Πρόβλημα στο μπρατσο

Παιδιά καλησπέρα.

Μόλις πριν λίγες μέρες μου ήρθε το πρώτο μου μπουζούκι. Έχω επαφή με όργανα μόλις 4-5 μήνες, από έναν μπαγλαμά που γρατζουναγα. Το όργανο είναι τετράχορδο και απ’ ότι γνωρίζω κατασκευασμένο πρόσφατα ( δεν το αγόρασα εγώ, ήταν δώρο). Τις πρώτες δύο μέρες μια χαρά έπαιζε ακούγεται εξαιρετικά δεν είχα κανένα πρόβλημα. Όμως εδώ και 4-5 μέρες έχω παρατηρήσει ότι η φα και η φα δίεση στην ρε χορδή ακούγεται σαν τενεκες. Δεν βγάζει καθόλου ήχο ακούγεται σαν να χτυπάς σύρματα. Παρατήρησα λοιπόν ότι ακριβώς από κάτω, στο ξύλο του μπράτσου έχει ένα βαθούλωμα διαμέτρου 1 εκατοστό, σαν να έχει μπει μέσα το ξύλο. Η ταστιέρα Παρ όλα αυτά δεν έχει κάποιο θέμα. Τι μπορώ να κάνω; Θα πρέπει να το πάω για επισκευή; Ευθύνεται η υπερβολική ζέστη για αυτό;

Καλωσόρισες στο Φόρουμ!

Αρχικά θα πρέπει το όργανο να πάει στον κατασκευαστή του (εάν γίνεται, εφόσον είναι καινούριο) ή εναλλακτικά σε κάποιον μάστορα που εμπιστεύεσαι. Παρόλα αυτά όμως εάν θες ανέβασέ μας κάποιες φωτογραφίες για να μπορέσουμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα του θέματος, μήπως καταφέρουμε να σε βοηθήσουμε να αποφύγεις την επίσκεψη στον οργανοποιό ή να περιορίσεις (έστω παροδικά) το ζήτημα του κακού ήχου.

4 «Μου αρέσει»

Oριστε μια φωτογραφία. Είναι ακριβώς κάτω από το 4ο ταστο. Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Εγώ το μόνο που παρατηρώ είναι μια κακοτεχνία στο φίλντισι και ίσως σαν να έχει κάτσει λίγο το τάστο (μπορεί να με ξεγελάει και η εικόνα). Δε βλέπω κάτι τρανταχτό. Θα μας απαντήσουν (φαντάζομαι) και άλλοι που είναι περισσότερο ειδικοί στην οργανοποιία. Παρόλα αυτά δε χάνεις κάτι να πας σε ένα μάστορα να του ρίξει μια ματιά.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με τον alko, στη φωτογραφία δεν φαίνεται κάτι άλλο και αν κακοτεχνία είναι μόνο εκεί στο εξωτερικό φιλέτο της ταστιέρας, μάλλον δεν μπορεί απο μόνη της να επηρεάσει το σετάρισμα. Ίσως είναι μόνο ταστάρισμα από αυξημένη υγρασία. Βάλε αν θες ένα καπλαμαδάκι κάτω από τον καβαλάρη να σηκωθεί λιγάκι. Αν “καθαρίσει” ο ήχος, μάλλον αυτό είναι.

Την ευθυγράμμιση των τάστων δεν μπορείς να την ελέγξεις από φωτογραφία, πρέπει να βάλεις ένα μικρό χάρακα επάνω, αλλά να πατάει μόνο σε τρία τάστα κάθε φορά. Αν “τραμπαλίζει”, το μεσαίο είναι ψηλότερα και ενώ πατάς το προηγούμενο, ακουμπάει η χορδή στο επόμενο και ταστάρει - ίσως είναι αυτό που περιγράφεις σαν “τενεκέ”. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια παλιά κάρτα τράπεζας (πιστωτική κτλ.) για να κάνεις έναν πρώτο έλεγχο μόνος σου.

Ίσως όλο το θέμα να οφείλεται απλώς σε αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία: το μπράτσο διαστέλλεται, καμπυλώνει προς τα πίσω και οι χορδές ακουμπάνε στα τάστα. Όταν μειωθεί η υγρασία θα επανέλθει. Αν και ενοχλητικό, είναι απολύτως φυσιολογικό.
Αν έχεις πρόσβαση στον (ή σε) οργανοποιό, πήγαινέ το να το δει.

8 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω να δηλώσω ότι μια εβδομάδα περίπου μετά, το όργανο έχει επανέλθει σχεδόν σε ήχο και το βαθούλωμα αν και εμφανές, έχει μειωθεί. Η εκτίμηση μου είναι ότι το όργανο υπέφερε από τη ζέστη. Τώρα που το έχω σε ελεγχόμενη θερμοκρασία έχει επανέλθει. Και πάλι ευχαριστώ!

Ναι, αλλά στο όχι μακρυνό μέλλον μπορεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ξανά και ξανά.

Παρόλο που πρόκειται για δώρο, μήπως έχεις κάποιαν εκτίμηση για το πόσο περίπου κόστισε η αγορά του οργάνου; Όργανα κάποιας όχι και τόσο χαμηλής αξίας δεν πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες υγρασίας / θερμοκρασίας. Αν το όργανο είναι ακριβό, θα έπρεπε να απαιτηθεί από τον κατασκευαστή να φέρει το όργανο σε κατάσταση όπου υπό λογικά αναμενόμενες συνθήκες να λειτουργεί σωστά. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επιπτώσεις σε κοινωνικές σχέσεις κλπ, αλλά βεβαίως αυτή η διάσταση είναι δικό σου θέμα να εκτιμηθεί σωστά.

1 «Μου αρέσει»