Πρώτο μπουζούκι και κούρδισμα

Σήμερα το πρωϊ αγόρασα επιτέλους το πρώτο μου μπουζουκάκι για να ξεκινήσω να μαθαίνω.
Μαζί αγόρασα και ένα κουρδιστήρι - ένα των 20 ευρώ - και ξεκίνησα να το κουρδίσω. Εδώ είναι που θα χρειαστώ την συμβουλή των περισσότερο έμπειρων στο θέμα.

Διαπίστωσα ότι 2-3 χορδές ήταν λίγο πιο… χαλαρές θα το ονομάσω και χτυπόντας τες είτε έτριζαν λιγάκι, είτε ακουμπούσαν σχετικά εύκολα την διπλανή τους χορδή.
Αυτό που έκανα για αυτές ήταν να τις σφίξω λίγο παραπάνω και αφού πλέον με το δάχτυλο δεν είχαν αυτά τα… μπόσικα να τις κουρδίσω.

Έκανα καλά ή θα πάρω κανα μανίκι στο χέρι;

Επίσης ο άνθρωπος στο κατάστημα που μου πούλησε το μπουζούκι - ήταν και ο μάστορας από όσο κατάλαβα - με συμβούλεψε πως αν είναι να μην το χρησιμοποιήσω για καιρό να λασκάρω τις χορδές μια δυο βόλτες.

καλή αρχή…από αυτά που λες το όργανο δεν ήταν κουρδισμένο σωστά ( από κάτω προς τα πάνω ρε,λα,ρε για τρίχορδο και ρε,λα ,φα,ντο για τετράχορδο),αν έχες βρει δάσκαλο θα στο κουρδίσει εκκείνος αλλιώς θα το πας πίσω στο κατάστημα να στο κουρδίσουν σωστά και να σου δείξουν πως δουλεύει το κουρδιστήρι…η συμβουλή που σου έδωσαν είναι σωστή ειδικά για τους θερινούς μήνες.

Με το κουρδιστήρι που πήρα μαζί - ο άνθρωπος από το κατάστημα μου το πρότεινε - το κούρδισα σωστά αφού πρώτα έσφιξα όπως αναφέρω τις χορδές.

Είναι πάντως απαράδεκτο, να παραδίδεις στον πελάτη όργανο ακούρδιστο. Εάν οι χορδές σου ήταν (σύμφωνα με το κουρδιστήρι) σωστά κουρδισμένες και έδιναν εντύπωση πολύ χαμηλής τάσης, τότε βρίσκονταν μιαν οκτάβα κάτω, πράγμα και αυτό απαράδεκτο κατά την παράδοση, αλλά και για την αποφυγή σκεβρωμάτων στο μπράτσο.

Σύμφωνα με το κουρδιστήρι οι 4 από τις 8 ήταν ξεκούρδιστες - εντελώς όμως δηλαδή δεν ήθελα μικρορύθμιση αλλά μεγαλορύθμιση.
Αυτό τώρα με την τάση των χορδών ρωτάω, λέτε να σκεβρώσει το μπράτσο στο όργανο αν τις αφήσω έτσι ?

φίλε μου το όργανο αν είναι σωστά κουρδισμένο στην οκτάβα του δε θα σκεβρώσει από το κούρδισμα…προφανώς πήρες ένα όργανο του εμπορίου φθηνό…αυτό που με φοβίζει είναι ότι μάλλον πήγες μόνος σου χωρίς να έχεις γνώσεις και αυτή η κίνηση ενέχει κινδύνους…π.χ ήδη το οργανο να είναι σκεβρωμένο…καλό θα ήταν αν έχεις κάποιο γνωστό που ξέρει να το πας να το ρίξει μια ματιά…

Ζητα απο καποιον που γνωριζει απο μπουζουκια να σου κουρδισει κανονικα το οργανο . Αν ειναι ολα ενταξει τοτε αγνοησε τα παρα κατω . Αν κατι δεν παει καλα τοτε πηγαινε στο μαγαζι που το αγορασες και ζητησε να αντικατασταθει το οργανο με ενα κανονικα κουρδισμενο που δεν εχει καποιο εμφανες προβλημα . Οτιδηποτε και να εχει το οργανο δεν μπορει να το εχεις δημιουργησει εσυ σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα , εκτος κι αν το εχεις χτυπησει ραγιζοντας το καπακι η σπαζοντας καποιο σημειο του οργανου . Αν αρνηθει να το αντικαταστησει ενω ειναι αποδεδειγμενα δικη του η ευθυνη προτεινω να δημοσιευσεις τα στοιχεια του στο φορουμ .

