Τάκης Βεργέτης

Γνωρίζει κανείς κάτι για τον οργανοποιό Τάκη Βεργέτη; Αναφέρεται σ’ αυτόν ο Γιάννης Μωραϊτης στην εκπομπή του Παπαδόπουλου “Χάριν ευφωνίας” ( http://www.youtube.com/watch?v=4wYt8vCm-Zs ) προς το τέλος της κουβέντας (περίπου στο 37:30), με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια.

Είναι ενεργός; Έχει κάποιο εργαστήρι-μαγαζί που μπορούμε να τον βρούμε; Έστω κάποιο τηλέφωνο;

Οποιαδήποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη.

210- 9241128 αριστονικου 34 αθηνα.
τον εχω επισκεφτει στο παρελθον. Δεν εχω φτιαξει ή επισκευασει κατι εκει . Για βολτα ειχα παει. Εχει ενα απο τα ομορφοτερα εργαστηρια που εχω δει. Απο τη δουλεια του δε γνωριζω.

1 «Μου αρέσει»

georgalasg, υπαρχει μαστορας που να μην εχεις παει;;;:090:

Μου αρεσουν οι βολτες τι να κανω… :slight_smile:

Επισκευή Βεργέτη σε κιθάρα Γομπάκη

1 «Μου αρέσει»

Κατά τη γνώμη μου, ο Τάκης ο Βεργέτης είναι ο πλέον ολοκληρωμένος οργανοποιός του σήμερα. Κι αυτό γιατί: α) είναι βαθύς γνώστης της τέχνης, έχοντας επισκευάσει πάρα πολλά παλιά όργανα των καταξιωμένων οργανοποιών του παρελθόντος (Μούρτζινος, Γομπάκης, Κοπελιάδης, Απαρτιάν, Παναγής κ.λ.π) β) είναι λεπτολόγος, χωρίς να βιάζεται χάριν της εμπορικότητας γ) δεν πουλάει το παραμύθι της ψευτοκουλτούρας και των μέσων δικτύωσης, όντας παράλληλα ο ίδιος ιδιάιτερα καλλιεργημένος δ) δεν λειτουργεί ως αλυσίδα παραγωγής, κατασκευάζει ελάχιστα όργανα ετησίως ε) έχει ισσοροπημένη αισθητική και άποψη.
Το κυριότερο όμως είναι ότι συνειδητά έχει επιλέξει να βρίσκεται εκτός των φώτων της δημοσιότητας.
Όποιος συνεργασθεί μαζί του, κολλάει, για όλα τα παραπάνω.
Οι κατασκευές του, είναι, κατά γενική ομολογία, υποδειγματικές.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπερα. Παιδια εχει κανενας κατι προσφατο για τον εν λογω κατασκευαστη(Τακης Βεργετης), καποια δουλεια του ή καποιο βιντεακι? Και αν εχετε φτιαξει καποιο οργανακι ανεβαστε φωτο ή βιντεο. Απο τιμες πανω κατω που κυμαινονται?

Καλησπέρα Μάκη 34. Σε ενημερώνω ότι πρόσφατα φίλος μου παρέλαβε μετά από παραγγελία λαούτο από τον εν λόγω οργανοποιό. Οι τιμές στα λαούτα απ’ ό τι μου είπε αρχίζουν από 3.000 ευρώ. Αυτό το ποσό έδωσε και ο ίδιος. Το συγκεκριμένο λαούτο ήταν με σκάφος μουριά. Το μάνικο ντυμένο με το ίδιο ξύλο και καπάκι έλατο. Ο παίχτης δεν έμεινε και απόλυτα ευχαριστημένος από την κατασκευή.

Καλησπερα και απο εμενα. Τον Τάκη τον γνωρίζω καλα καθώς μου εχει επισκευάσει δυο πολυ παλιά οργανα που εχω. Στο θέμα της επισκευής-αναστήλωσης παλαιών οργανων τον θεωρώ απο τους κορυφαίους (για να μην πω μεγάλα λόγια)…Στο κομμάτι της κατασκευής (τουλάχιστον στα λαούτα που γνωρίζω) μπορω να πω οτι αγοράζεις ενα ακριβό όργανο, αλλα όργανο ζωής…Λαμπερό, με μπασες, με μεσαίες, με πριμες, ευκολοπαιχτο (αλλα οχι ψόφιο), κατασκευαστικά (στατικά) αλλα και αισθητικά ( τουλάχιστον με τα δικά μου κριτήρια) αψεγάδιαστο…
εχει μελετήσει όλους του παλιούς κορυφαίους οργανοποιους και εχει πάρει πολλα απο αυτούς…Ειναι παραδοσιακός κατασκευαστής χωρίς νεωτεριστικα στοιχεία…
Αξιζει σιγουρα μια επίσκεψη στο εργαστήριο του για να κρίνεις ο ίδιος…

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σας! Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί πρώτον γνώρισα τον άνθρωπο Τάκη Βεργέτη και δεύτερον γιατί έχω στην κατοχή μου ένα τρίχορδο δικής του κατασκευής, το οποίο όπως αναφέρει ο φίλος Fysalis από πάνω, είναι όργανο ζωής. Με τα δικά μου κριτήρια είναι από κάθε άποψη άψογο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τάκης δεν κατασκευάζει πάνω από 3-4 όργανα το χρόνο (προσωπικά το δικό μου το κατασκεύασε σε 11 μήνες). Ο λόγος είναι ότι πιάνει το ξύλο μόνο όταν έχει μεράκι να το κάνει. Δεν εμπορευματοποίησε ποτέ την τέχνη του, ούτε έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα των οργάνων του εις χάριν της ποσότητας. Και αυτό νομίζω ότι μαρτυρά και την ποιότητά του ως άνθρωπο.

