Συζήτηση για το λήμμα "ρούφος"

το πιο πιθανόν, να ηταν κάποιος με το ονομα Ρούφος στην παρέα, με την Κυριακούλα και τον Μήτσο τον στραβοκάνη.
ενα ρεπορτάζ μετα μουσικής!

Μα, τί λες τώρα!!! Το εμβληματικότερο αντικείμενο στον χώρο θα πυροβολήσει, αφού βεβαίως δεν έχει πρόθεση να πειράξει ανθρώπους. Τί χαρακτηριστικότερο σε έναν τεκέ, από τον ναργιλέ;

Τα περί “ρούχου” δεν στέκουν, φυσικά.

Και κάτι ακόμα, χαρακτηριστικό: Όταν επίκειται εισβολή μπάτσων στον ντεκέ, ποιά είναι η πρώτη φροντίδα των θαμώνων; Μα βέβαια, η εξαφάνιση των πειστηρίων, που αλοιώς θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο:

Πιάσε Γιάννη το λουλά μας
πιάσε και το μπαγλαμά μας
να μη μας τα πιάσουνε
και θα μας δικάσουνε

απο που προκυπτει οτι ειναι οντως αδεσποτο…? και ο κατσαρος το γνωριζε το τραγουδι και ανεφερε οτι ο ‘‘κωστης’’ το ‘‘αρπαξε’’ απο αυτον, χωρις να ξερει ποιος ειναι ο κωστης βεβαια.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη μαρτυρία, δεν είναι του Μπέζου.

Ο Κατσαρός λέει απλά πως το γνώριζε, αν θυμάμαι καλά, δεν λέει ότι είναι δικό του.

Και ο Βαγγέλης Παπάζογλου το έπαιζε στα πάλκα…

Άντε να βρούμε άκρη…

Στον παρακάτω σύνδεσμο, έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε μαγνητοφωνημένη συζήτηση μεταξύ του Κουνάδη και του Γιώργου Κατσαρού.

Μιλούν, μεταξύ των άλλων, και για το τραγούδι “Η Υπόγα”,
δίνεται ένα στίγμα για το πού μπορεί να βρισκόταν αυτή η Υπόγα, αναφέρεται ακόμα και η Κυριακούλα, του στίχου.
Κυρίως, στο 2ο και στο 5ο μέρος:

https://vmrebetiko.gr/en/item-en/?id=5588

4 «Μου αρέσει»

Ούτε στο 2ο όμως, ούτε στο 5ο μέρος υπάρχει κάτι που να μας διαφωτίσει για το ποιανού είναι τελικά το κομμάτι. Ο Κατσαρός λέει επί λέξει

[…] Τώρα φανερώθηκε ο Κωστής εκεί μέσα, αλλά το παίξιμο είναι δικό μου […] και η υπόγα κλπ.

Διατυπώνοντας ακριβώς έτσι τη φράση, υπονοείται βέβαια «εγώ το έφτιαξα, ο Κωστής μου το έκλεψε». Όμως, λέω τώρα εγώ, -Ναι, αλλά το ότι εσύ το έπαιξες δεν σημαίνει και ότι εσύ το έφτιαξες. Άσε που η Υπόγα είναι ελληνική ηχογράφηση και ο Κατσαρός ζούσε τότε στην Αμερική. Κάπως δύσκολο δεν θα ΄ταν να τον κλέψει ο Μπέζος στην Ελλάδα, τη στιγμή που δεν ηχογράφησε πρώτος ο Κατσαρός;

Το πιο πιθανό είναι να ανήκει το τραγούδι στην ανώνυμη δημιουργία, κατά την άποψή μου αυτό συνάγεται από τη συνέντευξη αυτή, ότι δηλ, δεν είναι ούτε του Κατσαρού ούτε του Μπέζου.

Μόνο έτσι θα ήταν καταχωρημένο στα ακούσματα του Κατσαρού και θα το έπαιζε στις ΗΠΑ ή όπου αλλού βρισκόταν .

Ο Μπέζος και η παρέα του (Δημητριάδης κ.λπ.) μάλλον τροποποίησαν τους στίχους προσθέτοντας πιασάρικες μάγκικες εκφράσεις.

Ας δούμε και τι λέει, σχετικά με αυτό, ο Ηλίας Πετρόπουλος: (* )

“…καθώς πολλά μουρμούρικα, έτσι και σ’ αυτό το τραγούδι υπάρχουν έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία…»

[* Μου το μετέφερε μια φίλη, καλώς ή κακώς τα βιβλία του τα πέταξα…]

Μα, μισό λεπτό! Δεν τον πάω με τίποτα βεβαίως τον Κατσαρό, αλλά το έχει ηχογραφήσει και αυτός; Και αν ναι, πριν τον Μπέζο;

Κάλλιστα!!!

(εμμέσως ξαναζητάω, για πολλοστή φορά, από τον Χρήστο να καταργηθεί αυτός ο κανόνας που δεν δέχεται σύντομες, λιγόλογες αναρτήσεις)

1 «Μου αρέσει»

Οκέι, κάποιος νομίζει ότι βλέπει σουρεαλισμό. Ας θυμίσουμε ότι και κάποιος (δε θυμάμαι ποιος, και δεν το λέω απαξιωτικά το «κάποιος») θεωρεί ότι είναι ο ίδιος σκοπός με την Παξιμαδοκλέφτρα, άποψη που μπορεί κανείς να τη ζυγίσει λίγο πριν αποφανθεί.

