<FONT FACE=“Courier New”>Δεν νομίζω να έχει κάποια σχέση η “αριστερά” με την συγκρότηση ή μη του υπο-προλεταριάτου σε αμιγή οικονομική τάξη. Πολύ περισσότερο αβέβαιος είμαι για την ταύτιση της πολιτικής έκφανσης της εργατικής τάξης ("αριστερά) με την ίδια την τάξη.
Χα! Μακάρι να ήξεραν το συμφέρον τους και να ήταν όντως αριστεροί. Ο Λένιν ασχολήθηκε πολύ με κάτι που λίγοι το πήραν είδηση: Ότι οι κοινωνικές - πολιτικές και οικονομικές διεργασίες που θα φέρουν την έσχατη και ύστατη κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή την την εργατική τάξη στη θέση που θεσμικά της ανήκει, αυτές οι ίδιες διαδικασίες θα απελευθερώσουν τον άνθρωπο.
Για την ώρα όλοι έχουν κρυφτεί πίσω απ’ τον κουρνιαχτό από τα συντρίμμια του βερολινέζικου τοίχους. Κάθονται στο ημίφως και αφορίζουν τους κλασσικούς ωσάν αυτοί να φέρουν τις ευθύνες των ιστορικών εξελίξεων δια των γραπτών τους.
Μου έχουν εμπιστευτεί κάτι που πρέπει να το μοιραστώ με όλους. Μου είπανε λοιπόν πως ΧΕΣΤΗΚΑΝ οι Μαρξ - Εγκελς - Λένιν και Στάλιν για τον ταξικό αναλφαβητισμό των ημερών. Το ίδιο μου είπαν και για τους Προυντόν, Μαρκούζε, Χένγκελς, Αλτουσέρ, Τολιάτι, Καστοριάδη και Πουλαντζά. Για τους άλλους δεν παίρνω όρκο. Δε μου 'παν τίποτα.
Πάμε στο λούμπεν-προλεταριάτο. Αυτός ο όρος περιγράφει τον οικονομικά εξαθλιωμένο πληθυσμό, τις μάζες σε αναμονή εργασίας (between jobs) και για την Ελλάδα τον αγροτικό πληθυσμό που συσσωρεύτηκε στα μεγάλα λιμάνια μέχρι να βρει ναύλο ή πλοίο (ή και τα δύο )για να φύγει προς Αμέρικα. Και βέβαια τον πληθυσμό που εκπαραθυρώθηκε λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στους χώρους εργασίας και που, σήμερα ειδικά, έχει πιθανότητες μία στις τριανταπέντε να ξαναβρεί δουλειά (έκθεση της Eurostat).
Η κατάταξη που έκανε ο Μαρξ - στο Κεφάλαιο κυρίως - έγινε με κριτήριο τον τρόπο ένταξής τους στο οικονομικό γίγνεσθαι. Δεν ασχολήθηκε (απ’ όσο θυμάμαι) με κοινωνικά χαρακτηριστικά του τμήματος αυτού της εργατικής τάξης, παρά μόνο τόσο όσο για να αποδείξει ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες, αντί να προσφέρουν ψωμί και στέγη προκάλεσαν ακριβώς το ανάποδο: φτώχια, ξεσπίτωμα και περιπλάνηση για δουλειά (οικονομική μετανάστευση).
Για την κεφαλαιοκρατική συσσώρευση χρησιμοποιούνται άνθρωποι μέσω των μηχανών, και παραπροϊόν της διαδικασίας αυτής είναι και η εξαθλίωση καλά υπολογισμένου - ανά οικονομική συγκυρία - ποσοστού της εργατικής τάξης.
Ωστε είναι το δυνατότερο ατού της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης είναι η συντήρηση του υπο-προλεταριάτου που πρέπει να ανανεώνεται (δηλαδή να αλλάζουν τα πρόσωπα - όχι το ποσοστό) για να μην πηγνύεται συνείδηση μήπως και σηκώσουν κεφάλι.
Η Ελληνική χημική σύσταση του λούμπεν-προλεταριάτου, περιέχει κι αυτό που ο Φέρρης λέει “μάγκα”. Ομως, ΑΚΡΙΒΩΣ για όσα αναφέραμε παραπάνω, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως ο κόσμος της μαγκιάς είχε πολιτική συνείδηση. Δεν είχε καν θρησκευτική τοιαύτη που στο κάτω - κάτω προωθήθηκε συστηματικά από την εξουσία.
Αυτά τα… λίγα και επανερχόμαστε άμα θέλουμε.
</FONT>