Δελτίο Χορού

Αντιγράφω από το Δελτίο του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”

01. Σεμινάριο χοροθεραπείας
Στη Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα, 30-31 Μαΐου 2009, με την Φρανς Σοτ-Μπιλμάν, με ζωντανή μουσική και μάθημα ρυθμών.
02. Πανελλήνιος διαγωνισμός χορού οριεντάλ
Διήμερος διαγωνισμός χορού οριεντάλ, στην Αθήνα 30-31 Μαΐου 2009, υπό την αιγίδα του CID-Unesco. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Μαρτίου 2009.
03. Σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού
Τριήμερο σεμινάριο 20-22 Μαρτίου 2009 με ηπειρώτικη ζυγιά και γλέντι, στα Κάτω Πετράλωνα, Αθήνα.
04. Παιδικό φεστιβάλ στη Βουλγαρία
Πρόσκληση για παιδικό φολκλορικό συγκρότημα - συμμετοχή σε φεστιβάλ 21-26 Μαΐου 2009.
05. Φεστιβάλ στη Βουλγαρία
Νεανικό φεστιβάλ στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα ελληνικά σύνορα, 16-30 Ιουνίου 2009.
06. Χορευτική παρέλαση
Στη Νέα Υόρκη έχει καθιερωθεί η μεγάλη χορευτική παρέλαση την Ημέρα Χορού 29 Απριλίου, γιατί όχι κι εδώ; Καλούνται τα μέλη του CID να διοργανώσουν μια χορευτική παρέλαση στην πόλη ή τη συνοικία τους, με τη συμμετοχή όλων. Η υποστήριξη των δήμων είναι δεδομένη από τη στιγμή που είναι μια εκδήλωση με παγκόσμια εμβέλεια, καλυπτόμενη από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
07. Σεμινάριο στην Κρήτη
Σεμινάριο χορών από όλη την Ελλάδα, σε συνδυασμό με διακοπές, 8-16 Αυγούστου 2009 στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

08. Διαλέξεις της Πέμπτης
12/02/2009 Roots belly dance. Η αρχέτυπη θηλυκή ενέργεια της ζωοδότριας φύσης και η αναγνώρισή της στις τεχνικές του ανατολίτικου χορού. Γεωργία Λάσκου (μέρος α&pi! ;ό την παράσταση «Είδα φως και βγήκα»)
26/02/2009 Ο χορός στον πολιτισμό του Περού. Σύλλογος ASCLAYE Λατινοαμερικανών και Ισπανών
12/03/2009 Μουσικοχορευτικές παραδόσεις από τη Σύμη. Σύλλογοι Συμιακών «Ο Νηρέας» και «Ο Πανορμήτης»
26/03/2009 Ο χορός και το τραγούδι στην Ελυμπο Καρπάθου. Σύλλογος Απανταχού Ελυμπιτών «Η Δήμητρα»
Πέμπτη 21:00 στο Σπίτι του Χορού, Σχολείου 8 στην Πλάκα

10. Σεμινάρια Κυριακής
22/02/2009 Χοροί και τραγούδια, ήθη και έθιμα από τη Νέα Βύσσα Βορείου Εβρου. Εισηγήτρια: Ελένη Φιλιππίδου
15/03/2009 Ιστορία, χοροί και τραγούδια των Μεγάρων. Εισηγητής: Αντώνης Πέγκος
05/04/2009 Χοροί και τραγούδια από τον Δυτικό Πόντο, μεταλλεία Ασπρου Βουνού και Αργυροχώματος". Εισηγητής: Νίκος Ζουρνατζίδης
Κυριακή ώρες 15:00-20:00 στην κλειστή αίθουσα του Θεάτρου στο Λόφο Φιλοπάππου.

και προσθέτω για την Γερμανία:

[LEFT]“Liebe Freunde des griechischen Tanzes und der griechischen Musik,
In diesem Jahr feiern wir das 10 - jaehrige Jubilaeum
“Griechische Taenze im Brunnenhaus”
Lasst uns dieses Ereignis dionysisch feiern.
Ich bitte um baldige Rueckmeldung.
Begrenzte Teilnehmerzahl !!!
[www.griechischer-tanzkreis.de](http://www.rembetiko.gr/forums/댈ׄ紥ǹ)”[/LEFT]

*δεν έχουμε φατσούλα για χορό!

Δελτίο Χορού - Μάρτιος 2009

 1. Γενική Συνέλευση του CID
  Η 18η Γενική Συνέλευση του CID θα πραγματοποιηθεί στη Μάλαγκα της Ισπανίας στα πλαίσια του εκεί Παγκόσμιου Συνεδρίου, 15-19 Ιουλίου 2009. Καλούνται τα μέλη του CID να συμμετάσχουν, ενδεχομένως με παρουσίαση (ανακοίνωση, διάλεξη, παράσταση, μάθημα, έκθεση). Εχει εξασφαλιστεί διαμονή σε χαμηλές τιμές - ευκαιρία να δει κανείς την Ανδαλουσία. Κάνετε κράτηση τώρα για να εξασφαλίσετε φτηνό αεροπορικό εισιτήριο.

