Καινούργιος μπαγλαμάς και πρόβλημα

Καλησπέρα στο φόρουμ.
Αγόρασα πριν μια εβδομάδα έναν μπαγλαμά από γνωστό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Το οργανάκι ήταν από τα φθηνά σχετικά αλλά δεν μπορούσα να διαθέσω περισσότερα για την συγκεκριμένη αγορά. Αφού μεταφέρθηκα στο εξωτερικό και ταξίδεψα μαζί με το όργανο στην καμπινα, ξεκίνησα να το παίζω αρκετά. Ύστερα από 3 ημέρες συνειδητοποίησα ότι το όργανο έχει παρουσιάσει προβλημα. Η μία από τις δυο κάτω ΡΕ χορδές όταν πατιέται ανοικτή τρίζει άσχημα. Πιθανολογώ πως βρίσκει στο πρώτο τάστο γιατί η πρώτη νότα μετά την ανοικτή ακούγεται μια χαρά. Δεν έχει κακοποιηθεί το όργανο ούτε βρίσκεται σε χώρο με πολύ υγρασία, είναι πάντα στην θήκη του και σαν γνώστης έγχορδων οργάνων δεν το έπαιξα ατσούμπαλα. Αυτό που βλέπω στον μικρό καβαλάρη είναι ότι η συγκεκριμένη χορδή είναι πιο βαθιά μέσα στο λακκάκι συγκριτικά με τις άλλες. Είναι κάτι φυσιολογικό αυτό;
Επίσης στο όργανο παρατήρησα ότι οποιαδήποτε ανοικτή χορδή και το 12το τάστο έχουν διαφορά μετρώντας τα με το κουρδιστήρι. Είναι κ αυτό φυσιολογικό;

Αυτό που θα ήθελα επίσης να ρωτήσω το φόρουμ είναι αν θεωρητικά είναι κατασκευαστά προβλήματα και αν μπορώ να το επιστρέψω το όργανο για επισκευή ή να μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου να το επισκευάσω.
Ευχαριστώ

καλησπέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ!
κατ’αρχήν μην ανησυχείς, πιθανότατα είναι κάτι πολύ απλό. δεύτερον, γνωστό μαγαζί και χαμηλή τιμή δεν προδιαθέτουν για απροβλημάτιστο όργανο, αλλά αν θες στείλε καμιά φωτό του οργάνου. κάποια φτηνά αξίζουν τα λεφτά τους, κάποια άλλα όχι.
το αυλάκι στο κόκκαλο του καβαλλάρη είναι κάτι που λογικά μπορεί να διορθώσει οποιοσδήποτε μάστορας εγχόρδων στο εξωτερικό, τα περισσότερα κόκκαλο έχουνε. την θέση του καβαλλάρη μπορείς να την μετρήσεις και μόνος σου, και να τον φέρεις εκεί που πρέπει.
αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μήκος ελεύθερης χορδής, μετρώντας δηλαδή από την εσωτερική πλευρά των κοκκάλων. ακριβώς στην μέση πρέπει να είναι η κορυφή του 12ου τάστου (οκτάβα). οπότε μετράς από το εσωτερικό του μικρού καβαλλάρη μέχρι την κορυφή του 12ου τάστου, και τοποθετείς τον καβαλλάρη έτσι ώστε η εσωτερική του πλευρά να απέχει ακριβώς άλλο τόσο.
συνήθως οι μπαλαμάδες είναι γύρω στα 36εκ, οπότε πιθανόν θα μετρήσεις 18+18εκ. μπορεί και λιγότερο, μέτρα με ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού και ό,τι σου βγάλει. ίσως χρειαστεί μικρομετατοπίσεις αν φαλτσάρει για κάποιο λόγο, το καλό με τους κινητούς καβαλλάρηδες είναι ότι μπορείς να κάνεις τέτοιες μικρές διορθώσεις.
άφηνε το στη θήκη του, αλλά μην την κλείνεις τελείως γιατί κρατάει υγρασία. εξάλλου μεγαλύτερη ζημιά κάνει η ξηρασία από σόμπες, ερκοντίσιον, ή ήλιο.

