Προστασία καπακιού

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά… Σύντομα θα πάρω ένα μπουζούκι από Στάμκου με ανάποδα νερά χωρίς καμία φιγούρα πάνω του … Ρωτώ έκει που παίζει ο παίχτης χρειάζεται κάποια προστασία? Έχω δει κάποιους που βάζουν τζάκι κινητόυ … Ενδείκνυται αυτό ? Αν ξεκολλήσει το τζαμί μετά από χρόνια μήπως βγάλει και το βερνίκι ? Να σημειωθεί ότι δεν έχω την συνήθεια να χτυπάω την πένα στο καπακι σε καμία περίπτωση αλλά όσο να ναι τα δάχτυλα μας όλο και κάτι βρίσκει

Ο Στάμκος τι λέει;

… … …

1 «Μου αρέσει»

Δηλαδή; Υπονοείται ότι το μισό καπάκι έχει τα νερά του «έτσι» και το άλλο «αλλιώς», ενώ το συνηθισμένο είναι το αντίθετο, ή αντιθέτως; Και, εν πάσει περιπτώσει, όπως και να ΄ναι τα νερά, σε τί θα επηρεάσει αυτό την ανάγκη προστασίας του καπακιού από τα γδαρσίματα που σίγουρα θα του προκαλέσει μια πένα που βαράει στο καπάκι;

Και φυσικά, όπως ήδη παρατηρήθηκε: Ο κατασκευαστής, τί προτείνει; Γιατί δεν κολλάει ο ίδιος του μία «φιγούρα» κατάλληλων διαστάσεων στην κατάλληλη θέση, να αντιμετωπιστεί το θέμα;

Καμία σχέση τα ανάποδα νερά με το ερώτημα μου παιδιά ερώτημα μου … Ας ήταν ένα μπουζούκι άσχετο με ίσια νερά χωρίς φιγούρα …θέλει κάποια προστασία?

Εξήγησέ μας, σε πρώτη φάση, τί ακριβώς υποννοείς με την περιγραφή “ανάποδα νερά”, και τα ξαναλέμε! Ή, διόρθωσε την ανάρτησή σου απαλείφοντας τα περί ανάποδων νερών, αν δεν εντοπίζεις εκεί το πρόβλημα που έχεις.

βεβαίως, μπορείς να δοκιμάσεις το kling on

μεμβράνη χωρις κόλλα, αρκετά αθώα για τα βερνίκια

Χα! Αυτή τη μεμβράνη μας την είχε παρουσιάσει ο Σπύρος Γκούμας, στη Σκύρο, πριν περίπου δυό δεκαετίες! Πλήρως αθώα, έλεγε, αφού πράγματι βλέπαμε ότι την αφαιρούσε ευκολότατα με το νύχι, χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα στα βερνίκια!

1 «Μου αρέσει»

Ναι ίσως εγώ δεν το διατύπωσα καλά

Εν οποιοδήποτε μπουζούκι χωρίς κάποια φιγούρα στο καπάκι …μόνο ξύλο… χρειάζεται κάποια προστασία εκεί που παίζω παίκτης εκεί που ακουμπάει τα δαχτυλά του? … Έχω δει μερικούς βάζουν τζαμί για κινητά

Ναι ακριβώς αυτή την απάντηση ήθελα … Ουσιαστικά αυτό είναι μια χοντρή ζελατίνα…
Μήπως μαζέψει υγρασία μέσα και χαλάει το καπάκι με τον καιρό?

Είναι κάποια συγκεκριμένη μεμβράνη? Η όλες οι μεμβράνες είναι ας πούμε το ίδιο?

Δεν θυμάμαι τίποτα πιά, παρεκτός ότι αυτή η μεμβράνη είναι χρήσιμη για να προσκολλάται στην επιφάνεια πίσω απ’ το τιμόνι του αυτοκινήτου, ώστε να ακουμπάν επάνω της αντικείμενα με μειωμένο κίνδυνο γλυστρίματος. Μπορεί να υπάρχει ακόμα, στα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτων.

τις χρησιμοποίησα παλαιότερα, αλλά με τον καιρό, χάνουν την ικανότητα “προσκόλλησης” και πέφτουν, στα " καλά καθούμενα". χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.
υπάρχει και μόνιμη λύση όπως εδώ .

411883158_fcfe60a877_z

426951607_38dab685a9_z

https://www.acousticguitarforum.com/forums/showthread.php?t=622681

Το Kling-on το έχω σε 2 όργανα, το ένα βαμμένο το άλλο όχι, για αρκετά χρόνια, σχεδόν10. Παρότι δεν έχει κόλλα, δεν μου φευγει.
Φανταζομαι πολλά εξαρτώνται απο την ποιότητα και ευαισθησία του βερνικιού καθώς και το πόσο φρέσκο είναι αλλά στη δική μου περίπτωση δεν έχω πρόβλημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα οτι όλα τα βερνίκια στον κόσμο θα άντεχαν με μεμβράνη. μπορείς απλά να το βάλεις και να το ελέγχεις τακτικά.

Κάτι τελευταίο: Στη λαύτα ομολογώ κόβει λίγο διάρκεια ήχου (sustain). Στον τζουρά δεν καταλαβαίνω διαφορά στον ήχο.

Έχω δει μερικούς που βάζουν tempered glass για κινητό…τι έχει δοκιμάσει κάποιος?