 2. Παγκόσμιο Ευρετήριο
  Δεν καταχωρούνται μόνο τα μέλη του CID αλλά κάθε ασχολούμενος με το χορό στην υφήλιο. Πολλές διευθύνσεις είναι ελλειπείς, γι αυτό παρακαλούνται όλοι να ελέγξουν τη δική τους. Πηγαίνετε στο www.cid-unesco.org Πληκτρολογήστε με λατινικούς χαρακτήρες μια ή δύο λέξεις από το όνομά σας, από τη διεύθυνσή σας ή τον ταχυδρομικό σας κωδικό (π.χ. GR-10558). Αν χρειάζεται κάποια αλλαγή συμπληρώστε τη φόρμα, επίσης γράψτε στα αγγλικά την ιδιότητά σας και το είδος χορού που κάνετε. Ετσι θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί σας για συνεργασία.

 3. Λεύκωμα “Παραδοσιακές βελονιές”
  Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Παραδοσιακές βελονιές από τη συλλογή του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” της Δήμητρας Παπουτσοπούλου, 323 σελίδες με 323 εικόνες και 307 σχέδια για 128 βελονιές. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι βελονιές, και μάλιστα με τόσο αναλυτικό και γοητευτικό τρόπο. Δίνονται οδηγίες για το πώς γίνεται η καθεμιά, με σχέδια και φωτογραφίες. Ολες οι βελονιές βρέθηκαν πάνω στα κοστούμια της συλλογής του Θεάτρου. Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για την ετοιμασία ενός ογκώδους βιβλίου που δεν χορταίνεις να τ&om! icron; βλέπεις (και δεν αντέχεις να το κρατάς: ζυγίζει 2 κιλά !). Μια έκδοση-εργαλείο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη καμιάς σχολής. Μπορείτε να το δείτε στα γραφεία του θεάτρου και φυσικά τα μέλη του CID θα το πάρουν με έκπτωση.

 4. DVD Νο 5
  Μόλις κυκλοφόρησε το DVD Νο 5 με παραστάσεις του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” από τις περιοχές: Καρδίτσα, Σαμοθράκη, Σουφλί, Μπάφρα Μικράς Ασίας, Δωδεκάνησα, Κάτω Παναγιά Μικράς Ασίας.

 5. Σεμινάριο ινδικού χορού
  Στο πλαίσιο καλοκαιρινού εργαστηρίου στα Μεστά της Χίου, 7 ώρες την ημέρα, με κεντρικό θέμα την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή.

 6. Σεμινάριο χοροθεραπείας
  Στη Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα, 30-31 Μαΐου 2009, με την Φρανς Σοτ-Μπιλμάν, με ζωντανή μουσική και μάθημα ρυθμών.

 7. Πρωτάθλημα και φεστιβάλ
  Στη! ν Κατερίνη 8-10 Μαΐου 2009, για όλα τα είδη χορού, σε 4 κατηγορίες ηλικίας, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Διοργανώνεται από ομοσπονδία με έδρα στην Ουγγαρία. Ανοιχτό σε δηλώσεις συμμετοχής.

 8. Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη
  Το Τμήμα Κωνσταντινούπολης του CID διοργανώνει για τρίτη χρονιά το διεθνές συνέδριο εκεί. Φέτος θα γίνει 8-12 Απριλίου 2009 δηλαδή μια εβδομάδα πριν το Πάσχα. Οπως κάθε χρόνο θα το παρακολουθήσουν πολλά μέλη από Ελλάδα και από άλλες χώρες. Δηλώστε συμμετοχή.

Το Δελτίο Χορού στέλνεται κάθε μήνα στα ελληνόφωνα μέλη του CID και σε 5.000 άλλα άτομα, κυρίως επαγγελματίες του χορού. Στην ιστοσελίδα του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” μπορεί κανείς να βρει όλα τα προηγούμενα Δελτία, με πληροφορίες και ευκαιρίες που ισχύουν ακόμα:

www.grdance.org

[b]Χθες έπαιξα με ένα “παράδοξο” τετραμελές σχήμα στο σεμινάριο χορού της Ρένας Κραγιοπούλου και του griechischer-tanzkreis
[i]15. - 17. Mai Brunnenhaus, Wermelskirchen - Dabringhausen

