Προβλημα με αλλαγη χορδων σε μπαγλαμα

Σημερα για πρωτη φορα προσπαθησα να αλλαξω ΟΛΕΣ τις χορδες του μπαγλαμα, ωστε να καθαρισω και το οργανο.
Μεχρι τωρα απλα αλλαζα τις χορδες μια-μια οταν εσπαγαν (και εσπαγαν αρκετα συχνα η αληθεια).

Του φορουσα χορδες prodigy για μπαγλαμα. Αυτη τη φορα ειπα να αλλαξω και να του βαλω Neorion -ειχα κατεβει στον Πειραια καποια στιγμη και ζητησα απο τον κ.Σπουρδαλακη να μου φτιαξει ενα σετ για μπαγλαμα, γιατι δεν εχει συσκευασμενο τετοιο.

Ο λογος που αποφασισα να αλλαξω δεν ηταν τοσο ο ηχος, αλλα:

  1. οτι εσπαγαν ευκολα οπως ειπα
  2. τα χερια μου ιδρωνουν και οι χορδες φθειρονται γρηγορα -εχω αντιμετωπισει το ιδιο προβλημα στην κιθαρα.

Ειχα μαρκαρει με μολυβι την περιοχη που ηταν η γεφυρα, ωστε να μη χασω το σημειο που θα πρεπει να ξαναμπει. Με αρκετη προσπαθεια καταφερα να τις βαλω ολες επανω και τον καβαλαρη στη σωστη θεση.

ΑΛΛΑ μολις κουρδισα και αρχισα να παιζω μετα απο καποια στιγμη η γεφυρα υποχωρησε και επεσε σε οριζοντια θεση (ας μην αναφερω το θορυβο που εκανε, πηγε η ψυχη μου στην Κουλουρη). Χαλαρωσα τις χορδες, την επανεφερα, ξανακουρδισα, και παλι το ιδιο.

Αντιληφθηκα σε εκεινη τη φαση κατι που δεν ειχα προσεξει απο την αρχη (με ειχε τρομοκρατησει τοσο η υποθεση με την κινητη γεφυρα που δεν το σκεφτηκα, ενω θα επρεπε, δεδομενου οτι στην κιθαρα ποτε δεν την εχω παθει):

Οι prodigy ηταν 9αρες (ρε), 12αρες (λα), 22αρα (μπουργκανα)
Ενω οι Neorion 10αρες (ρε), 13αρες (λα), 21αρα (μπουργκανα)

Στην κιθαρα, οποτε κανω τετοια αλλαγη ξερω οτι πρεπει να γινει σεταπ στο οργανο, με αλλενακι κλπ. Τωρα στον μπαγλαμα τι πρεπει να κανω (που δεν εχει βεργα)? Να μετακινησω τη γεφυρα πιο κοντα στην τρυπα ωστε η ταση να μειωθει? Να βαλω κανενα χαρτακι κατω απο το -επισης κινητο- nut? και τα 2? Να ξαναβαλω prodigy να ξεμπερδευω? Ειμαι προβληματισμενος και μου εφαγε πολυ κοπο να το κανω ολο αυτο.

κατ’αρχήν ψυχραιμία! δεν παθαίνει τίποτα το όργανο μέχρι στιγμής.
αν τυχόν του πέσουν βαριές οι 10άρες θα φανεί σε κάποιο διάστημα, έχε το νού σου για μπράτσο και καπάκι. μην κάνεις καμία μετατροπή, λογικά θα τις αντέχει. αν αλλάξεις θέση στον καβαλλάρη θα φαλτσάρει, αν σηκώσεις και το προσκεφάλι θα σκληρύνει περισσότερο.
γενικά καλό είναι να αλλάζεις τις χορδές μία-μία, ώστε το όργανο να είναι συνεχώς υπό τάση. επίσης τσέκαρε μήπως έχεις βάλει τον καβαλλάρη μπρος-πίσω, ή όχι όρθιο, και γιαυτό έπεσε.
όταν ξανακατέβεις πειραιά πάρε για σιγουριά και το όργανο μαζί, μικρό είναι. με την ευκαιρία πάρε και την ψυχή σου από την κούλουρη.

Βγάλε τις χορδές έτσι ώστε να είναι ελεύθερη η επιφάνεια στο καπάκι και τοποθέτησε τον καβαλάρη να δείς αν εφαρμάζει καλά ή όχι. Αν όχι βάλτον από την αντίστροφη πλευρά.
Αν πάλι δεν εφαρμόζει καλά, πάρε γυαλόχαρτο 100άρι, βάλτο στην επιφάνεια του καπακιού και ξύσε επάνω τον καβαλάρη για να πάρει τα κενά που τυχόν υπάρχουν.
Τέλος οι χορδές που θα βάλεις να είναι ίδιου πάχους με τις παλιές και όχι πιο παχιές.
Αν μετά το σέρβις του καβαλάρη υπάρχει κάποιο ταστάρισμα, μπορείς να τον σηκώσεις με ένα πάρα πολύ λεπτό καπλαμά.

Για το σπάσιμο των χορδών που ανέφερες, πιθανόν να ευθύνεται το κοκκαλάκι επάνω (προσκεφάλι), το μήκος της κλίμακας του μπαγλαμά (εάν είναι πάνω από 40 cm) ή η γωνία κλίσης του καράολου. Μπορεί καθένα από μόνο του να επηρεάζει αλλά και συνδυασμός αυτών.

