Αναρωτιόμουν αν κάποιος γνωρίζει και μπορεί να με ενημερώσει σχετικά με την διδασκαλία λαϊκού και παραδοσιακού χορού. Σκέπτομαι να ασχοληθώ με μια τέτοια δραστηριότητα ως χόμπι, για αλλαγή, και μιας είμαι φρέσκος κάτοικος Αθηνών, αλλά και αυτού του είδους δραστηριότητας (που να αξιωθώ να σηκωθώ από την καρέκλα ) , ψάχνω να βρω πληροφορίες για αξιόλογους συλλόγους/σχολές και γενικός ότι υπάρχει διαθέσιμο.
Καταρχήν σας ευχαριστώ και τους δυο. Αυτο θα πει εξυπηρέτηση :).
Φίλε Ζάμπε επειδή και εγώ απο δυτικά προάστια είμαι αν δεν σου κανει κόπο να παρεις πληροφορίες θα ήταν άψογα. Πάντως μην σε βάλω και σε τρεχάματα… Σχολή χορού ειναι ή πολιτιστικός σύλλογος;
Φίλε Άρη ευχαριστώ βρήκα και το σχετικό σαιτ για πληροφορίες
Φίλε Πάνο Αθήνα γεννήθηκα και μεγάλωσα. Απλός έζησα και στο εξωτερικό για 9 χρόνια περίπου και μόλις επέστρεψα. Εκεί δένει το «είμαι φρέσκος». Από την άλλη θα μου πεις και τι κατάλαβες; Εδώ η απάντηση είναι έλα μου ντε!! Απλός δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Αντί να πεταχτώ σε καμιά δημόσια υπηρεσία να πάρω μια γερή δόση Ελληνικής πραγματικότητας και να φύγω τρέχοντας, μπήκα στο ρεμπέτικο φόρουμ και ψάχνω για χορούς και πανηγύρια
Αφου είσαι στην Αθήνα θα σου προτείνω την Νο1 Σχολή. Λέγεται εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού.Όχι μόνο θα μάθεις να χορεύεις πολύ καλά αλλα και γιατί.Είναι η Νο1 σχολή της Ελλάδας.Δες εδώ: http://www.etepo.gr/
Επειδη στην πορεια, περα απο τον χορο(που καποια στιγμη θα μαθεις, υποτιθεται) , αν μπορεις πηγαινε και κανε εγγραφη στο Λυκειο των Ελληνιδων. Πρωτον, βαδιζουν πιστα πανω στην παραδοση( αν σε ενδιαφερει αυτο), αλλα το κυριοτερο, με το που θα μπεις για τα καλα στο νοημα, θα ευχαριστηθει η ψυχη σου ταξιδια( στο εξωτερικο εννοω) με τα εξοδα πληρωμενα απο αυτους που σε καλουν. Επειδη εχω ιδια πειρα, σου λεω οτι καποια στιγμη, θα το εκτιμησεις και με το παραπανω αυτο.Κι επειδη αυτος ο συλλογος ειναι γνωστος παντου, εχει τις περισσοτερες προσκλησεις απο ολους τους αλλους( εκτος αυτου εχει και δυνατες γνωριμιες εκει που πρεπει). Τωρα βεβαια εγω μιλαω για το παραρτημα της Λαρισας, αλλα φανταζομαι πως ετσι λειτουργουν και οι αλλες πολεις.Αυτα…
θεωρώ πως το ζητούμενο κάθε χορευτή που σέβεται τον εαυτό του και αγαπαει αυτό που κάνει είναι να παίρνει μέρος σε παραστάσεις όπου οι χορευτές είναι ο ένας καλύτερος απο τον άλλον!επίσης ο δάσκαλος να είναι τεχνικά πολύ καλός(σαν χορευτής να είναι ο καλύτερος)και να σέβεται και να τιμά το αντικείμενο της διδασκαλίας του.απο εκεί και μετά…τί πραγματικά συμβαίνει?
