Ραγίσματα στο καπάκι

Καλησπέρα. Το παλιό μου μπουζούκι το είχα αγορασει 20 λιρες (34 ευρω) το 2006. Προκειται για ενα μπουζουκι παλιο ομως οπως και να εχει, είναι οργανο και είναι κρίμα.Το καπακι εχει χαραγμάδες απο τότε που το αγορασα(χαραγματα με την πενα)Αυτο δεν με ενοχλει. Αυτο που με ενοχλει ειναι οτι παρατήρησα απο τα Χριστούγεννα μια ραγάδα που ξεκινά απο τον χορδοδέτη σχεδόν και φτάνει μέχρι πιο κατω απο Καβαλάρη. Εχω την εντυπωση(χωρις να ειμαι σιγουρος διοτι μπορει να ειναι και η ιδεα μου) οτι η ραγαδα αυτη μεγαλώνει. Σημειωτεον οτι αν βαλεις το ματι σου κοντα, βλέπεις από μεσα. Επειδη δεν θελω να το παρω σε οργανοποιο να αλλαζει καπακια (πραμα που μπορει να ειναι δυσκολο) και επειδη ειναι το παλιο μου μπουζουκι και απλα θελω να το διατηρησω, καποιος οργανοποιος μου ειπε να βαλω στην χαραμαδα Logo στιγμής. Το ειπα στον Πατερα μου για να μου δωσει Logo και μου λεει οτι αυτη η κολλα δεν κανει για ξυλα.
Ας μου πει καποιος ειδικος τι να κανω

Σημειωτέον οτι το μπουζούκι παίζει μια χαρα (για τα προσωπικά μου γούστα) οχι οτι ειναι Αλφα ο ήχος που βγάζει. Αλλα ετσι για να το εχεις και να γραντζουνας και να παιζεις είναι ιδανικο. (απλα ειναι κι αυτο ενα οργανακι και δεν θελω να το φαει ο τενεκες)

Κάτσε πρώτα να συνεννοηθούμε γιατί άλλο λες κι άλλο μοιάζει να εννοείς.

Εννοείς χαραγματιές (επιφανειακές αυλακιές), έτσι;

Εννοείς χαραμάδα, σκίσιμο όχι επειφανειακό αλλά που φτάνει απέναντι;

(Τη ραγάδα τη βγάζουμε στο σώμα και δεν έχει σχέση με το ράγισμα…)

Ωραια. Διορθώνω. οταν λεω χαραγματιές εννοω επιφανειακές αύλακες οπως λέει ο Περικλής. Φαίνονται στο μαύρο σχέδιο που υπαρχει στο καπακι. Αλλα αυτες ειναι επιφανειακες.
Οταν ειπα ραγαδα ,εχεις δικιο ειναι ατυχης η λέξη, εννοούσε ράγισμα. Τσακισμα για την ακριβεια. Αν δειτε την φωτογραφία (συγκεκριμενα την τριτη φωτογραφία) υπάρχει σκασιμο του ξύλου απο την μια ακρη που φτανει μεχρι καβαλαρη

Σωκράτη, δεν είναι από την πένα (η οποία χαράζει κάθετα προς τα νερά του ξύλου) οι χαραγματιές στο βαμμένο μαύρο κομμάτι του καπακιού. Αρχές ανοίγματος μοιάζουν και μάλλον θα προεκτείνονται και αυτές πέρα από τη βαμμένη περιοχή, απλά το μαύρο τις κάνει να φαίνονται ευκολότερα. Η μεγαλύτερη από αυτές τις σχισμές φαίνεται, ακριβώς λόγω μεγέθους, και στο λουστραρισμένο τμήμα.

Μάλλον πρόκειται για πρόβλημα του ξύλου, από κατασκευής του οργάνου. Άλλη λύση από την αλλαγή καπακιού εγώ δεν θα έβλεπα, όμως δεν είμαι οργανοποιός. Φυσικά, η απόφαση είναι δική σου. Το χειρότερο που θα είχες, πάντως, να κάνεις είναι να επέμβεις ο ίδιος, είτε με λόγκο είτε με οποιαδήποτε, έστω και κατάλληλη, κόλλα.

