Ερώτηση σχετικά με την εγγύηση ενός μπουζουκιού

Πριν κανα δυο χρόνια ένας φίλος στην κυριολεξία κληρονόμησε δύο πανέμορφα τριχορδακια απο τον θείο του. Ο θείος τα είχε καιρό τα όργανα αλλά ήταν μια χαρά συντηρημένα, σε ντουλαπες με πανιά τυλιγμένο κλπ… Πρόσφατα τα πήγε σε έναν οργανοποιό, ο οποίος δεν είναι αυτός που το κατασκεύασε και το είπε ότι το ένα απλά θέλει αλλαγή ταστιέρας κάπου στα 50+€ ; (δεν θυμάμαι πόσα μου είπε, δεν μας νοιάζει αυτό ωστόσο). Εγώ τώρα αναρωτιέμαι… Αμα το πάει στον οργανοποιό που το έφτιαξε, αυτός είναι υποχρεωμένος να το επισκευάσει - σεταρει - συντηρήσει χωρίς χρέωση; Εδώ μέσα κάπου είχα διαβάσει ότι τα μπουζούκια υποτίθεται οτι έχουν lifetime warranty (εγγύηση εφόρου ζωής) που λένε και στο χωριό μου😁 Ισχύει αυτό; Δυστυχώς δεν θυμάμαι όνομα κατασκευαστή αλλά υποστηρίζει οτι είναι ευυπόληπτος.

Καλησπερα. Η αλλαγη των ταστων ειναι κατι σαν το σερβις του αυτοκινητου. Δεν εχει βλαβη το αυτοκινητο και το πληρωνεις.

Τα ταστα θελουν αναλογα με το ποσο παιζεις το οργανο ελεγχο ανα τακτα χρονικα διαστηματα και επεμβασεις αν το κρινει αναγκαιο ο μαστορας (οχι απαραιτητα αλλαγη τους)

Edit
Μολις ξαναδιαβασα το μηνυμα σου. Λες για αλλαγη ταστιερας και οχι ταστων. Για πιο λογο; Μηπως εννοει ταστα; Για 50 ευρω δυσκολο να ειπε ταστιερα. Μαλλον ταστα θα ειπε.

Εγγυηση παντως δε δινουν ολοι οι οργανοποιοι. Οχι τουλαχιστον εφορου ζωης

5 «Μου αρέσει»

Αν δεν είναι πρόβλημα, μπορείς να αναφέρεις τον αρχικό κατασκευαστή. Αν εργάζεται ακόμα ο κατασκευαστής τους, καλύτερα να πάνε σε αυτόν. Αν όχι, σε μαθητή του ή σε κάποιον που ήξερε τον τρόπο εργασίας του. Αλλιώς, σε κάποιον καλό μάστορα.
Η αλλαγή τάστων (και τελικά ταστιέρας μετά από 2-3 αλλαγές τάστων) γίνεται είτε στην περίπτωση μεγάλης φθοράς είτε σε περίπτωση μεγάλου σκευρώματος. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική επισκευή, ειδικά η αλλαγή ταστιέρας θέλει προσοχή ώστε να μην επηρρεάσει τον ήχο του οργάνου.

4 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και ευχαριστώ και για τους δύο απαντήσεις! Πιθανότατα θα μου είπε αλλαγή ταστων και όχι ταστιέρας γιατί σίγουρα ήταν εκεί που ανέφερα η τιμή… Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους, θα τον συμβουλεψω να προσέξει κατάλληλα, αν δεν τον πάει στον αρχικό κατασκευαστή. Τώρα για το όνομα του θα το έχω σε λίγες ημέρες, ίσως αμα το θυμηθώ να τραβήξω και καμιά-δυο φωτογραφίες να τα δείτε τα οργανακια! (Δεν παίρνω βέβαια και όρκο γιατί ξέρουμε όλοι πώς έχουν πάει πολλές τέτοιες υποσχέσεις στο φόρουμ :grin:)

3 «Μου αρέσει»

αν υπαρχει, και εργαζεται, ο αρχικος κατασκευαστης, πρεπει να το πας σιγουρα σε αυτον. τωρα για το τι επισκευες χρειαζεται, καλο θα ειναι να ξερουμε κι εμεις ορισμενα πραγματα πανω στα οργανα, διοτι και οι μαστορες δεν εχουν ολοι και την καλυτερη αντιληψη. μερικες φορες κοιταν να σου φανε λεφτα, η αντι να ασχοληθουν με τη λεπτομεροια κοιταν να κανουν κλασικη χοντροδουλεια για να ξεμπερδευουν γρηγοροτερα.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ, πάντα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι αλλά μην φτάνει και την παράνοια… Δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις συναντιούνται σε όλα τα επαγγέλματα.

1 «Μου αρέσει»