Συντήρηση παλαιού μπουζουκιού

Χρόνια πολλά σε όλους… Επειδή δεν κατέχω το θέμα, θέλω τις γνώσεις σας… Στην συντήρηση σε όργανο 50 ετών περίπου χρειάζεται να ανοικτει και να μπουν νέες κόλλες διότι οι ψαροκολλες των 50 ετών θα έχουν φθαρεί ενδεχομένως και θα είναι καλύτερα για το όργανο /ήχο… Αυτό είναι αναγκαίο ή καλύτερα να γίνουν μόνο οι απαραίτητες επιδιορθωσετε.

Κατά τη γνώμη μου είναι να γίνει μια “καλή” συντήρηση από κάποιον που ξέρει, ώστε ανάλογα με τη περίπτωση να κάνει τα δέοντα. Στο παράδειγμά σου δηλαδή εάν χρειαστεί να μπει νέα κόλλα, να βάλει αλλά την κατάλληλου τύπου ώστε να μην επηρεάσει τη στατικότητα και τον χαρακτήρα του οργάνου. Αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύει με τα λούστρα ή/και τις φυσικές φθορές και πάει λέγοντας!

Η κόλλα σε ποια σημεία του οργάνου μπαίνει?

καλησπέρα και χρόνια πολλά!
υπάρχει ένα ρητό που αποδίδεται στους γιατρούς - δεν ξέρω αν είν’ αλήθεια, αλλά μου φαίνεται ταιριαστό : λέει, “αν δεν μας ενοχλεί, δεν το ενοχλούμε”.
Αν το όργανο δεν έχει πρόβλημα διαπιστωμένο, μην σκέφτεσαι επεμβάσεις χωρίς λόγο. Πήγαινε σε έναν οργανοποιό όπως λέει ο alko, να το δει και να σου πει τι κατά τη γνώμη του χρειάζεται να γίνει - αν χρειάζεται. Αν δεν σε ικανοποιεί η γνωμη του ενός, πήγαινε και σε άλλον, δεν πρόκειτα να σε χρεώσει κανείς για “οπτικό” έλεγχο (τουλάχιστον όχι κάποιος από όσους ξέρω εγώ).

όσο έγραφα το παραπάνω διάβασα την δεύτερη ανάρτηση. Κόλλα έχει παντού. Όλες οι ενώσεις με κόλλα είναι , όποιο ξύλο βλέπεις (και δεν φαίνονται όλα) διαφορετικό, με κόλλα στέκεται στη θέση του. Δεν γίνεται να “αλλάξεις κόλλες” σ ένα όργανο, ακόμα κι αν το διαλύσεις.
Οι “ψαρόκολλες των 50 ετών” σε κανονικές συνθήκες θ’ αντέξουν άλλα 50 τουλάχιστον. Τα παλιά - ιστορικά όργανα συντηρούνται ακριβώς επειδή έχουν ψαρόκολλες, είναι από τις λίγες κόλλες που επιτρέπουν επεμβάσεις στο όργανο χωρίς ζημιές, κι επίσης από τις λίγες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά μετάδοσης ήχου με το ξύλο.

5 «Μου αρέσει»

Δεν θα γράψω κάτι που δεν ειπώθηκε, απλά για ενίσχυση των προλαλήσαντων: Όχι μόνο να μην επέμβεις μόνος σου, αλλά να πας σε μάστορα που γνωρίζει από συντήρηση παλιών οργάνων. Εντάξει, δεν μιλάμε και για ιστορικό όργανο (50 χρόνια είναι μόλις το 1970) αλλά σίγουρα θα θέλει προσοχή η όποια επέμβαση.

6 «Μου αρέσει»