Σχόλιο στο φυλλάδιο του δίσκου «Το ρεμπέτικο τραγούδι στην Αμερική», όπου υπάρχουν και τα δύο αυτά κομμάτια.

Ο Παπάζογλου το έπαιζε στα πάλκα.
Ο Κατσαρός, με βάση τη συνέντευξη, ισχυρίζεται πως το γνώριζε, αφήνοντας υπόνοιες ότι ήταν προσωπική του δημιουργία.
Ο Πετρόπουλος (και όχι μόνο) το συγκαταλέγει στα αδέσποτα.
Και ο Μπέζος το ηχογράφησε.
Αυτό θέλω να πω, συνοψίζοντας με όσα προς το παρόν γνωρίζουμε, με τα προηγούμενα μηνύματα, πως άκρη δεν βγαίνει.

Ας επικεντρωθούμε στη λ. «ρούφος».

Μα για τη λέξη έχει σημασία η πατρότητα του τραγουδιού.

Ναι, αλλά καλό είναι να βεβαιωθούμε τι εννοεί ο καθένας: ολόκληρο το τραγούδι αυτούσιο; Τα λόγια σε άλλο σκοπό; Τον σκοπό με άλλα λόγια; Ένα μόνο χαρακτηριστικό δίστιχο, με άλλα τα υπόλοιπα λόγια και άλλον σκοπό;;;

1 «Μου αρέσει»

εκτός απο το “ρούφος” έχουμε και τούτο.

μιας και ασχοληθήκαμε με την “Υπόγα” , ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε κάποιες λεπτομέρειες.
το story δεν έχει λογική συνέχεια(οπως ηχογραφήθηκε)
οι στίχοι είναι μπερδεμένοι(ανακολουθία συμβάντων)
Πες οτι το κάνουμε ταινια μικρού μήκους.

1η στροφή(σκηνή)
δυο άτομα συζητούν…
-Ακου φιλε ,η Κώστα ,η Μάγκα
"…πισω απ τη στρατώνα…

2η στροφή(σκηνή)

" μπαιν ’ ενας μπάτσος με το κούφιο…"

3η στροφή(σκηνή)
" και τον ανάβει η Κυριακούλα… "

πως δηλαδή?
ο χώρος (μετά το συμβάν), ηταν άνω κάτω.
φέσια, ναργιλές, μούσμουλα κτλ στο δάπεδο…
φύγαν οι μπάτσοι?
" συγύρισαν" και τον αναβει η Κυριακούλα?
δεν τον πήραν τον αργιλέ(και όλους εκεί μεσα) οι μπάτσοι?

4η στροφή(σκηνή)
" χαλάρωσαν" και πέφτει και το πείραγμα στον Μήτσο?

πρέπει να βάλουμε μια λογική σειρά στα συμβάντα.

2 «Μου αρέσει»

Πάντως και μέχρι στιγμής, βέβαιοι απόλυτα δεν μπορούμε να είμαστε για κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα.

1 «Μου αρέσει»

δλδ αποκλειεται να το μαθαν και ο παπαζογλου και ο κατσαρος απο τον δισκο του μπεζου? ο κατσαρος ας πουμε, για αρκετα μεταγενεστερα τραγουδια εχει πει οτι ειναι δικα του και του τα πηραν… εδω αναφερει τραγουδι του τσιτσανη ως δικο του. ενταξει, 100 ετων ηταν οταν μιλουσε με τον κουναδη. οι δισκοι του μπεζου, πουλησαν και στην ελλαδα? σε μια εκπομπη στην τηλεοραση, ελεγε ενας θειος του κουναδη, οτι μικροι οταν ηταν, τι τραγουδια ρεμπετικα ακουγαν, και αναφερε, οτι υπηρχαν και οι δισκοι του κωστακη… για τα τραγουδια του μπεζου δλδ. ο πετροπουλος ας πουμε, ποσο αξιοπιστος ειναι οταν τα λεει ολα οτι ειναι μουρμουρικα? οταν μεσα στο βιβλιο του αναφερει τον κατσαρο οτι ισως ηταν κουτσαβακι επειδη τραγουδουσε κουνοντας το σαγονι του… αλλο παραδειγμα, η παξιμαδοκλεφτρα… ηταν ως ρεφρεν σε αλλο τραγουδι, και ο μπεζος το ηχογραφησε μονο του συνεχομενο. στιχους που εχει μεσα αυτο, τους ελεγε ο δασκαλακης στην μουσικη απο το '‘επρεπε να ‘ρχοσουνα’’ του μαρκου, και ελεγε οτι ετσι το τραγουδουσε ο σκριβανος. υπαρχει αποδειξη οτι η παξιμαδοκλεφτρα ηταν στην μορφη αυτη πριν την ηχογραφηση του μπεζου? και αυτος απλως το ηχογραφησε? η ειναι δικη του διασκευη απο αλλο η αλλα τραγουδια?

ξέρουμε αν ο Κατσαρός το ηχογράφησε?
με ποιο τίτλο?

Επειδή ακριβώς για κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν είμαστε σίγουροι, ας επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο λήμμα.

Ε τι άλλο να πούμε για το λήμμα; Με το παρόν επίπεδο της πληροφόρησής μας, δεν ξέρουμε τι σημαίνει αλλά πιθανολογούμε τρία πράγματα.

Αυτά που πιθανολογούμε, ας τα καταγράψουμε, πιο πάνω έριξα μια ιδέα.

Αν στο μέλλον υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση, επανερχόμαστε με διορθώσεις.

4 «Μου αρέσει»