1 «Μου αρέσει»

Εάν έχεις την καλοσύνη βάλε καμιά φωτογραφία και βίντεο ή ήχο, διότι δεν έχουμε ξαναδεί ή ακούσει όργανό του…

Φυσικά babis! Σε πρώτη φάση ανεβάζω μερικές φωτογραφίες του οργάνου. Όταν βρω λίγο χρόνο θα ανεβάσω και κάποιο βίντεο για να έχετε και ένα ηχητικό δείγμα του οργάνου.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπερα. Μηπως καποιος που τον επισκευτει να μας πει απο που ξεκινανε οι τιμες για τα 4χορδα? Και οσοι εχουν μπουζουκια ας ανεβασουν φωτο, ευχαριστω.

ΕΡΝ ΘΥΚΤΥΘΙΟΛΛΙ/ΗΓσφδγηυ

Καλημερα φιλοι μου.Δε τον γνωριζω αλλα δεν ειναι αγνωστος ως οργανοποιος.Για μενα το οτι φτιαχνει λιγα οργανα καθως και το οτι ασχολειται μονο οταν εχει διαθεση,δεν μου ακουγεται ισορροπημενο.Δε θελω να αδικησω τον ανθρωπο,αλλα δεν ειναι νορμαλ κριτηριο αυτο.Πρωτο βημα ειναι να ακουσεις τον ηχο καποιου οργανοποιου,επειτα να τον γνωρισεις,κι αν το '‘δαιμονιο’'σου,σου πει ‘‘προχωρα’’,κανεις παραγγελια,εφοσον ξερεις τι θες και τι δινεις.Ο ηχος ενος οργανου ειναι '‘ζωντανος’'κυριολεκτικα,διεγειρει συναισθηματα πρωτα σε σενα βεβαια,και αυτον ακριβως παραγγελνεις.Καπως ετσι τα βλεπω εγω,τωρα τον Βεργετη δε τον ξερω,ας ειναι καλα ο ανθρωπος,οποιος τον επιλεξει θα’χει τον λογο του και του ευχομαι να ευχαριστηθει το οργανακι του!

διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά πρέπει να είναι μεγάλος σε ηλικία. αν ισχύει αυτό, φίλε ιούλιε, ίσως εξηγείται αυτή η στάση.

Εύκολα βγαίνουν συμπεράσματα,αν δεν γνωρίζεις τον άνθρωπο.Ο Τάκης και ισορροπημένος είναι,και σχετικά νέος,γύρω στα πενήντα,και ψαγμένος. Δεν ζει αποκλειστικά από την οργανοποιία,-είναι παρασκευαστής στο εργαστήριο του τμήματος (Σ.γ.τ.κ.σ. τ.ε.ι. Αθήνας)-,βαθύς γνώστης υλικών,και πολύ καλό παιδί και οργανοποιός.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σας,

Φίλε Ιούλιε, σαφώς και δεν αποτελεί κριτήριο αγοράς για ένα όργανο αν ο οργανοποιός φτιάχνει 4 ή 34 όργανα σε μία χρονιά. Συμφωνώ ότι σε έναν οργανοποιό πας επειδή σε καλύπτει ο ήχος των οργάνων του. Και εγώ στον Τάκη πήγα επειδή έπαιξα ένα τρίχορδο του και είπα ότι για τα δικά μου αυτιά αυτός είναι ο σωστός ήχος. Απλά εκτίμησα βαθύτατα το γεγονός ότι σαν άνθρωπος και μετά σαν οργανοποιός ήταν σπαθί, με την έννοια ότι κατασκεύασε για μένα ένα όργανο (που είμαι εντελώς ερασιτέχνης) χωρίς να σκεφτεί ούτε μια στιγμή να κάνει προχειροδουλειά ή να το δει σαν αγγαρεία. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο ασχολείται όταν έχει όρεξη να κατασκευάσει. Άλλωστε όπως ανέφερε και πριν ο φίλος nikosn η κύρια εργασία του είναι στο ΤΕΙ Αθήνας.

1 «Μου αρέσει»

Παιδια ευχομαι ολοι μας να μπορεσουμε να αποκτησουμε το οργανακι που επιθυμουμε αλλα να υπενθυμησω τις εποχες που διανυουμε. Αν δειτε σε αγγελιες μπουζουκια των 2000? και 3000? στη πενταετια πωλουνται στη μιση τιμη μερικα εκ των οποιων απο γνωστους-ακριβους οργανοποιους ενω στο κεντρο της Αθηνας πωλουνται διαμερισματα απο 15000?. Οποτε: ολοι οσοι ασχολουμαστε επαγγελματικα ή μη, να βοηθησουμε τους οργανοποιους με τις αγορες μας να εχουν δουλεια αλλα και απο την αλλη πλευρα να συμβαδιζουμε στα σημερινα
δεδομενα για να συνεχιστει η παραδοση.