Παίξιμο χωρίς θόρυβο (άηχο παίξιμο)

Καλησπέρα παιδιά. Μηπως ξερετε κατι που μπορω να κανω, ετσι ωστε να μην ακουγεται τοσο δυνατα το μπουζουκι οταν κανω εξασκηση σπιτι; (Πχ ξερω για τη λυρα οτι βαζουμε μανταλακι στον καβαλαρη)

:088:πάρε ένα χαρτί στις διαστάσεις της τρύπας του μπουζουκιού λίγο πιο μεγάλο και με χαρτοταινία πιάσε το χαρτί απο πάνω και κλείσε την τρύπα του μπουζουκιού θα έχεις αποτέλεσμα.:089:

Ευχαριστω για την συμβουλη. Το δοκιμασα, αλλα ο θορυβος δεν μειωνεται πολυ, απλα χανει το εκο του κ τα μπάσα. Μήπως έκανα κάτι λάθος;

Να … με το καπακι η χαρτοταινια και το χαρτι να ειναι ενα, για να κλεισης τη τρυπα.ΠρινP1010800.jpg και μετα

Εγώ δηλαδή τι έκανα λάθος? 'Αρα ουσιαστικά θέλουμε τρία κομμάτια χαρτί. Ένα κεντρικό (το οποίο καβαλαει και λίγο την ταστιέρα) και άλλα δυο για τα πλάγια. (?)

Πάρε ενα χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα και αφου το διπλώσεις οσες φορές χρειαστεί για να μην φεύγει, το σφηνωνεις μπροστά απο τον καβαλάρη (απο την μεριά της τρύπας και οχι απο την μερια της χορδιέρας), κάτω απο τις χορδές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον alchimistis, γιατί πραγματικά δουλεύει η μέθοδος που προτείνει! Παρόλο που κόβεται πάρα πολύ το έκο όπως είπα, αλλά δεν κάνει θόρυβο. Και όλα αυτά χωρίς να αλλοιώνεται η μελωδία και οι νότες! Ευχαριστώ πολύ και παραθέτω μια φωτογραφία προς ενημέρωση και των υπόλοιπων επισκεπτών.

Μπράβο Papadoman που έθιξες το ζήτημα, πολλά μεσημέρια είχα κι εγώ αυτή την απορία!!!

Εγώ το έκανα με χαρτί τουαλέτας :019: -αυτό βρήκα πρώτο- και λειτουργεί :slight_smile: Είναι σίγουρα μια καλή μέθοδος για να μην ξυπνάει η μπέμπα και η σύζυγος, μας έσωσες alchimisti!
Παρόλα αυτά, πρέπει να το τελιοποιήσω, το “σκάσιμο” παραμένει, είναι δηλαδή κάπως σαν να παίζεις με palm mute…
Παρατήρησα δε, ότι όσο μετακινείς τη "μάζα"του χαρτιού προς την τρύπα, μειώνεται κι άλλο ο ήχος αλλά χάνεται και η αίσθηση της νότας.

1 «Μου αρέσει»

το δοκιμασα κ γω αυτο με το χαρτι κουζινας!μπορω να πω οτι με ικανοποιησε αρκετα !δεν ξεκουφενω τους υπολοιπους!alc,ειδικα οι γειτονες σε ευχαριστουν παρα πολυ!:044:

Στην ιστοσελίδα αυτού του οργανοποιού είδα ότι υπάρχουν και “άηχα” ηλεκτρικά μπουζούκια.

ΠΡΟΣΟΧΗ!:087:
Διαπίστωσα εμπράκτως έναν κίνδυνο, τον οποίο και σας επισημαίνω… Έπαιξα για λίγο χρησιμοποιώντας αυτή την πρόχειρη “σουρντίνα” με αποτέλεσμα να με πονέσει το δεξί μου χέρι. Αυτό το αποδίδω σε δύο πιθανούς λόγους:

  1. Η απουσία, η μάλλον η παρουσία ελάχιστου -σε σχέση με συνήθως- ήχου, μάλλον με οδήγησε στο να προσπαθήσω να βγάλω κι άλλον ήχο από το όργανο με το δεξί χέρι, οπότε ζορίστηκα και κουράστηκα στα 15 λεπτά παιξίματος…
  2. Το μπόλικο διπλωμένο χαρτί που μπλοκάρει τις χορδές δυσκολεύει πολύ την ταλάντωσή τους, τις κάνει πιο σκληρές, δηλαδή είναι σαν να παίζεις με πολύ σκληρό όργανο…

Σε κάθε περίπτωση, ΠΡΟΣΟΧΗ παιδιά μην την πατήσουνε κι άλλοι!

Σίγουρα πολύ χρήσιμα, απλά εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να χαραμίσω την “ακουστική” του μπουζουκιού και πόσο μάλλον την εμφάνισή του για μια τόσο υψηλή τιμή. Πάντα κατά τη γνώμη μου εννοείται.

Δοκιμάστε να βάλετε βαμβάκι δίπλα στο καβαλαρη απο την μερια της τρύπας ειναι πολυ καλυτερα απο το χαρτι. Μιλάμε για εξάσκηση μονο για μην ακουγεται πολυ ο ηχος του.

Εγώ ως αρχάριος θεωρώ και συμβουλέυω τους άλλους αρχάριους να μην δώσουν μεγάλη βάση σε αυτή τη “τεχνική” γιατί θεωρώ ότι μπορεί να βλάψει την πενιά. Ενώ ένα από τα βασικά στο μπουζούκι είναι η καθαρότητα, με αυτή την τεχνική δεν έχεις την ευχέρια να δουλέψεις σε αυτό, λόγω της μειωμένης ταλάντωσης των χορδών. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για πιο προχωρημένους παίχτες.

Εγώ όταν ήθελα να παίξω αργά το βράδυ, έβαζα ενα κομμάτι βαμβάκι κάτω απ τις χορδές κολλητά στον καβαλάρη

Βαμβάκι όπως είπε ο φίλος πιό πάνω ή μια κάλτσα! (Πλυμένη να μην έχουμε λυποθιμιές!)

ουτε καλτσες ουτε βαμβακια ρε παιδια,το χαρτι κουζινας κανει πραγματικα καλη δουλεια,εννοειτε οτι δεν θα βαλετε το μισο ρολο ωστε να σκληρινει τοσο πολυ το οργανο!απλα να ακουμπαει ανετα τις χορδες!!!(να ακουγετε σαν ουτι)πλεον στο σπιτι δεν μπορουν να καταλαβουν ποτε κανω εξασκηση!!σωθικα!κ χωρις να με πονεσουν τα χερια!
σημερα δοκιμασα κ ενα αηχο μπουζουκι,δεν τρελαθικα να πω την αληθεια,αν η τιμη του ηταν γυρω στο 200 ισως και να το επερνα,παραπανω δεν θα εδινα με τιποτα,το βρισκω λιγο ανουσιο οταν μπορεις να βρεις κ εναλλακτικους ‘‘σιγαστηρες’’