Αλλαγή χρώματος καπακιού

Πρόσφατα, κοιτώντας μια παλία φωτογραφία του μπουζουκιού μου διαπίστωσα ότι όταν το πρωτοαγόρασα το καπάκι είχε αισθητά πιο ανοιχτό χρώμα. Το επιβεβαίωσα κοιτώντας κάτω από το κάλυμα της χορδιέρας αλλά και κάτω από τον καβαλάρη όπου έχει διατηρηθεί το αρχικό ανοιχτό χρώμα. Στέλνω φωτογραφία όπου είναι ορατή η διαφορά.

Η μονη υπόθεση που μπορώ να κάνω για την αλλαγή του χρώματος είναι ότι οφείλεται σε κάποια αλληλεπίδραση του καπακιού (του λούστρου, του χρώματος) με το φως, αφού στα καλυμένα σημεία δεν υπήρξε μεταβολή.

Ξέρεις κανείς σε τι οφείλετε; Έτσι, εγκυκλοπαιδικά δηλαδή

υ.γ.
Το μπουζούκι δεν έχει ταμπελάκι κατασκευαστή, είναι ένα μέτριο όργανο με αξιοπρεπή ήχο, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα.

Φίλε Τηλέμαχε είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ολονών τα μπουζούκια σκουραίνουν στο πέρασμα των χρόνων. Δεν έχεις κάτι να φοβάσαι. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα αν αυτό είναι λόγω του φωτός ή λόγω του ότι το ξύλο βγάζει το νερό του ή για άλλο λόγο.Αλλά προσωπικά πιστεύω οτι ειναι λόγω του φωτός. Όπως και ενα λευκό ρούχο αν το αφήσεις μες τον ήλιο θα κιτρινίσει. Μια λευκή τραγιάσκα που είχα , εχει κιτρινίσει κατα τόπους. Φαντάζομαι οτι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το καπάκι.
Όταν είχα παραγγείλει ενα μπαγλαμα πέρσι. όλο το καπακι είχε το ιδιο χρώμα και λεω στον Κατασκευαστή ότι στο μπουζούκι μου, κάτω από τον καβαλάρη ειναι πιο ανοιχτό το χρώμα, και μου απάντησε οτι και ο μπαγλαμάς έτσι θα γινει σε κάποια φάση.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση, όχι δεν ανησύχησα, πιο πολύ το γιατί συμβαίνει αυτό με απασχολεί. Γενικά νομίζω ότι τα περισσότερα υλικά στον ήλιο, ανοίγουν, ξεθωριάζουν, δεν σκουραίνουν…

Το σκούρεμα των βερνικιών, μάλλον για οξείδωση (από το οξυγόνο του αέρα) το φαντάζομαι παρά για ξεθώριασμα. Σκέτο το ξύλο, ναι, θα ξεθώριαζε ή θα “ασήμιζε” όπως τα ξεβαμμένα κουφώματα.

Τα ανοιχτόχρωμα ξύλα έλατα κλπ ,με την επιδραση του φωτός σταδιακά σκουραίνουν .Απ’ όσο ξέρω αυτό οφείλεται στις τανίνες που περιέχουν .(το γνωρίζω αυτό μια και ασχολούμαι με δέρματα.Οσα δερματα έχουν κατεργαστεί με φυτικές τανίνες που λαμβανονται απο δέντρα,σταδιακά σκουραίνουν με την έκθεση στο φώς.)Πιθανόν αυτό συμβαίνει και με τα καπάκια που συνήθως είναι ανοιχτόχρωμα ξύλα.

Συν του οτι δεν θα μπορουσε να βγαλει “νερο” το ξυλο. Τα ξυλα, ειδικα του καπακιου, πρεπει να ειναι στεγνα.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Ποιος είναι ο λόγος που οταν παλαιώνει ένα όργανο αλλάζει ο ήχος του;

Τα ξυλα του οργανου ειναι συνηθως χρονια παλαιωμενα, οι κατασκευαστες ας μας φωτισουν και παραπανω. Το στεγνο ξυλο βγαζει τον καταλληλο ηχο. Οταν παλαιωνει και δεσει ο ηχος, οφειλεται κυριως στο στρωσιμο ολων των ξυλων οταν δεθουν, στο παλαιωμα των λουστρων, κλπ.

κατ’αρχήν ρωτάς για το στρώσιμο του οργάνου, ή για αλλαγή στην απόδοση στο πέρασμα δεκαετιών;
αντίστοιχα ισχύουν για τους κινητήρες που είναι από μέταλλο, πόσο μάλλον στα όργανα που είναι από ξύλο! ξερό μεν, όχι όμως νεκρό. και αυτό είναι θέμα κοπής, φύλαξης, και παλαίωσης πριν γίνει όργανο.
γενικά τα επιμέρους υλικά του οργάνου πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους και να “μάθουν” να λειτουργούν ενωμένα. και μετά να οδηγηθούν προς κάποια κατεύθυνση (αν η κατεύθυνση του παίχτη συμπίπτει με αυτή του οργάνου, τόσο το καλύτερο).
παίρνει κάποιο διάστημα μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι δυνατότητες του οργάνου. αυτό ποικίλει, ο κέδρος δεν έχει ωρίμανση σε αντίθεση με το έλατο, επίσης (αν δεν κάνω λάθος) τα βιολιά φτάνουν το μέγιστο της απόδοσής τους μετά το θάνατο του αρχικού τους ιδιοκτήτη… υπάρχε βέβαια και το σημείο που τα ξύλα αρχίζουν και “κουράζονται”, ή γίνονται ζημιές και φθορές στο όργανο, οπότε πέφτει η απόδοση.
παράλληλα, αναλόγως τον παίχτη και τς συνθήκες, κάθε όργανο διαμορφώνει το δικό του ήχο, ενισχύοντας ή παραμελώντας συχνοτικές περιοχές και δυναμικές. γι’αυτό ένα καλό όργανο πρέπει και να αξιοποιείται κατάλληλα για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. επίσης όργανα που δεν παίζονται για μεγάλο διάστημα πέφτουν σε “λήθαργο” και πρέπει να τα “ξυπνήσουμε” για να ξαναπαίξουν τόσο καλά όσο πριν.
όλα αυτά βέβαια εφ’όσον πρόκειται για καλοφτιαγμένο όργανο, ζωντανό και μελετημένο. οι εύκολες λύσεις έχουν μικρή απόδοση και μικρή διάρκεια.

Δεν θα μπορουσα να τα πω καλυτερα Νικολα, κατι τετοιο ειχα στο μυαλο μου.