[/i]Με μιά λέξη εντυπωσιάστηκα.
Με περισσότερες:
Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε εναλάξ με ένα 3μελές ποντιακό σχήμα (χωρίς όνομα).
Ήταν η πρώτη φορά, στα 17 χρόνια παρουσίας μου στο χώρο των χορευτικών στη Γερμανία, που είδα Γερμανούς (στο σύνολό τους κι όχι μεμονωμένες περιπτώσεις) να χορεύουν καλύτερα κι από Έλληνες. Ειλικρινά δεν πίστευα στα μάτια μου. Χόρεψαν ασταμάτητα 6 ώρες.
Θέλω να δώσω ένα “μπράβο” σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, που αγαπούν και τιμούν τον Ελληνικό χορό. Δεν ξέρω πως να το εκφράσω αλλά ένιωσα πως βρίσκομαι σε κάποια “πατρίδα” με εξελληνισμένους Γερμανούς κατοίκους:112:
Κι άλλο ένα στη Ρένα Κραγιοπούλου, τη δασκάλα χορού, η οποία, χωρίς υφάκι και με μεγάλη σεμνότητα, έστησε τέτοιο γλέντι “στην ερημιά του κόσμου”.
Το τοπίο επίσης καταπληκτικό. Λόφοι, ποταμάκι, κωνοφόρα κ.α. δέντρα, άλογα… νόμιζες πως θα πεταγόντουσαν από το δάσος η Χιονάτη με τους 7 νάνους και θα το ΄ριχναν στον συρτό και το τικ:088:

[/b]

ΔελτίοΧορού Δεκέμβριος 2009

Αφιέρωμα στην Κρήτη
16 Ιανουαρίου ώρα 19:00 στο Μέγαρο ΟΛΠ στον Πειραιά, είσοδος ελεύθερη. Διαλέξεις, διδασκαλία, παράσταση ξεχασμένων χορών Κρήτης και σχέσεις με Αρχαία Αίγυπτο.

Συνέδριο για τα λαϊκά δρώμενα
Στη Δράμα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο «Κούρος». Και μόνο το γεγονός ότι διοργανώνεται από 7 πολιτιστικούς συλλόγους, φαινόμενο σπανιώτατο στη χώρα μας όπου σπανίζουν οι συνεργασίες, αρκεί για να δώσουμε συγχαρητήρια και να το υποστηρίξουμε.

DVD Κεφαλοδεσίματα
Οι δύο βιντεοκασέτες με οδηγίες για τα κυριότερα κεφαλοδεσίματα μεταγράφηκαν σε DVD και διατίθενται από το Θέατρο “Δόρα Στράτου”. Είναι ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για δασκάλους ελληνικών χορών, αλλά και λαογράφους. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλοι φορείς εκδίδοντας παρόμοιες ζωντανές περιγραφές με τα δικά τους τοπικά κεφαλοδεσίματα, πριν αυτά χαθούν.

Χορευτικό γεύμα του Θεάτρου «Δόρα Στράτου»
Γι αυτούς που θέλουν να χορτάσουν χορό (και να χωνέψουν χορεύοντας) με 5 ορχήστρες από διάφορες περιοχές. Το καθιερωμένο χορευτικό γεύμα του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» στο κέντρο «Κορτσόπον», Πειραιώς 68, Μοσχάτο, τηλ. 210 482 3992 την Κυριακή 13 Δεκεβρίου από 12:30 μέχρι όσο αντέξετε. Πληροφορίες: τηλ. 210 324 4395 και 210 921 2866

Διαλέξεις της Πέμπτης
Πέμπτη 21:00 στο Σπίτι του Χορού, Σχολείου 8 στην Πλάκα.
14/01/2010 Χοροί και χορευτικές παραδόσεις. Σύλλογος Μαυροθαλασσιτών Νέας Μάκρης
21/01/2010 Χοροί και χορευτικά έθιμα των Κυθήρων. Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, Λίτσα Γαλανάκη
11/02/2010 Ο χορός, από την Αρχαιότητα στη σύγρονη χορογραφία. Ζάκυνθος, Σόνια Μηχανού και Βάνια Τσιλιμίγκρα
25/02/2010 Ο χορός στο Αργος Κυνουρίας. Πολιτιστικός Σύλλογος Αστρους Κυνουρίας

Μάθημα τάνγκο
Κυριακή, ώρα 14:00 στην κλειστή αίθουσα του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”, Λόφος Φιλοπάππου, απέναντι από την Ακρόπολη.
20/12/2009 Δωρεάν μάθημα αργεντίνικου τάνγκο με τους Pablo Medici και Veronica Kuttel

Μαθήματα Αρχαίας Ορχησης
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ξεκινά ο πρώτος κύκλος μαθημάτων Αρχαίας Ορχησης. Πλήρης κύκλος με 9 τρίμηνα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, συμμετοχής σε παραστάσεις με πιστοποίηση σπουδών από αρμόδια επιτροπή. Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και στη διεθνή βιβλιογραφία. Μαθήματα δίωρα σε εβδομαδιαία βάση. Νέα δεδομένα της διεθνούς έρευνας και πρακτικές δεξιότητες στο χορό και στο θέατρο, με υλικό που αντλείται από την ελληνική αρχαιότητα καθώς και από άλλους πολιτισμούς.

Στην ιστοσελίδα του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” μπορεί κανείς να βρει όλα τα προηγούμενα Δελτία, με πληροφορίες και ευκαιρίες που ισχύουν ακόμα: www.grdance.org