η αλήθεια όσον αφορά ταξίδια και ευκαιρίες χορευτών να παρουνε μέρος σε μεγάλες παραστάσεις με δυνατές ορχήστρες είναι το λύκειο ελληνίδων.εκεί λόγου αυτών των ευκαιριών η προσέλευση ειναι μεγάλη(σε αντίθεση με άλλους συλλόγους και ομάδες)που σημαίνει πως σε παραστάσεις παίρνουνε μέρος οι καλύτεροι,γι αυτό και οι παραστάσεις τους είναι δυνατές!και αξιοζήλευτες.όταν έχεις 100 χορευτές και θέλεις 20…εννοείται πως είναι προτιμότερο απο το να έχεις 15 και να θέλεις 20.αυτό απλά σημαίνει πως οι 20απο τους 100 θα είναι δυνατοί χορευτές ενώ αντίθετα όταν υποχρεωτικά χορεύουνε όλοι απο μιά ομάδα(χορευτές διαφορετικού επιπέδου) σε παράσταση,η παρασταση δεν είναι τόσο καλή.
για να γίνεις καλός χορευτής βοηθά εκτός απο το ταλέντο, την επιθυμία,το χρόνο και τον κόπο σου να είσαι σε μια ομάδα με καλύτερους απο εσένα.άν εσύ είσαι ο καλύτερος τότε εσύ μένεις λιγάκι πίσω και βοηθιούνται άλλοι απο σένα.αυτό όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι.
δυστυχώς η επιλογή του χορευτή για του πού θα ακουμπήσει το μεράκι του…είναι θέμα τύχης,ατυχίας…επιλογής…όλα παίζουνε.όταν ξεκινάς απο μικρή ηλικία συνήθως επηρεάζεσαι πολύ απο το δάσκαλο(παίζεται άν είναι καλό αυτό,εξ’αιτίας της τύχης ή της ατυχίας να έχεις σωστό δάσκαλο).μεγαλύτερος είσαι πιό συνειδητοποιημένος για το τί θέλεις οπότε επιλέγεις?άν έχεις τη δυνατότητα, που θαέισαι, και γιατί.καποια στιγμή στο παρελθόν σκέφτηκα να γίνω μέλος στο λύκειο ελληνίδων λάρισας(1)χορεύοντας με τους καλύτερους,θα γίνόμουνα καλύτερη.2)θα έπαιρνα μέρος σε μεγάλες παραστάσεις…που ζήλευα!3)θα φόραγα τις υπέροχες στολές…και τέλος και για τα δελεαστικά ταξίδια).βρέθηκα λοιπόν σε καζάνι(τσίπουρα)την περίοδο που το σκεφτόμουνα…μεγάλη παρέα και 2 παιδιά απο το λύκειο ελληνίδων(χρόνια χορευτές απο μικροί).λυπάμαι φίλε μου απο λάρισα…αλλα΄φρίκαρα με τη λογικη΄του απόλυτου ανταγωνισμού!που είχε περάσει ο δάσκαλος σε αυτά τα παιδιά!όταν μίλησα λιγο με την κοπέλα και φανερά δυσαρεστημένη της είπα πως λυπάμαι για τον τρόπο που '‘νιώθετε’'αυτό που κάνετε μου απάντησε:έτσι έμαθα!έτσι διδάχτηκα!
έχασα τη διάθεσή μου για μεγάλες εκδηλώσεις ταξίδια και στολές…αυτό που ποτέ δεν θα χαθεί ποτέ είναι την αγάπη μου γι αυτό που κάνω,και η εκτίμησή μου σε δασκάλους που το αγαπάνε και το τιμούν.
θελω να προσθεσω σε αυτά που λεει η φιλη Αννα οτι εγω εφυγα απο το Λυκειο Ελληνιδων γιατι έπρεπε να πηγαίνουμε στα μαθήματα με…φουστα! φανταζεσαι να τρεχεις απο το γραφείο για να προλαβεις το μαθημα (των αρχαρίων…) και να σε κατσαδιαζουν γιατι πήγες με παντελονι!!
Αυτό όμως, Sonya, σημαίνει προσήλωση στην παράδοση. Υπάρχουν πάρα πολλοί (μικτοί) χοροί όπου τα βήματα ανδρών και γυναικών διαφοροποιούνται, ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φούστας. Αλλά και σε καθαρά γυναικείους χορούς το σωστό είναι να χορεύονται με φούστα.