Να πω και κάτι που σκέφτομαι σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν θα θεωρούσα αυτά που αναφέρεις προβλήματα, παρά μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με το σετάρισμα του οργάνου. Όπως είπε και ο Νίκος παραπάνω, αυτά που αναφέρεις έχουν πολύ απλή λύση και είναι θέματα που παρουσιάζονται σε όλα σχεδόν τα καινούρια ή σε όργανα που δεν έχουν παιχτεί και δεν έχουν στρώσει.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες αναφορικά με το όργανο.
Έβαλα ένα μικρό κομμάτι χαρτί ανάμεσα στην χορδή και στην τρύπα που του μικρού καβαλάρη και ως εκ θαύματος το τρίξιμο σταμάτησε. Αυτό επιβεβαίωσε τον αρχικό ισχυρισμό μου ότι η τρύπα της πάνω από τις δυο κάτω ρε είναι βαθύτερη και ανάγκαζε την χορδή να ακουμπά στο πρώτο τάστο.
Θα δοκιμάσω επίσης να σετάρω τον κάτω καβαλάρη με τις οδηγίες σας.
θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό το πρόβλημα του μικρού καβαλάρη με την μεγάλη τρύπα θα μπορούσε να είναι κατασκευαστικό λάθος ή δημιουργήθηκε με το παίξιμο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι ο χώρος που βρίσκεται το όργανο θερμαίνεται από λάμπα αλογόνου. Είναι καλό αυτό;

Για κάποιο λόγο η φωτογραφίες εμφανίζονται ανάποδα.

από παίξιμο αποκλείεται να έγινε, ειδικά σε τόσο λίγο καιρό.
πλαστικό δεν έχει; είτε βάζεις κόλλα logo και το τρως μετά, είτε βάζεις κόκκαλο (ζωικό ή γαλακτίτη) και αναβαθμίζεται κάπως το οργανάκι. καλύτερα βέβαια να το πας σε μάστορα.
η σόμπα αλογόνου δεν ζεσταίνει πολύ έτσι κι αλλιώς, αρκεί να μην χτυπάει κατ’ευθείαν στο όργανο.

όπως λέει ο loukasfilm, δεν το λες και κατασκευαστικό λάθος - ίσως “αστοχία στο σετάρισμα”. Οποιοσδήποτε οργανοποιός μπορεί να στο φτιάξει εύκολα, είτε να σου αλλάξει όλο το κόκκαλο (πλαστικό ?). Προφανώς ο πωλητής (οργανοποιός ?) οφείλει να στο φτιάξει, αν μπορείς να του το πας. Δεν το βρίσκω όμως λόγο για αλλαγή ολόκληρου του οργάνου.

Υπάρχει ένας πολύ γρήγορος και εύκολος τρόπος να το διορθώσεις και μόνος σου αν θέλεις, με σόδα φαγητού και κυανακρυλική κόλλα (τύπου logo).
Λεπτομέρειες εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=228&v=slCMkvEfK_U

Οι σχισμές για τις χορδές ιδανικά γίνονται με λίμες όπως αυτές που χρησιμοποιεί στο βίντεο, οι οποίες “σκάβουν” το κόκκαλο σε τόσο φάρδος όσο η διάμετρος της κάθε χορδής (μια λίμα για κάθε διάμετρο χορδής). Είναι όμως πολύ εξειδικευμένα εργαλεία και αρκετά ακριβά - έως πολύ ακριβά αν είναι καλής ποιότητας και σετ. Για τα καντίνια του μπαγλαμά, στα πρώτα όργανα (που δεν είχα λίμες) χρησιμοποιούσα αρχικά ένα κοπίδι (για χαρτιά) και αφού άνοιγε κάπως η σχισμή, συνέχιζα μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας. Στο τέλος “λιμάριζα” πάλι με μαχαίρι κουζίνας αλλά με δόντια. Αν έχεις τη διάθεση, κάνε κανα δυο δοκιμές και προσπάθησέ το, δεν είναι τίποτα. Ούτως ή άλλως το χαρτί δεν θα αντέξει.

(τώρα που ξαναβλέπω τις φωτογραφίες, είδα κάτι σαν σκόνη, μήπως δοκίμασες ήδη με σόδα ?)