Πρόβλημα στον καβαλάρη σε μπαγλαμά

Καλησπέρα σε όλους, έχω πρόβλημα με το μπαγλαμαδάκι μου. Το έχω εδώ και ενάμισι χρόνο και ξαφνικά, εδώ και δύο μήνες η Ρε ντουζένι (αυτή της κορυφής) δεν μου στέκεται στον καβαλάρη και μου ενώνονται οι χορδές σε μια. Προσπαθώ να τις βάλω στις εγκοπές και φεύγει :cry:. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πρόβλημα ; Φαγωμένος καβαλάρης ; Εγώ πάντως θα τον πάω για φτιάξιμο στον μάστορα, δεν μπορώ να τον αφήσω έτσι.

Παρακάτω, σας επισυνάπτω μια φωτό από το όργανο.

Αν παρατηρήσετε καλά, θα δείτε ότι οι δύο χορδές είναι ενωμένες κάτω από τις εγκοπές που μπαίνουν.

νομίζω πως φταίει ο καβαλάρης

Κατά πάσαν πιθανότητα ο μάστορας θα λιμάρει το αυλάκι στο οποίο έπρεπε να στέκεται η μπουργάνα και να μην ξεγλυστράει προς το πρώτο εμπόδιο που θα βρει, δηλαδή την πρίμα ρε δίπλα της, ώστε το αυλάκι να μπορέσει να κρατήσει τη σχετικά χοντρή, ίσως, για το σημερινό βάθος του, μπουργάνα. Πανεύκολη και γρήγορη επέμβαση.

η Ρε καντίνι

Και οι δύο χορδές του ζευγαριού φεύγουν από τη θέση τους.

επειδη στη φωτο δεν φαίνεται καθαρά, εξεταζεις αν ο καβαλάρης (σε αλλαγή χορδών), μπηκε λαθος. το πανω, κατω.
αν μια " εξωτερικη " χαρακια, ειναι βαθύτερη αυτη ειναι η μπάσα ΡΕ και βαζεις τον καβαλάρη αναλόγως.
διαφορετικά, ας τον δει ενας πιο έμπειρος.

Για να φευγουν και οι δυο χορδες σημαινει οτι η δυναμη που ασκειται καθετα στο αυλακθ δεν ειναι αρκετη να κρατησει τη χορδη στο αυλακι. Να εχουν φαγωθει και τα δυο αυλακια ειναι περιεργο. Μηπως αλλαζοντας χορδες εβγαλες τον καβαλαρη και τον ξαναεβαλες αναποδα (τα μπασα στα πριμα) ; Την αυλακια στην μπουργανα την κανουμε πιο βαθια αφου εχει μεγαλυτερη διατομη. Αν τον εβαλες αναποδα μπορει να γλιστραει. Ασε που συνηθως στην μεγαλυτερη διατομη χορδης μπορει να δωσουμε λιγο μεγαλυτερο υψος στο κοκκαλο και επομενως η πιεση της χορδης στον καβαλαρη λογω μεγααλυτερου υψους ειναι μεγαλυτερη. Παρολο που δεν φαινεται καθαρα στη φωτογραφια, δειχνει η αυλακια στο καντινι να ειναι φαρδυτερη. Αν ισχυει τοτε ειναι πολυ πιθανον να ειναι αναποδα ο καβαλαρης

Μια αλλη πιθανοτητα ειναι να εχει βουλιαξει το καπακι και να μειωθηκε το υψος του καβαλαρη οποτε να γλιστραει πιο ευκολα.
Αν εισαι Αθηνα, μπορουμε να συναντηθουμε απο κοντα να το φτιαξουμε (χωρις χρεωση εννοειται). Λογικα δεν ειναι κατι δυσκολο.

1 «Μου αρέσει»

Ανέβασε μια φωτό τη χορδιέρα. Τις θέσεις που έχεις βάλει τις θηλιές.

Εντάξει παιδιά, πήγα στον μάστορα και τον έφτιαξα. Είχε και κάποια επιλελον προβλήματα όπως και ο ζυγός πάνω στις χορδές, ήθελε λίγο κεντράρισμα η ταστιέρα επειδή είχε σκεβρώσει οπότε το πήγα για γενικό σέρβις. Σαν καινούριο μου τον έκανε !

καλές πενιές να έχεις και προσεχέτο σαν τα μάτια σου