε μια απο τις επομενες συναντησεις να σας γνωρισω απο κοντα και να “ακουμπησω την σκονη των παπουτσιων σας” (Ελευθερη μεταφραση Εβραικου θρησκευτικου ρητου)
Με ειρηνικους (αμην και ποτε)χαιρετισμους
Κωστα Φερρη γραψε μας καμμια απαντηση στα mail mou
Φίλε μην ταλαιπωρείσαι άδικα , θα καταστρέψεις το οργανάκι και άκρη δεν θα βγάλεις.
Η διαφορά ύψους της ταστιέρας έγινε για να πάει το όργανο «πίσω» δηλαδή να δημιουργηθεί κάποια αρνητική κλίση στο τέλος του μπράτσου για να γίνει το μπράτσο ευθύ όταν το τραβήξουν οι χορδές .
Στο σάζι ταστιέρα και μπράτσο είναι το ίδιο πράγμα γιατί είναι σε απόλυτη ευθεία με το καπάκι.
Η διαφορά πλάτους της ταστιέρας 0,5 cm γίνεται για διευκόλυνση του παιξίματος πάνω που τα τάστα είναι μεγαλύτερα αλλά στο σάζι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί οι δεσμοί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν όπου θές γιατί θα χάνουν το τέντωμα τους άρα κάθε μετακίνηση θα σημαίνει και καινούργιο δεσμό.Η ταστιέρα θα πρέπει να στρογγυλοποιηθεί στα άκρα για να μην κόβεται η πετονιά και το λούστρο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ (γομαλάκα) χειρός.Η ταστιέρα πρέπει να είναι επίπεδη.
Η μόνη σοβαρή λύση που έχεις είναι να αλλάξεις όλο το μπράτσο με ένα καινούργιο κατάλληλο για σάζι και αν θες ήχο σαζιού και το καπάκι με καινούργιο δίχως τρύπα για να ανοίξεις τρύπα στο πίσω μέρος του σκάφους , η κλειδιέρα δεν έχει μεγάλη σημασία αλλά καλύτερα να βάλεις στριφτάλια από βιολί (φτηνό).
Δηλαδή το μόνο που θα σου χρησιμεύσει είναι το σκάφος κι αυτό το συζητάμε.
Ποιός έβγαλε το Λελούδα φωτογραφία ρε;;;
Και το βασικό: Πως και δεν έπαθε αυτοαναφλέξη η μηχανή;
Ταλαιπωρούμαι… γαμώτο αυτό μου έχει γίνει εμμονή…
Δεν θέλω να το μετατρέψω σε σάζι. Μόνο κινητούς μπερντεδες θελω να βάλω. Καλο να διατηρησει και τα χαρακτηριστικα του τζουρα…
Μολις μιλησα με τον οργανοποιο που ανεφερα παραπανω στη συζητηση, του εξηγησα ολα, του ειπα και τις αποψεις σας, και μου λεει οτι γινεται υπο καποιους ορους… ειχαμε μια ιδεα… αντι να αλλαξουμε το μπρατσο του οργανου (κατι που μπορει να χαλασει το καημενο τζουραδακι), μπορουμε να το πλαναρουμε ωστε να εχει την ιδια περιφερεια πανω στο ζυγο και κοντα στο σωμα, και μετα, να προστεθει μια ενισχυση στις ακρες της ταστιερας προκειμενου να γινει πιο κυλινδρικο και να μη κοπουν οι μπερντεδες (και οχι καθ’ολο το μηκος του μπρατσου, αλλα μονο στην πρωτη οκταβα και λιγο παραπανω, γιατι στις ψηλες νοτες δεν ειναι αναγκη). Και βεβαια ενα πιο λεπτο μπρατσο δεν θα αντεχει την ιδια ταση (6 χορδες τεντωμενες), οποτε και θα αφαιρεσω μια χορδη μετα, και θα το κουρδισω ΡΕ-ΡΕ ΛΑ-ΛΑ ΡΕ (μπασα) και θα χρησιμοποιησω 0,9 χορδες κιθαρας. Ή καλυτερα να το κουρδισω ΝΤΟ-ΝΤΟ ΣΟΛ-ΣΟΛ ΝΤΟ χρησιμοποιωντας κανονικες χορδες τζουρα.
Θα πρεπει να βαλουμε και κανουργιο ζυγο και καινουργιο καβαλαρη, για να βολευτουν οι χορδες στη σωστη αποσταση η μια απ’την αλλη. Την κλειδιερα θα την διατηρησουμε μαλλον.
Αν το αποτελεσμα δεν μου αρεσει, δεν πειραζει, γιατι ξερο οτι υπαρχει αυτος ο κινδυνος… αν μου αρεσει, θα πρεπει να το αφιερωσω το οργανακι σε ολους οσοι με βοηθησαν εδω… να το βαφτισω και «ταμτζουρας Frankenstein βραζιλιανικης μετακατασκευης ελληνικου φτηνου τζουρα»
Ολα αυτα με χαμηλο κοστος… στο τελος, αν μου αρεσει το αποτελεσμα, θα μπορεσω και να αλλαξω την ταστιερα με μια καινουργια, απο εβενο.