Έχετε δικιο κυρι Νίκο. Το ξυλο (δεν γνωριζω τι ξυλο ειναι ) είναι προβληματικό. Μαλλον απο πενα ειναι οι χαραγματιες διοτι μια μερα κατι ειχε κατσει απανω και πηγα να το ξυσω λιγο με την πενα να φύγει και του εκανα εγω μια μικρη πληγη (1-2mm) η οποία μοίαζει με τις χαραγματιες που υπαρχουν πανω. Γι αυτο τείνω και εγώ στο ότι το ξύλο δεν είναι καλής ποιότητος (χωρίς ομως να ειμαι ειδικος ) . Οι υπόλοιπες χαραγματιες βεβαια μπορει να ειναι και απο άλλους τροπους , διοτι ετσι το αγορασα, δεν ξερω πως ειχαν προκληθει. Τωρα για την επιδιορθωση.Αν ηταν ενα καλο μπουζούκι θα το έπαιρνα οπωσδηποτε σε οργανοποιο. Τώρα αυτο τωρα να το παρω και να δωσω περισσοτερα απο οσα το αγορασα;
Δεν θα επενέβαινα μονος μου(διοτι μην του κανω ζημια χειροτερη) αλλα αμα μου πουνε οτι ειναι ενταξει απο οργανοποιητικης πλευρας, θα το δοκιμαζα.

Φιλε δυστυχως το καπακι σου ειναι για πεταμα.
Μην αγχωνεσαι,δεν φαινοταν και για κανα σοβαρο καπακι,αραια νερα ειχε .
Οποτε μαλλον πας για αλλο καπακι και σιγουρα σε αναβαθμιση ηχου.

Και εγω νομιζω πως θελεις αλλο καπακι. Σκεψου πως θα ειναι ενα αλλο οργανο με αλλο καπακι… Και επειδη ειναι και φτηνο οργανο, πειραματισου αν θες και λιγο, αν γινει καλυτερο εχεις κερδισει ενα οργανο καλυτερο απο αυτο που πηρες, αν γινει χειροτερο, περα απο συναισθηματικο, το κενο δεν ειναι δυσαναπληρωτο…

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΕΣΚΑΣΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΣΗ (ΕΝΩΣΗ ) . ΤΟ ΠΗΓΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟ ΦΥΛΛΟ ΞΥΛΟΥ ( ΜΠΑΦΙΛΑ ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΚ . ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑ ΚΟΛΑ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑ ΚΙ’ΑΝΑΣΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΠΑΚΙ . ΝΑ ΛΑΒΗΣ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΤΕΓΝΟ ΕΙΝΑΙ . ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΙΡΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΗ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΠΑΚΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ( ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ). ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΙΛΑΕΙ ( ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ) ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ . ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΗ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ . ΑΝ π.χ. ΑΝΟΙΞΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΦΩΝΗ , ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ , ΖΗΓΗΖΕΙΣ ΤΑ + ΚΑΙ _ ΚΑΙ ΠΡΑΤΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Από συντονιστική ομάδα: Φίλε Χρήστο καλωσήρθες. Παρακαλούμε μη γράφεις με κεφαλαία.

Έχω και καλό μπουζούκι (τουλάχιστον καλύτερο από αυτό). Μάλλον αυτό που λες θα κάνω. Θα το αφήσω, και αν δεν μου βγάζει φωνή σε καποια φαση, θα παει οργανοποιό (αλλα αν θελει πολλα για επισκευη θα το αφησω στην ακρη)

Ελπίζω να μην άλλαξε καπάκι ο Σωκράτης, (αν θυμάμαι καλά το όνομά του).

Ευτυχώς ο άνθρωπος (για να τον λέω Σωκράτη, κάτι θα ήξερα τότε) συνειδητοποίησε ότι ανάλογες με την αξία του οργάνου πρέπει να είναι και οι ζητούμενες επισκευές. Αλλαγή καπακιού δεν θα ΄πρεπε να είχα βεβαίως προτείνει, αλλά σίγουρα μια αλλαγή καπακιού σε οποιοδήποτε όργανο, δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τις 20 λίρες που κόστισε η αγορά του…

Δεν είναι μόνο αυτό Νίκο, είναι και η πιθανότητα το καπάκι να ανοίξει λόγω έλλειψης υγρασίας. Έτυχε να δω σε παλιές κιθάρες παρόμοια ανοίγματα σε καπάκι,και ο οργανοποιός απλά να τους βάζει κόλλα και να σφίγγει, ή με την άνοδο της υγρασίας να κλείνουν. Σε πολύ πιο έντονα ανοίγματα έχω δει να βάζουν και λεπτές φλίδες από έλατο και όλα ήταν μια χαρά.

Ναι αλλά εδώ έχουμε, εκτός του κυρίως (μεγάλου) ανοίγματος και άλλα πολλά, δεξιά και αριστερά του (φαίνονται στο βαμμένο τμήμα) που δείχνουν γενικότερο πρόβλημα.