Κιθάρα Κ. Δεκαβάλλα '68-'69

Καλησπέρα παιδιά. Έπεσε στα χέρια μου ακουστική κιθάρα Δεκαβάλλα από γνωστό ο οποίος την είχε παρατημένη κοντά στα 50 χρόνια. Αγοράστηκε 1968 ή ΄69 δεν είναι σίγουρος, παίχτηκε για 1-2 χρόνια μόνο και μετά έμεινε στο ντουλάπι. Την πήρα πριν λίγο την καθάρισα και σκέφτομαι να την πάω στον οργανοποιό για επισκευή. Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση οι γνώστες του θέματος για πιθανό κόστος επισκευής ή ακόμη και για τη σημερινή αξία του οργάνου; Υπάρχουν κάποια εμφανή θεματάκια αλλά πιστεύω μετά την επισκευή θα γίνει μια χαρά.
Και για κλείσιμο όπως συνηθίζω να λέω, κάθε γνώμη καλοδεχούμενη!!

1 «Μου αρέσει»

Το εργαστήριο έχει προφίλ στο Facebook, ίσως θα άξιζε να τους στείλεις το θέμα αυτό (αν και ίσως σου πέφτουν λίγο μακριά, στη θεσσαλονίκη)

Θα το ψάξω Χρήστο γιατί σίγουρα αξίζει να διορθωθεί, και όχι Θεσσαλονίκη μια χαρά είναι δεν το λες και μακριά!

1 «Μου αρέσει»

να σου πώ την αλήθεια, εμένα μου μοιάζει για ιταλική της εποχής (σαν την κόκκινη που έχω στο άβατάρ μου). έχει αρκετές ζημιές και η οξείδωση δείχνει ότι έχει φάει πολλή υγρασία τόσα χρόνια. δες τί γίνεται, αλλά μπορεί και να μην αξίζει τελικά. μπράβο στον φίλο πάντως που σκέφτηκε να στην δώσει.

3 «Μου αρέσει»

Τι να σου πω Νίκο γενικά από κιθάρες δεν γνωρίζω τίποτα γι αυτό και το ανέβασα. Από ότι κατάλαβα από το '70~ η κιθάρα είναι παρατημένη και την είχε στην ταράτσα του σπιτιού ξεχασμένη, με ότι αυτό συνεπάγεται με ζέστη κτλ. Θα μιλήσω και με τον οργανοποιο και αναλόγως πράττω .γενικά άσχετα με κόστος επισκευής σαν όργανο καλό φαίνεται;

πρέπει να είναι από τις πολύ φτηνές της εποχής, με χορδοστάτη και λεπτό καπάκι για να βγάζουν εύκολα ένταση. μπορεί να κάνω και λάθος από τις φωτογραφίες, αλλά όλα τα στοιχεία μου θυμίζουν τις ιταλικές από catania.
αυτή είναι η δικιά μου, που πριν από δυο βδομάδες έκλεισε ακριβώς μισό αιώνα:
mama italia


σόρρυ για την φλου φωτό, νόμιζα ότι είχα καλύτερη.

Θα τα ρωτήσω στον οργανοποιο ολα αυτα και βλεπουμε…Πάντως στις επισκευές που κυμαίνονται οι τιμές; Ενα εύρος τιμής ας πουμε να δω που βρισκόμαστε γιατί δεν μου έτυχε και ούτε έχω γνωστό να μάθω καμια πληροφορία έξτρα.

Γιάννη, θα πρέπει να λαβεις συμβουλές απο τεχνίτες και να πάρεις μια απόφαση.
Απο τη μία έχεις ένα όργανο το οποίο επιβίωσε μισό αιώνα.Αν το δεις ηθικά, δεν είναι καλό να βλέπουμε τα όργανα ως αναλώσιμα και να τα πετάμε. Ίσως επίσης αξίζει να συντηρηθεί ως δείγμα της εποχής.Οτιδήποτε όρισε μαζικά τον ήχο κάποιας εποχής , καλό είναι να διατηρείται.
Απο την άλλη, το θέμα με αυτής της ποιότητας όργανα είναι οτι δεν έχουν φτιαχτεί για να επισκευάζονται.Μέσα νομίζω θα δεις άσπρη κόλλα (φαίνεται μέσα ο τάκος μέσα απο την τρύπα) η οποία δεν είναι ευκολα αναστρέψιμη.
Πιθανών μέρος του οργάνου να είναι plywood δηλαδή ένα είδος σαντουιτς απο καπλαμάδες και κάποια ρητινη. Το υλικό αυτό είναι δύσκολο να επισκευαστεί.
Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείς γιατί θέλεις να επισκευάσεις αυτό το όργανο.
Αν είσαι συναισθηματικά δεμένος, τότε θα πράξεις ανάλογα.Αν είσαι μουσικός και θεωρείς πως αυτό το όργανο θα προσθέσει κάτι στην εργαλειοθήκη σου, ίσως κινηθείς διαφορετικά…αν το δεις ως χρηματική επένδυση, πιθανών να αποφασίσεις να μην ρίξεις χρήματα σε αυτό το όργανο.
Όλα τα παραπάνω είναι διαθεσιμα στην αγορά αλλα θα πρέπει και εσύ κάποια στιγμή να αποφασίσεις τι θέλεις απο αυτό το όργανο.