Υ.Γ. Πώς βάζουμε φωτουλες εδω μεσα;; Να σας συστησω το τζουραδακι μου…
Γεια σου κι εσενα Φειδια… χαίρε
πολλά μαθαίνω εδώ κι εγω
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΛΟΥΔΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΤΥΠΑΔΕΣ
Και η φωνούλα του… φυλακισμένη μέσα στα 12 ημιτονια…
τωρα παει
Θοδωρή, ο Λελούδας είναι μιά “ιδέα”. Δεν περιγράφεται. Εδώ, απορώ πως φωτογραφήθηκε. Νόμιζα πως είναι σαν τους βρυκόλακες που δεν φαίνονται από καθρέφτη ούτε φωτογραφίζονται.
Βρυοπολίτη, σε βρίσκω καλόν.
Θα ανοίξω άλλο thread για τη συγκερασμένη με extra τάστα για να συζητήσουμε εκεί το θέμα. Θέλω και τη γνώμη των Παπαϊωάννων κλπ. Από εκεί βγάλε τα συμπεράσματά σου αν σε συμφέρει να επέμβεις τόσο καθοριστικά στο τζουραδάκι σου (ξερίζωμα τάστων και εβένου), ή αν είναι προτιμότερο να προσθέσεις έξι - εφτά τάστα και να έχεις μιά πολύ ευρύτερη γκάμα ήχων για να πειραματιστείς στα μακάμια ή στους βυζαντινούς ήχους. Λάβε υπόψη σου, πως ότι κι αν κάνεις, την απειρία κινήσεων που παίρνεις απ’ το ούτι, αποκλείεται να την αποκτήσεις από ταστωμένο ή μπεστεδιασμένο όργανο. Μέσα στο σαββατοκύριακο θα το ανεβάσω (hopefully).
(Θοδωρή, ο Λε. είναι ταβερνιάρης στην Αθήνα, επίσημος host του forum για μια σαιζόν)
Με αφορμή την κουβέντα σχετικά με τον Λελούδα, σε συνδιασμό με την trendy φάτσα του, ερωτώ : μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνουμε καμμιά συμμάζωξη all together? Θα ήταν νομίζω όμορφο να βλέπαμε ο ένας τη φάτσα του αλλουνού, μιας και τόσο καιρό γνωριζόμαστε στα τυφλά!
Θάμαι στην Αθήνα 20/12-4/1. Διαλέχτε μέρα εκτός από τις γιορτάδες.
Χερ Τανάσεν, γράψε και κείνο το τραγουδάκι σιγά-σιγά σε κάνα CD. Και για να μην χαραμίσεις ολόκληρο CD για ένα τραγούδι, βάλε και τίποτις άλλο μέσα. Κλαφτό, ξέρεις εσύ …
Αγόρι μου γύρνα συ και μη σε νοιάζει τίποτα! Αν θες θα ρθεις και από το σπίτι να διαλέξεις ό,τι αγαπάς από τη δισκοθήκη μου…
Όσο για κλάμα όσο θες! ʼμα λάχει θα γυρίσουμε και κανά βίντεο κλιπ με τίποτε φυματικούς και κουκουλοφόρους με δρεπάνια…
ΦΙΛΕ VRYOPOLITIS ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ,ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ SONY ΝΑ ΤΟ ΧΑΛΑΣΕΙΣ ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΚ.ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΙΜΑΔΟΑΡΧΕΙΟ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΟΛΥΞΕΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ PC? ΦΙΛΕ ΚΚ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΕ?
Αυτή τη φορά, αν παραλείψετε να με ειδοποιήσετε να γνωρίσω επιτέλους από κοντά τον Φραγκίσκο, δε θα σας ξαναμιλήσω…
Λοιπόν, (άσχετο), αυτά τα τζουραδάκια (σαν αυτό της φωτογραφίας του φίλου μας vryopoliti) είχανε μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρω ποιός τα κυκλοφόρησε και γέμισε ο τόπος (μέχρι και την Βραζιλία έφτασε η χάρη τους όπως φαίνεται) πάντως βγήκανε εκπληκτικά όργανα και σε πολύ φτηνή τιμή. Εδώ στη Θεσσαλονίκη τα πουλάνε από 50.000-70.000 χιλιάρικα. Είναι πολύ χαρακτηριστικά γιατί έχουν σκαφτό κόκκινο-μπορντώ βαμμένο σκάφος και αυτές τις άσπρες ρίγες γύρω γύρω. Πάντως όποιος τα έβγαλε έπιασε την καλή!!!