Liga ο αερας απογνωσης του μηνυματος ειναι μια συνισταμενη πολλων. Πραγματικα χτες εφαγα ωρες με αυτο το πραγμα. Τα δεδομενα:

Μεχρι τωρα μια μια τις εβγαζα, αλλα ειχε βρωμισει πολυ η ταστιερα και επρεπε να την καθαρισω, γιατι οσο πιο βρωμικη ειναι τοσο πιο γρηγορα φθειρονται οι νεες χορδες, οποτε γινεται ενας φαυλος κυκλος. Το ιδιο κανω και στην κιθαρα, μια μια τις αλλαζω, εκτος απο 2-3 φορες το χρονο που θελω να καθαρισω την ταστιερα.

Επειδη ηταν η πρωτη φορα που θα επρεπε να ερθω αντιμετωπος με την κινητη γεφυρα, ειχα ενα αγχος παραπανω. Τοσο για να μην μπει λαθος ή στραβα, οσο και για το πως θα την κανω να στερεωθει. Τελικα ο τροπος που βρηκα (δεν ξερω αν ειναι ο ενδεδειγμενος) ηταν να περασω τις χορδες, να τις σφιξω λιγο χωρις να τις κουρδισω κανονικα, μετα να το βαλω ορθιο και να κουρδισω στο τελος.
Να σημειωσω εδω οτι ο μπαγλαμας μου εχει 4 αγκιστρα στη χορδιερα. Οι 2 λα καθεμια μονη της, και οι 4 ρε απο 2 (καντινια και μπουργκανα).

Οι χορδες αυτες ειναι κανονικα για μπουζουκι, ο κ.Σπουρδαλακης δε φτιαχνει ειδικα για μπαγλαμα. Απλα ειχα παει στο οργανοποιειο και του ζητησα αν μπορει -απο ολα τα μεγεθη που εχει- να μου συνθεσει ενα σετ για μπαγλαμα. Αυτο που μου ειχε πει -και αποδειχθηκε οτι ειχε δικιο- ηταν οτι αν ο μπαγλαμας ειναι μικρος (οπως και συμβαινει), το σετ θα μου βγει διπλο. Οποτε ειχα στο νου μου οτι πρεπει να κοψω τη χορδη ετσι ωστε να δεσει καλα μεν, αλλα να μεινει και αρκετη για ρεζερβα. Δεδομενης και της εμπειριας μου για την ευκολια με την οποια σπανε οι χορδες, γινεται αντιληπτο οτι ηταν σημαντικο να βγει διπλο.

Εφαρμοζοντας τον παραπανω τροπο για να στερεωθει η γεφυρα, σε συνδυασμο με το να ειμαι προσεκτικος στο κοψιμο της χορδης, το εσφιξα μεν λιγο οπως ειπα, αλλα μολις πηγα να κουρδισω κανονικα διαπιστωσα οτι στις περισσοτερες χορδες το περιθωριο που ειχα αφησει ηταν μαλλον μικρο (ενω αρχικα δε φαινοταν ετσι γιατι δεν ειχα σφιξει αρκετα). Κοινως, οι χορδες βγηκανε λιγο τσουρουτικες. Νομιζω ρολο επαιξε, περα απο το ελαφρυ σφιξιμο στην αρχη, και το γεγονος οτι αυτες οι χορδες γλυστρανε περισσοτερο απο τις αλλες επειδη ειναι ετσι φτιαγμενες ωστε να μη φθειρονται ευκολα. Επρεπε λοιπον να κανω λεπτοδουλεια φτιαχνοντας θηλιες και λοιπες πατεντες προκειμενου να τις κουρδισω.

Αν το παραπανω συνδυαστει με το γεγονος οτι το καραολο του μπαγλαμα μου ειναι σε στυλ Ραπακουσιου, και οτι το μανικο ειναι αρκετα στενο, καταλαβαινετε οτι γινεται πολυ δυσκολος ο χειρισμος για μια τετοια δουλεια…

Και μολις τα καταφερα και το εκανα οοολο αυτο, παιζω λιγο και τσαααακ!!! μου βγαινει το θεμα με τον κατω καβαλλαρη :mad:

Θα προσπαθησω αυτο που αναφερατε και οι 2, να βαλω τη γεφυρα αναποδα μηπως εχει γινει κατι λαθος.

κ.Χαλιο ευχαριστω πολυ για τις πιο παρεμβατικες μεθοδους (γυαλοχαρτο), αλλα θα προτιμησω, αν δω οτι δεν τα καταφερνω χωρις μονιμη μετατροπη, να τον παω στον κατασκευαστη του καλυτερα. (και εσεις αριστεροχειρας, ή η φωτο ειναι ανεστραμμενη?)

Αριστερόχειρας βεβαίως.

Πού σπάει η χορδή, επάνω ή κάτω στη χορδιέρα;

Η χορδη συνηθως σπαει κατω κοντα στη χορδιερα, αλλα εχει σπασει και αλλου. Ελπιζω οι νεες χορδες να κρατησουν περισσοτερο

Τελικα πηγα το οργανο στον sharky που ειναι ο κατασκευαστης του και ολα ενταξει. Δε χρειαστηκε κατι πολυ παρεμβατικο, αν και το πηρε λιγακι με το γυαλοχαρτο.

Νομιζω οτι λιγο λαδακι [απλο ορυκτελεο] στα κοκολακια βοηθαει πολυ,και κουρδιζεις ποιο μαλακα[δεν ξυνουν οι χορδες κ δεν τραβουν καβαλαριδες]