2 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι ότι από κιθάρα δεν κατέχω και δεν νομίζω και να ασχοληθώ σοβαρά. Αν ήταν στην κατηγορία των τριχορδων οτιδήποτε και να ήταν θα το έβλεπα πολύ διαφορετικά…ωστόσο λόγω του ότι είναι από το 68 πενήντα+ χρόνια γι αυτό και μόνο μπήκα σε αυτή τη διαδικασία. Ψάχνω παλιό όργανο γενικότερα στα γούστα μου(μπουζουκομπαγλαμαδες) αλλά αφου προέκυψε κ αυτό εφόσον αξίζει θα ήθελα να το έχω ωραίο και περιποιημένο ακόμη κ αν δεν ξέρω να παίζω.

1 «Μου αρέσει»

Μήπως να το έβαζες σε μια θηκούλα ή κάπου που να είναι ασφαλές, μέχρι να αποφασίσεις και να μάθεις περισσότερα, στο μέλλον;
Υπάρχει περίπτωση να δαπανήσεις περισσότερα χρήματα απο τη συνολική αξία μεταπωλησης του επισκευασμένου οργάνου και, αν δεν το χεις ανάγκη ή μεράκι…μπορεί να το μετανιώσεις.
Προφανώς και εγώ έχω μαστορέψει σαράβαλα και είμαι συναισθηματικός αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις πως πρέπει να αποφασίζεις πόσα μέτωπα θα ανοίξεις🙂

2 «Μου αρέσει»

Σίγουρα ναι καταλαβαίνω το σκεπτικό. Προφανώς δεν είμαι στο παραενα ας πούμε να πάω να το κάνω. Θα καταλήξω μεσοπρόθεσμα και αναλόγως. Πάντως όπως ρώτησα και πριν, που περιπου να υπολογίσω για την επισκευή βάσει αυτής της εικόνας ξέρετε; εννοώ χονδρικά

1 «Μου αρέσει»

Απο πρώτη ματια , η δική μου γνώμη είναι πως οι μεγάλες ζημιες και η περιορισμένη ποιότητα του οργάνου δεν δικαιολογούν το κόστος για την πλήρη ανακατασκευή που μάλλον χρειάζεται.
Απο και και πέρα, όπως ανέφερα παραπανω:
Αλλιώς θα φτιαχτεί αν θέλεις να διατηρήσεις την ιστορική του αξία, αλλιώς αν θέλεις να το λιώσεις στο παίξιμο και αλλιώς αν θέλεις απλά να το κρεμάσεις στον τοίχο σου και να δείχνει όμορφο.

Δεν θα εκπλαγώ αν το κόστος που απαιτείται για πλήρη ανακατασκευή απο εξειδικευμένο μάστορα είναι τετραψήφιος αριθμός…Μιλάμε για ατέλειωτες εργατοώρες.
Δύσκολα όμως θα μάθεις απο δω. Καλύτερα σε μάστορα

2 «Μου αρέσει»

Κατάλαβα, θα δούμε και ανάλογα. Πάντως αν μιλάμε για τέτοια ποσά δεν πρόκειται να γίνει. Εντάξει όμορφο θα ήταν αλλά με.αυτα τα λεφτά παίρνω ένα κομπλέ τριχορδο που το έχω και μεράκι παρά μια κιθάρα που είναι καθαρά συναισθηματικο το θέμα και σαν διακόσμηση και δεν θα παίξω.

2 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω αν ασχολείσαι ή θέλεις να ασχοληθείς με οργανοποιία. Δεν ξέρω σε ποια πόλη είσαι αλλά δεν θα ήταν άσχημο να βρεις κάποιον ερασιτέχνη οργανοποιό και να κάτσετε μαζί να δουλέψετε πάνω στην κιθάρα. Αν έχεις τον χρόνο βέβαια και εσύ και αυτός. Όλα επισκευάζονται απλά το θέμα είναι αν αξίζει από οικονομικής πλευράς.
Αν το αποφασίσεις να ασχοληθείς είναι μια καλή περίπτωση να αποκτήσεις γνώσεις που θα σου χρησιμεύσουν γενικότερα στα μουσικά όργανα.
Αυτό βέβαια στο προτείνω, αφού πάρεις γνώμη από κανονικούς οργανοποιούς για την αξία της και το κόστος, έτσι ώστε να αποφασίσεις έχοντας κάποια στοιχεία.

3 «Μου αρέσει»

Θα ηταν καλό σκεπτικό σου φίλε Λουκά αλλά υπό άλλες συνθήκες. Κι αυτό όχι επειδή δεν θέλω αλλά ούτε έχω γνωστό έστω και ερασιτέχνη οργανοποιο αλλά επίσης είναι και σημαντικό το ποσό. Ακριβώς επειδή δεν γνώριζα είπα να το ψάξω αλλά με αυτά τα ποσά που εκτιμει ο alk παραπάνω δεν νομίζω ότι με.παιρνει. για τον απλό λόγο ότι εδώ και καιρό -σχεδόν χρονο- κάνω κουμάντα για καλό τρίχορδο παλαιικου τύπου. Επομένως να πάει όλο αυτό στράφι για κιθάρα που δεν ξέρω να παίζω και ούτε θα ασχοληθώ κατά πάσα πιθανότητα δεν λέει.

Όπως και να έχει θα ρωτήσω τον οργανοποιο αλλά είμαι ήδη επιφυλακτικός.

ωπα αδερφέ, εγώ είπα το worse case scenario! αν το όργανο έχει σαθρά μέρη και αν δεν είναι στατικά ακεραιο για να πάρει τις τάσεις. Αυτά δεν είναι πράματα που φαίνονται απο φωτογραφίες.

1 «Μου αρέσει»

Ναι εννοείται απλά αναφέρομαι στη χειρότερη των περιστάσεων. Στα θετικά είναι εύκολο!