Μπουζούκι 8χορδο. Επισκευες

Όταν σκευρωσει αρκετα το μανίκι και βουλιάξει και το καπάκι, επισκευαζεται και πως? Εάν επισκευαστεί αλλάζει ο ήχος και η συμπεριφορά του οργάνου?

1 «Μου αρέσει»

Καλησπερα Δημήτρη, από όσο ξέρω όλα επισκευαζονται.
Το μανίκι κανει το όργανο μη λειτουργικό ενώ του βουλιαγμενο καπάκι (ανάλογα το βυθισμα) μπορεί να κάνει το όργανο από μη λειτουργικο μέχρι και να το κανει να βγάλει τον καλύτερο του ήχο.
Ο πατέρας μου είχε αγοράσει με βυθισμένο καπάκι 8χορδο με υπέροχο ήχο.
Τώρα για το αν θα αλλάξει η συμπεριφορά του οργάνου σκέψου ότι χορδες αλλάζουμε και έχουμε απευθείας άλλον ήχο, μια βροχή ρίχνει έξω και αμέσως αλλάζει η Λα στο δικό μου από την υγρασία, ποσο μάλλον σε ένα όργανο που θα αλλάξεις καπάκι.
Μπορεί να σου βγει και καλύτερο από πριν μπορεί και όχι.
Ίσως αν ανέβαζες φωτογραφίες από το όργανο να βοηθούσες τους πιο έμπειρους του φορουμ να σου δώσουν μια πιο καλή πληροφόρηση.

1 «Μου αρέσει»

Το μανίκι πως φτιάχνεται? Δεν έχω φωτογραφίες, το δικό μου μάλλον δεν θα το φτιάξω επειδή δεν είναι και top όργανο, είναι του Ματσικα, απλά ενημερωτικά ρωτώ, επειδή βλέπω και αρκετούς που φτιάχνουν του Ζοζέφ ή του τσακιριαν κτλπ και έιχα την απορία ότι μετά από επισκευές στο σκάφος, στο μανίκι, στο καπάκι, τότε τι παραμένει στο όργανο? Η ταπελα του?

1 «Μου αρέσει»

Μάλλον είδαμε την ίδια αγγελία που κυκλοφορεί με ενα μπουζουκι του ζοζεφ στα 500 που θέλει επισκευή γενική.
Όπως γράφουν στα σχόλια υπάρχουν συλλέκτες που τα κυνηγάνε. Μάλλον αυτοί έχουν την απαντηση στο “τι μπουζουκι είναι αν του τα αλλάξεις ολα”…
Εγω νομιζω θα το έκανα μόνο με όργανο της οικογένειας μου και αυτό για συναισθηματικους λόγους.

1 «Μου αρέσει»

Το δικό μου όργανο, αυτές έχω στο αρχείο μου…

Το είδα, ο ίδιος λέει ότι θέλει πολλή δουλειά, άρα είναι λίγο λαχείο το τι θα βγει μετά την επισκευή.

1 «Μου αρέσει»

Το ότι γίνεται επισκευή στο σκάφος, στο μανίκι, στο καπάκι δεν σημαίνει ότι το όργανο αποκτά καινούργιο σκάφος, μανίκι και καπάκι, κάτι που λογικά θα κοστίσει περισσότερο απ’ την εξ αρχής κατασκευή ενός οργάνου της ίδιας περίπου κλάσης. Εσύ όμως μιλάς για σκέβρωμα μάνικου και επακόλουθο βούλιαγμα καπακιού. Η φωτογραφία δεν δείχνει τέτοιο πρόβλημα, όμως η ρωγμή στο σκάφος είναι σοβαρότατη. Πόσο αγοράστηκε το όργανο, και πόσο θα κοστίσει η επισκευή;

Όπως σου είπαν και παραπάνω όλα επισκευάζονται. Για μένα η ζημιά στο σκάφος είναι επισκευάσιμη και μάλλον θα σε εκπλήξει ευχάριστα από άποψη τιμής.
Τώρα στο θέμα του μανικιού και του καπακιού το πως επισκευάζονται δεν είναι κάτι που μπορεί να ειπωθεί σε μια απάντηση σε ένα φόρουμ και από φωτογραφίες. Για το μανίκι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι από αντικατάσταση τάστων, μέχρι πλανάρισμα και οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιλέξει ο κάθε μάστορας σύμφωνα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Για το καπάκι τώρα ανάλογα με το πόσο και που έχει βουλιάξει. Έχω δει καπάκι να “φουσκώνει” στην προηγούμενή του θέση με αποκατάσταση υγρασίας και άλλο χρειάστηκε να βγει και να δουλευτεί όχι μόνο αυτό, αλλά και τα καμάρια που το στηρίζουν, (από απλό κόλλημα μέχρι αντικατάσταση).
Αν το όργανο είναι του Μάτσικα επικοινώνησε μαζί του και πάρε τιμή για την επισκευή. Ως βιοτεχνία ίσως να σου είναι αρκετά συμφέρουσα μια επισκευή, πάντα σύμφωνα με τα λεφτά που έδωσες να αγοράσεις το όργανο.
Γενικά για να πάρεις μια ιδέα για επισκευές - κατασκευές αλλά και να θέσεις τις ερωτήσεις που έχεις και πιθανότερα να πάρεις και πιο ουσιαστικές απαντήσεις υπάρχει και το http://www.luthier.gr/, όπου κατά βάση ερασιτέχνες κατασκευάζουν - επισκευάζουν όργανα και μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες. Πολλές φορές επαγγελματίες καταξιωμένοι προσφέρουν την εμπειρία τους και βοηθούν.
Πάντως μην ελπίζεις να καταλήξεις σε κάποιο έγκυρο κόστος επισκευής παρά μόνο αν πας το μπουζούκι σε οργανοποιό και δει τι χρειάζεται να γίνει.
Όσο για το αν αλλάζει ο ήχος του οργάνου. Αν επισκευαστεί σωστά τότε θα αποδώσει πάλι όπως απέδιδε πριν. Ειδικά αν γίνει η επισκευή από τον κατασκευαστή.

Επισκευή δεν σημαίνει αντικατάσταση.

Και ένα ξεκαθάρισμα για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Λογικά άλλο είναι το μπουζούκι που έχει σκεβρώσει το μανίκι και έχει βουλιάξει το καπάκι και άλλο το μπουζούκι του Μάτσικα με το σπασμένο σκάφος που είναι αυτό της φωτογραφίας. Σωστά?

1 «Μου αρέσει»

ολα γινονται. θες λεφτα και πολυ καλο μαστορα, να ξερει καλα απο τετοιες επισκευες. κυριως αυτοι που κανουν και αναπαλαιωσεις.