Μεμβράνη στο καπάκι

Γεια σας φιλοι του φορουμ. Σιγουρα εχετε δει μπουζουκια οπως π.χ του Πολυκανδριωτη που εχουν πανω στο καπακι εκει που ερχεται το χερι σε επαφη μ’αυτο ενα μαυρο προστατευτικο-μεμβρανη. Ξερετε τιποτα γι’αυτο? Οταν τοποθετειται επηρεαζει τον ηχο του οργανου? Ευχαριστω εκ των προτερων.

αυτο το πλαστικο ειναι για να μην μαυριζει το ξυλο απο το χερι με τα χρονια οταν ακουμπαει στο καπακι…δεν πιστευω οτι επηρεαζει τον ηχο αφου βρισκεται ακρη ακρη…αν θελεις κατι πιο απλο παρε αυτο το προστατευτικο που ντυναμε τα βιβλια του σχολειου… κανε ενα σχημα καπως παρομοιο μιας και ειναι διαφανες και δεν θα φαινεται… επισης μπορεις να βαλεις εκει που χτυπαμε τη πενα για να μην γρατζουνιεται το καπακι απο τα νυχια…:088:

Παιδια εμενα το καπακι εχει αρχισει να κιτρινιζει λιγο λογικα λογω του οτι τα χερια μου ιδρωνουν πολυ. Αν και πριν παιξω αλλα και μετα σκουπιζω το οργανο με μια πετσετα και πλένω τα χέρια με πράσινο σαπουνι (βοηθαει!).
Πρωτου βάλω μεμβράνη ξερετε αν μπορω να το κανω με καποιο προιον ωστε να φυγει το κιτρινισμα? Με το σπρει που εχω (ενα της Gibson για καθαρισμο) το ετριψα μερικες φορες αλλα δεν βλεπω να φευγει.
Θα θελα πρωτου βαλω καλυμμα να ξαναγινει καθαρο οπως ηταν εξαρχης. Μη φανταστειτε οτι ειναι και πολυ, τωρα ξεκινησε να σχηματιζεται, αλλα οπως και να το κανουμε δεν ειναι και το καλυτερο θεαμα απο αισθητικης αποψης…

Ένας πολύ καλός Τούρκος φίλος (και πολύ καλύτερος μπουζουξής), δεν αποχωρίζεται ποτέ το κομμάτι από ανδρική βαμβακερή κάλτσα(το τμήμα της κνήμης) που φοράει στο δεξί χέρι πριν αρχίσει να παίζει, ακριβώς για αποφυγή του προβλήματος που αναφέρεις.

Θα το δοκιμάσω Νίκο.
Όσο για το κιτρινισμα υπάρχει κάτι γνωρίζεις;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κιτρινίζει. Λουστραρισμένο είναι το καπάκι, φαντάζομαι….

Λογικά από τον ιδρώτα. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση.
Εννοούσα αν υπάρχει κάποιο προϊόν για να φύγει το κιτρινισμα

Βαμβακερή κάλτσα, λοιπόν, είναι πολύ αποτελεσματική. Τη χρησιμοποιώ κι εγώ το καλοκαίρι στη λάφτα, που το καπάκι είναι εντελώς αλουστράριστο. Εκεί, μαυρίζει.

Έχω δει επαγγελματία μπουζουξή (με καλής ποιότητας μπουζούκι) όπου στο σημείο που ακουμπάει το χέρι στο καπάκι έχει κιτρινίσει αρκετά και το αντίστοιχο σημείο στο δέρμα του έχει σκουρύνει αρκετά.

Τον παροτρύνω να πάει σε δερματολόγο μπας και πάρουμε απαντήσεις.

Παλι καλα δεν μιλαμε για ραγισμα και τετοια ζητηματα. Θα ΄χε θεμα σοβαρο με το χερι ο μπουζουξης :stuck_out_tongue_winking_eye: :joy:

να ΄μασταν Κινέζοι, να το καταλάβαινα…:laughing:

1 «Μου αρέσει»

Το μαύρο προστατευτικό είναι τις πιο πολλές φορές ξύλο (συνήθως παλίσανδρος). Χρησιμεύει για να μην απορροφάει το καπάκι ιδρώτα και μαυρίζει. Όπως και να έχει μπαίνει πάνω στο καπάκι εκ των υστέρων, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται ο ήχος έστω και λίγο. Μια άλλη λύση είναι η μακριά χορδιέρα (Prodigy). Ουσιαστικά ακουμπάει το χέρι σου πάνω της αλλά η ίδια στέκεται στον αέρα (ακουμπάει σε ένα μικρό σημείο στο καπάκι).

1 «Μου αρέσει»

Για την ώρα το έχω όπως είναι.Ακόμα δεν το έχω χτυπήσει αλλά τώρα που κάνουμε όγδοα κτλ.το βλέπω να τρώει μερικές ψιλές :slight_smile:

ψάξε για την μεμβρανη Kling On η οποία τοποθετείται χωρίς κόλλα και (σε στεγνό, υγειες βερνίκι) δεν αφήνει κανένα ίχνος ή ζημιά.

1 «Μου αρέσει»

η ηλεκτροστατική ειναι αυτή; νομίζω έχει ο ανδρομηδάς στην νικηταρά στο κέντρο. οι οδηγίες έλεγαν να μην μένει πάνω πολύ καιρό συνεχόμενα.

Σε ένα σημείο που είχε αρχίσει να πιάνει ελαφριά κιτρινίλα έβαλα μεμβράνη από αυτή που κάναμε παλιά τα βιβλία, κομμένη στα μέτρα/σχήμα που έπρεπε. Δεν φαίνεται και ούτε επηρεάστηκε ο ήχος καθόλου. Προς το παρόν με κάλυψε εμένα.

Η συγκεκριμένη λέει όντως στις οδηγίες να αφαιρείται αν το όργανο δεν χρησιμοποιείται. Την έχω στη λάφτα σε άβαφο καπάκι κανα 6μηνο τώρα και δεν έχει κάνει ζημιά. Πρόσφατα την πέρασα και σε2οργανα με βαμμένο καπάκι και θα παρακολουθώ.απο ήχο δεν παρατηρω μεγάλες διαφορές.Η λάφτα ίσως να έχει χάσει λίγο sustain και να έχει σφίξει κάπως.

1 «Μου αρέσει»

Πάντως κάπου που βρήκα κάτι κριτικές σε site εξωτερικού για το συγκεκριμένο ήτανε αρνητικές.