Καλησπερα.Οταν σας σπαει μα χορδη στα οργανα πρεπει να αλλαχτουν ολες η σπασμενη μονο.και εαν τις εχω πολυ καιρο και ας μην παιζω,παλι πρεπει να τις αλλαξω?
ναι σε ολα…
δηλαδή τις αλλάζεις όλες.
Αν η χορδή έσπασε λόγω παλαιότητας, τις αλλάζεις όλες. Αν έσπασε από λάθος στο κούρδισμα ή λόγω κατασκευαστικού ελλατώματος τότε μπορείς να αφήσεις τις υπόλοιπες αν είναι σχετικά καινούριες. Αν έσπασε στο αυλάκι του καβαλλάρη (ή πάνω σε τάστο) τσεκάρεις μήπως χρειάζεται να λειανθεί για να μην τρώει την χορδή.
Σε μπουζουκοτζουρομπαγλαμάδες καλό είναι να αλλάξεις και τις δύο χορδές του ζεύγους γιατί μετά πιθανότατα θα φαλτσάρουν μεταξύ τους λόγω ανομοιογενούς φθοράς. Το καλό στα τρίχορδα είναι ότι λόγω διαφορετικού ρόλου κάθε χορδής μπορείς να αλλάξεις μόνο τα δυο καντίνια ή μόνο την μπουργάνα (ίσως και μόνο τις μεσαίες, αλλά μετά θα καπελώνουν τα καντίνια), και όχι όλο το σετ απαραίτητα.
Στην κιθάρα θα εξέχει περισσότερο η καινούρια αλλαγμένη χορδή, αλλά αν σπάσει στον καβαλάρη υπάρχουν τρόποι να περάσεις την ίδια χορδή ξανά, ώστε να ισορροπήσει αμέσως με τις υπόλοιπες (γι’αυτό δεν τις κόβουμε στα κλειδιά): πετάς το κομμάτι από τον καβαλάρη (όπου έσπασε) μέχρι την μπίλια, και την περνάς με θηλειά όπως τις χορδές της κλασικής. Αυτό γίνεται μόνο στις κιθάρες με καβαλάρη κλασικής (κλασικές ή λαϊκές).
Στα μπουζουκοειδή υπάρχει ένα κόλπο πιο δύσκολο γιατί θέλει πένσα: στην περίπτωση που κόπηκε στον καβαλάρη μπορείς να κάνεις δυο γαντζάκια στις άκρες των κομμένων κομματιών και να τα ενώσεις να τραβάει το ένα το άλλο. Η ένωση θα γίνει στην περιοχή πίσω από τον καβαλάρη και μέχρι την χορδιέρα (γι’αυτό πάλι θα χρειαστείς επιπλέον μήκος μετά τα κλειδιά).
Αυτό με τα γαντζάκια δεν το έχω ξανακούσει, ούτε το ‘χω δει! Φαντάζομαι πως θα είναι μια λύση ανάγκης στην ειδική περίπτωση όπου δεν έχεις χορδή αλλά έχεις χρόνο και εργαλεία. Γιατί βέβαια αν έχεις χορδή είναι πολύ πιο απλό να την αλλάξεις, ακόμη και ν’ αλλάξεις όλο το ζευγάρι φαντάζομαι.
Το κάθε γαντζάκι το κάνεις θηλειά, έτσι;
Το είχα δει σε οργανοποιο, δεν το έχω δοκιμάσει. Μάλιστα έβαλε και θερμοσυστελλομενο στην ένωση!
Τώρα θυμήθηκα ότι το έχω δει και από μάχιμο μπουζουξή σε μαγαζί… οπότε πιθανολογω ότι θα γίνεται και χωρίς εργαλεία.
Οταν ειναι διπλες χορδες οπως στο μπουζουκι, τις αλλαζεις οπωσδηποτε και τις δυο μαζι, αλλιως φαλτσαρει η μια με την αλλη, διοτι η μια ειναι παλια παιγμενη και η αλλη καινουργια.
Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες που μου δωσατε.
Να είσαι καλά! Τί όργανο έχεις, μπαγλαμά; Ισχύουν ό,τι και για το μπουζούκι που λέμε.