Που να βρω μπουζουκι να του μοιαζει??

Καταρχας να πω οτι ο Περιστερης εδω δινει ρεσιταλ παιξιματος κατα τη γνωμη μου (με τα μαντολινιστικα υπεροχα κολπα που εβαζε):

Θελω να ρωτησω, παρατηρειτε ολοι οτι ο Περιστερης σε πολλα τραγουδια εχει εναν πολυ ιδιαιτερο ηχο, απο προπολεμικα με το παραπανω παραδειγμα και π.χ. την εισοδο του Σταυρακα μεχρι και μεταπολεμικα με το μπουζουκι μου πιστο π.χ. Παρατηρω εναν συγκεκριμενο μπουζουκικο ηχο που μαλλον (περα απο τη δεινοτητα των δακτυλων και της πενιας του μαεστρου) εχουν να κανουν και με το οργανο. Οποτε αναρρωτιεμαι μηπως ειναι καποιο αλλο οργανο (πχ μαντολα) μαντολινο που του εβαλε μανικι μακρυ! Γιατι αλλιως προκειται για πολυ ιδιαιτερο μπουζουκι, το ιδιο ιδιαιτερο (σε ηχο παντα) με αυτο του Τσαους και του Δελλια! Εχει καποιος πληροφοριες για το οργανο???

καλημέρα. εκτός από τό ιδιαίτερο παίξιμο ο περιστέρης χρησιμοποιούσαι μονές χορδές αντί τά ζεύγη χορδών πού έχουν τά μπουζούκια .αυτό διαφοροποιεί πολύ τόν ήχο πού εχουν τά κλασικά μπουζούκια μέ τίς διπλές χορδές.τά οργανα τού γιοβάν ήταν ιδικές παραγγελίες υπό τήν επιβλεψη τού ιδίου.

Είναι σίγουρο αυτό;;

καλά, στις σημειώσεις όπου αναφέρεται “μπουζούκι με μονές χορδές” συνήθως πρόκειται για κιθάρα.
για το όργανο στο “που να βρω γυναίκα” που έβαλε ο ανεστάκος, μου ακούγεται για μαντολίνο. με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω από μαντολίνα.
στον “σταύρακα” μου ακούγεται μπουζούκι.

Πάντως Λίγκα αν ακούσεις το μπουζούκι μου πιστό θα διαπιστώσεις όι πτρόκειται για το ίδιο όργανο με το που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει. Μιλάμε για τρομερό ήχο. Και το ίδιο μου βγάζει και ο σταύρακας. Έχει κάτι ‘‘υγρό’’ στον ήχο του!

το “παίξε μου μπουζούκι μου πιστό” με τον “σταύρακα μες τον τεκέ”, είναι με παρόμοιο μπουζούκι (με αυτή την ωραία βραχνάδα) -και με ίδια αρχή στο ταξίμι! αλλά το “που να βρω γυναίκα” μου μοιάζει μαντολίνο (;), με πιο γλυκό καμπανιστό ήχο. στο “μπουζούκι μου πιστό” μπερδεύει και ο μπαγλαμάς ή το δεύτερο μπουζούκι που παίζει μαζί.

Κι όμως είναι ξεκάθαρα μπουζούκι, παίδες. Ή αν θέλετε, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι μαντολίνο.

φίλε νίκο είναι σιγουροτατο. πολλοί νομίζουν οτι ακούγεται σάν κιθάρα αλλά είναι μπουζούκι μέ μονές χορδές.

δημήτρη πάω πάσο! δεν έχω καλά το μαντολίνο στα αυτιά μου, και θα μπορούσε σίγουρα να είναι μπουζούκι με μαντολινίστικη τεχνική σε κατασκευή και παίξιμο. πάντως ο περιστέρης έχει παίξει και μαντολίνο σε αρκετές ρεμπέτικες ηχογραφήσεις, αν δεν κάνω λάθος.
φίλε παμεινώντα, σε ποια κομμάτια είσαι σίγουρος ότι είναι μπουζούκι με μονές χορδές; αν θες δώσε μερικά παραδείγματα.

Μαντολίνο δεν είναι σίγουρα ρε παιδιά. ΆΚουσα και και το σέρβικο το πολίτικο την μαντολινίστικη εκδοχή του Περιστέρη (το παίζει και με κιθάρα πολύ πιο αργά) και απέχει. Θεωρώ τελικά πώς ο Περιστέρης έπεσε σε καλό όργανο που κράτησε (γιατί το χρησιμοποιεί τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά) και μάλλον ήταν φτιαγμένο με την τεχνική ‘‘μακρύ μανίκι σε μαντολίνο’’ γιατί ο ήχος είναι κάτι εντελώς φευγάτο! Ας ελπίσουμε κάποιος που έχει δει το θέμα και γνωρίζει πληροφορίες, να μας ενημερώσει!

https://www.youtube.com/watch?v=2ccelakU2LMhttps://www.youtube.com/watch?v=2ccelakU2LM φιλε λιγκα-ροσα αυτά είναι δύο χαρακτηριστικα παραδείγματα τού παιξιματοτος τού περιστέρη. ελπίζω νά ικανοποιηθηκε ή απορία σου.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 08:42 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 08:30 —

https://www.youtube.com/watch?v=Y6ZC64NLERAκαι και το δευτερο ειναι αυτο.

κιθάρα είναι, ειδικά στον τεκετζή είναι ξεκάθαρο. άκου το όργανο και όχι τις προσφωνήσεις!

Πάντως, νομίζω ότι ο οργανοποιός που έχει προσεγγίσει καλύτερα αυτόν τον μαντολινίστικο ήχο σε μερικά μπουζούκια που έχει φτιάξει είναι ο Ραπακούσιος.
Επίσης θεωρώ ότι και ο παίχτης που έχει πιάσει πιο πολύ την πενιά του Περιστέρη είναι ο Βασίλης Σκούτας.
Συνδυασμός και των δύο εδώ: