Πρώτο μάθημα σε δάσκαλο στο τρίχορδο μπουζούκι

Μετά από πολλές δοκιμές στο ΥΤ πήρα την απόφαση να πάω σε δάσκαλο, παρά τις όποιες δυσκολίες. Περιμένω με ενδιαφέρον την δεύτερη συνάντηση επειδή κατάλαβε αμέσως όλα τα στραβά που έμαθα μόνος. Νομίζω πως μπορεί κάποιος από το διαδίκτυο να πάρει αρκετές πληροφορίες αλλά καταλαβαίνω τι σημαίνει η διά ζώσης διδασκαλία. Αυτό δε που μου έκανε θετική εντύπωση είναι πως είπε ότι δεν θα μου μάθει τραγούδια αλλά με ποιόν τρόπο θα μάθω να παίξω ! Επίσης είπε ότι με την ευκαιρία θα εμπλουτίσει το ρεπερτόριο του με το είδος της μουσικής. Παίζει και παραδοσιακά όργανα. Φαίνεται πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τρίχορδο. Ίσως στά μαγαζιά ζητάει ο κόσμος μουσική με μπουζούκι τετράχορδο. Εκείνο που διαπίστωσα με έκπληξη θα έλεγα είναι ότι δοκίμασα με σκληρή πένα και κτυπώντας δυνατά τίς χορδές, ακούγεται δυνατά τόσο που πόνεσαν τα τύμπανα των αυτιών μου και αναλογίστηκα πως θα υποφέρουν όσοι δουλεύουν με ενισχυτές ήχου. Με ρώτησε ο δάσκαλος με τι πένα παίζω και του έδειξα μια μέτρια και κάτι είπε για σκληρή πένα αλλά δεν έδωσα σημασία. Η σκληρή δεν λυγίζει όπως η μέτρια και μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι το όργανο κάνει σαν να " σκάει" , ακούγεται κάτι σαν " πυροβολισμός " . Για αυτό περιμένω το επόμενο μάθημα. Αν θέλετε γράψτε κάτι για την πένα η οποία είναι μάλλον " όλα τα λεφτά" . Δεν ασχολούμαι επαγγελματικά και μαθαίνω για μένα και για την παρέα. Ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να εκφραστώ μέσα από το φόρουμ.

Εγώ αυτό θα το έβλεπα θετικά εάν μου το έλεγε ένας δάσκαλος. Φαντάζομαι ότι εκεί πας για μάθεις μουσική και σε θεωρητικό επίπεδο. Μαθαίνοντας και εμβαθύνοντας όσο χρειάζεται κάθε φορά στη μουσική θεωρία αυτομάτως δεν μαθαίνεις απλά τα πατήματα πάνω στη ταστιέρα του οργάνου αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτό ώστε να μάθεις παράλληλα κι άλλα τραγούδια παραπλήσια ή και γιατί όχι να φτιάξεις εσύ τα δικά σου. Η θεωρητική προσέγγιση βοηθά στην αντίλειψη του τι παίζουμε και γιατί. Βέβαια δε χρειάζεται να γίνουμε υπερβολικοί σε αυτό.

Εδώ μπαίνει το θέμα του γούστου και του προσωπικού ύφους. Ο καθένας μας έχει διαφορετική πενιά και αρκετοί μάλιστα έχουν και μια γκάμα από διαφορετικές τεχνικές στον χειρισμό της πένας. Έτσι με κάθε τεχνική και με άλλη πένα κάθε φορά βγάζουν τον ήχο που θέλουν ή προσδοκούν.
Το θέμα στο Φόρουμ έχει αναλυθεί πολλές φορές και θα σε παρότρυνα να το ψάξεις. Ένα από τα κλασσικότερα νήματα είναι το “Τι πένες χρησιμοποιείτε;”.

Αυτό είπε κι ο Σπύρος: Αυτό, δε, που μου έκανε…

(το λέω για περίπτωση που το «δε» στρβοδιαβάστηκε ως «δε μου έκανε»)

2 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο pepe. Δική μου παρανόηση! :raising_hand_man:

Σ’ευχαριστώ και εκπλήσωμαι για την παρατήρηση, αφού ένα μικρό γράμμα που ο καλός φίλος alko 101 , το προσπέρασε. Θεωρώ πως ο δάσκαλος εννοεί πως πρέπει να μάθω να κρατάω σωστά το όργανο και με τον σωστό χειρισμό της πένας και την εφαρμογή των βασικών κανόνων της τέχνης του μπουζουκιού, τα τραγουδάκια και ίσως κάποιοι μικροί αυτοσχεδιασμοί , θα " βγαίνουν" ευκολότερα. Ασχολήθηκα μόνος μου για πολύ με το όργανο χωρίς τον έλεγχο κάποιου γνώστη της μουσικής και θέλω να διορθώσω την κατάσταση. Πάντως νιώθω σιγά σιγά να εξοικοιώνομαι με το όργανο παρόλες τις αστοχίες μου και με τον δάσκαλο θα έχω θετικά αποτελέσματα. Να είστε καλά και συγχαρητήρια για το φόρουμ όπου μπορεί κανείς να βρει πολλά ενδιαφέροντα θέματα και να λύσει τις απορίες του.

1 «Μου αρέσει»