Πρόβλημα με τη Ρε χορδή σε τετράχορδο μπουζούκι

Πρόσφατα παρατήρησα ότι στο τετράχορδο μου η Ρε χορδή όσο κατέβαινα στα τάστα σταδιακά οι νότες δεν έβγαιναν σωστές, στο 12ο τάστο ας πούμε, έκει που η νοτα έπρεπε να είναι Ρε, είναι Ντο δίεση. Να σημειώσω ότι αυτό γίνετε μόνο στη Ρε χόρδη, στις υπόλοιπες (Ντο, Φα, Λα) δεν γίνετε. Φταίει χορδή; Είναι σκεβρωμένο; πραγματικά δεν ξέρω. Ελπίζω να καταλάβατε, κάθε απάντηση, λυσή και γνώμη είναι σεβαστή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

αμα το κανει μονο στη ρε,τοτε θες καινουργιες χορδες λογικα…

Κοίταξε λίγο τον καβαλάρη , μήπως έχει μετακινηθεί απο τη σωστή του θέση , μήπως είναι λίγο λοξός δηλ ως προς την ευθεία των χορδών.

Αυτό που λες το σκέφτηκα κι εγώ αλλά δεν γνωρίζω τρόπο για να τον ευθηγραμμίσω με ακρίβια αλλά νομίζω είναι αρκετά ίσιος.
Ευχαριστώ

μετράς από το εσωτερικό του προσκέφαλου (το κοκκαλάκι στην μεριά των κλειδιών) μέχρι την κορυφή του 12ου τάστου. λογικά θα είναι 33,5εκ (67άρι) ή 34εκ (68άρι). αντίστοιχα μετράς το εσωτερικό του κοκκάλου του καβαλλάρη να είναι ακριβώς στην ίδια απόσταση, σε όλες τις χορδές.

Φίλε Γιώργο, ήρθε η ώρα να το πας το εργαλείο σου σε ένα μάστορα για να του κάνει τουλάχιστον τη βασική συντήρηση και ρυθμίσεις. Αυτό που θέλεις λέγεται ρύθμιση του intonation και μπορεί να έχει προκληθεί από σκέβρωμα, παλιές χορδές, μετακίνηση καβαλάρη και χίλια δυο πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν και ταυτόχρονα.
Πήγαινέ το λοιπόν, και σου εγγυώμαι ότι θα είναι τα καλύτερα λεφτά που έχεις δώσει από όταν πήρες το όργανο.

Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σου.

Από τα συμπτώματα που περιγράφεις, μας οδηγείς στο να υποθέσουμε ότι το πρόβλημα οφείλεται στις χορδές.
Επειδή στις υπόλοιπες χορδές εκτός από τις ΡΕ οι φωνές βγαίνουν σωστά, το πρόβλημα εντοπίζεται στις ΡΕ.

Θα ξεκινήσεις λοιπόν πρώτα με αντικατάσταση των χορδών, τοποθέτηση του καβαλάρη στη σωστή θέση όπως ανέφεραν οι Nikolas και liga rosa και θα δεις το αποτέλεσμα.

Μια άλλη πιθανή αιτία, είναι η περίπτωση να έχεις ‘‘πειράξει’’ το προσκεφάλι (τον μικρό καβαλάρη) εκεί που ακουμπάνε οι ΡΕ.
Εάν για παράδειγμα έχεις βάλει κάποιο υλικό στις χαραγές για να ‘‘σηκωθεί’’ η ΡΕ, πιθανόν να σου εμφανίζει αυτό το σύμπτωμα.

Ξεκίνα με αυτά και βλέπουμε.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια επίσκεψη για σέρβις σε κάποιο αξιόπιστο μάστορα, πάντοτε οφελεί.

Μπορείτε να μου προτείνετε ένα καλό σετ χορδών που πιθανών να βοηθούσε στο πρόβλημα μου;
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.

αξιόπιστες χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο υπάρχουν οι μάστρο. αλλιώς πας στις inox του σπουρδαλάκη σε διπλάσια τιμή αλλά με μεγάλη αντοχή.

Για πάρα πολλά χρόνια παίρνω χορδές χύμα από τον Κωνσταντέλο
Είμαι ευχαριστημένος