Πρόσφατα αγόρασα ένα μεταχειρισμένο τετράχορδο μπουζούκι για 280€ (εξαιρετικά καλό για τα χρήματα ομολογουμένως), για να το έχω στο νησί και να μην χρειάζεται να πηγαινοφέρνω το «καλό» που έχω στην Αθήνα. Επίσης, ήθελα κάτι φτηνό ώστε να μπορώ να το παίρνω μαζί μου όπου πηγαίνω, χωρίς να το λυπάμαι.
Το θέμα είναι το εξής:
Στην Ικαρία, όπου το έχω αφήσει, δεν βρίσκω εύκολα μάστορες, και η αλενόβιδα (η εσωτερική εξάγωνη υποδοχή δηλαδή) της βέργας έχει φαγωθεί, με αποτέλεσμα να μην πιάνει καλά το άλεν. Η πρώτη μου σκέψη είναι να ρίξω μέσα στην υποδοχή κόλλα δύο συστατικών και να κολλήσω ένα μικρό κομμάτι άλεν ώστε μετά να μπορώ να γυρνάω τη βέργα με καρυδάκι.
Το όργανο είναι ελάχιστα σκευρωμένο, αλλά θα ήθελα τις χορδές λίγο πιο χαμηλά. Επίσης, θέλω να έχω πρόσβαση στη βέργα, γιατί εκεί πιάνουν υγρασίες τον χειμώνα, και θέλω να μπορώ να επαναφέρω το μανίκι εύκολα. Πείτε μου και εσείς την άποψη σας ή τις ιδέες σας.
Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω η καλύτερη λύση θα ήταν να μετατρέψεις με τροχό ένα άλλο εργαλείο, να αφαιρέσεις το nut και να το αντικαταστήσεις ( ή να δώσεις πολλά λεφτά στη stewmac να σου στείλουν το δικό τους αλλεν)
Αυτα που μπορεις να κανεις μονος ειναι μαλλον τα εξης.
Στη φαγωμενη υποδοχη, προσπαθησε να βαλεις ενα κομματι λαστιχο ή κατι που να γεμισει το χωρο και να μπορει να γυρισει το αλεν. Ουτως ή αλλως κανουμε μικρες στροφες, 1/8 συνηθως. Μπορει να χρειαστει λιγη προσπαθεια. Τοποθετεις το λαστιχακι στην εισοδο και απο πανω πιεζεις το αλεν να μπει οσο πιο καλα γινεται. Η εκδοχη με την κολλα ειναι λιγο πιο επικινδυνη λυση, αλλα μπορει να πιανει. Το λαστιχακι ειναι πιο ανωδυνο. Δοκιμασε το.
Αν το οργανο ειναι ελαχιστα σκευρωμενο, τοτε θα πρεπει να κανεις αντιστοιχες ρυθμισεις στον καβαλαρη και το κοκκαλο. Αφου δε θα επιδιορθωθει ο λαιμος προφανως. Στην αντιθετη περιπτωση, αν θελησεις να εχεις υψος, καπλαμαδες. Ειναι ενα φτηνο οργανο, προφανως δεν εχει τα στανταρ μιας καλης κατασκευης, αλλα καλυτερα να προστατευεται απλα απο υγρασιες ειναι το πιο σημαντικο. Τη βεργα κανονικα τη χρησιμοποιουνε για να ρυθμιζουν το action των χορδων, οχι για ξεσκευρωμα!
Για να μειωσεις το action, θα τοποθετησεις ενα κομματι γυαλοχασρτο στην επιφανεια που παταει ο καβαλαρης. Κολλησε το με ταινια σταθερα. Παρε τον καβαλαρη και ξεκινα να τριβεις πισω μπρος. Αυτο για να αφαιρεθει υψος, αλλα να διατηρηθει η καμπυλοτητα του ηχειου στην κατω πλευρα του καβαλαρη. Αν εχεις τα αντιστοιχα λιμακια, μπορεις να κατεβασεις και το κοκκαλο.
Ευχαριστώ πολυ για το βίντεο και την απαντηση. Με προβλημάτισε λίγο το βιντεο γιατι αυτος αφαιρει εντελως την αλενοβιδα αν καταλαβα καλα αλλα θα κοιταξω τωρα που θα κατεβω στο νησι μηπως βρω τετοια εργαλεια πουθενα μπας και πιασουν.
Ευχαριστω για την ανταπόκριση και ευχαριστω και για ολες τις συμβουλες. Ενδιαφερον ιδεα αυτη με το λαστιχο κι οντως χωρις ρισκο. Ολα αυτα που λες για το action τα εχω κανει σε μια κλασσικη κιθαρα που ειχα που δεν ειχε βεργα αλλα τωρα αφου εχω βεργα θα προσπαθησω να διορθωσω οτι μπορω μεσω της βεργας πρωτα αν γινεται οπως ειπες και εσυ.