Θα επισκεφθώ μάλλον αύριο το κατάστημα να μου το κουρδίσουν με βάση το κουρδιστήρι, ώστε να δω αν κάνω κάτι λάθος εγώ συν να μου αλλάξουν μια χορδή η οποία έτριζε και από το σφίξε-σφίξε έσπασε.
Θέλω να πιστεύω ότι κάτι δεν κάνω εγώ καλά.

Επειδή δεν έχω κανέναν γνωστό για να δει το όργανο - αν είχα θα τον έπαιρνα μαζί μου κατά την αγορά - τι προτείνετε να προσέξω στο όργανο ;

φίλε μου είμαι από επαρχία δυστυχώς ,δε θα είχα κανένα πρόβλημα αν έμενα κοντά σου να σε βοηθούσα,ίσως κάποιος από τα μέλη που βλέπει το θέμα να προσφερθεί…για να δεις αν το όργανο έχει ήδη πρόβλημα σκεβρώματος κάνε ένα μικρό τεστ…

  1. κράτα το οργανο στη στάση παιξίματος
  2. πάτησε με το δείκτη σου στη χορδή ντο (τη πιο μπάσα) το πρώτο διάστημα
    3.πίεσε ταυτόχρονα την ίδια χορδή μετά το καβαλάρη (εκεί που παίζεις με τη πένα) προς το καπάκι ώστε να ακουμπήσει η χορδή στα τάστα.
    αν ακουμπάει η χορδή κατα μήκος της ταστιέρας σε όλα τα τάστα τότε το όργανο δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα,αν δεις και καπου δεν εφάπτεται τότε σου δώσαν ένα προβληματικό όργανο το οποίο θέλει άμεσα αλλαγή όσα χρήματα και να το αγόρασες.
    επιμένω όμως να μη ξαναπάς μόνος σου αλλά με κάποιον που γνωρίζει…

Γεια σου φίλε μου, όλα τα πιο πάνω είναι σωστά. Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι μόλις τελειώσουμε με το κούρδισμα από κάτω προς τα πάνω ( ρε, λα, φα, ντο) επιστρέφουμε ξανά στην πρώτη και δεύτερη χορδή (ρε, λα) επειδή συνήθως η φα (τρίτη χορδή) είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη τάση (ειδικά η λεπτή χορδή φα). Οπότε κουρδίζοντας τη φα, υπάρχει το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν λίγο οι υπόλοιπες.

Θα πρέπει σε πρώτη φάση να ευχαριστήσω τον Κο Πολίτη, ο οποίος και προσφέρθηκε να ελέγξει το όργανο. Τελικά αποδείχθηκε ότι λίγο το όργανο, αλλά πολύ περισσότερο εγώ ως εντελώς αρχάριος κάναμε τη ζημιά. Ευτυχώς η ζημιά είναι μια χορδή σπασμένη :slight_smile:
Να ευχαριστήσω μέσα από το forum τον Κο Πολίτη για τον χρόνο του, αλλά και τις συμβουλές που μου έδωσε για το κούρδισμα, τις χορδές και τόσα άλλα.

Επίσης να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους συν-φορουμίτες που μπήκαν στην διαδικασία να με συμβουλέψουν, να δώσουν λίγο από την εμπειρία τους.

Το απόγευμα πιθανότατα θα πάω για να αλλάξω την χορδή και να μιλήσω με τον μάστορα για κάποιες παρατηρήσεις, οπότε θα ενημερώσω.