Ποσα ειναι τα τριχορδα;

Σε αυτη τη φωτογραφια τι οργανα εχουμε;

Απο αριστερα προς δεξια: 1)μπουζουκι,2)μπουζουκι;,3) τζουρας;,4)τζουρας,5)μπουζουκι 4χορδο.

Βασικα το 3 ειναι τζουρας η μπαγλαμας με μακρυ μανικι;

Τα 4 κ 5 γιατι εχουν αυτο το περιεργο σχημα στο σκαφος τους;

Ποσα τριχορδα εχουμε;…μπουζουκι,τζουρας,μπαγλαμας…!!!

Οταν λενε μπουζουκομανα, καβουρακι κλπ ειναι αλλες ονομασιες η αλλα οργανα;

(Αν υπαρχουν καποιες παρομοιες συζητησεις,δωστε μου τα λινκ να διαβασω και σβηστε το τοπικ αυτο ωστε να μην επαναλαμβανομαστε:088:)

Το 3 κάποιο είδος ταμπουρά.
Το 4 θα το έλεγα μισομπούζουκο
το 5 είναι λαουτομπούζουκο

Στην ιστοσελιδα του Θαναση Παπακωνσταντινου υπαρχει η ακολουθη αναφορα για την μπουζουκομανα.

Ο Θανάσης ενθουσιάστηκε όταν είδε τη μπουζουκομάνα που είχε κατασκευάσει ο Ισίδωρος Παπαδάμου και μια και ήταν και οι δύο αριστερόχειρες, του έκανε μια κρούση μήπως μπορεί να του την πουλήσει (πράγμα που έγινε). Από τότε ο Θανάσης το αγαπάει πολύ ως όργανο, παρόλο που, όπως λέει, δεν έχει πολλά διαφορετικά πράγματα από ένα μπουζούκι, απλά είναι μεγαλύτερο. Ενώ η απόσταση από καβαλάρη σε καβαλάρη στο κλασικό μπουζούκι είναι γύρω στα 67 - 70 cm, στη μπουζουκομάνα είναι γύρω στα 85 cm.

Είσαι σίγουρος για τα 85 εκ; Πολύ μου φαίνεται. Μήπως είναι 75 εκ.;

Δεν το λεω εγω. Αλλωστε δεν ξερω απο κατασκευες οργανων.
Οπως ειπα το γραφει στο site του Παπακωνσταντινου.

Καλησπερα κι απο εμενα. Εχουμε λοιπον στην φωτο ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΜΑΝΑ ΕΝΑ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙ ΕΝΑ ΜΙΣΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΜΑΝΑ. Ετσι τα βλεπω εγω αν και για το μισομπουζουκο δεν ειμαι 100% σιγουρος. Αλλα ποιο πολυ εκει παει…

Το μεσαιο τι στυλ μπαγλαμαδακι ειναι?..τοσο μακρυ μανικι!!!

Το δευτερο να ναι μπουζουκο μανα?..δεν εχει και μεγαλο σκαφος!
Βασικα η μπουζουκομανα εχει να κανει με το μεγεθος η το σχημα του σκαφους?

Ωστοσο το “γονατο” ειναι το ιδιο με το μισομπουζουκο?

Στις μπουζουκομανες παιζει ρολο το σχημα του σκαφους καθως παραπεπμει ποιο πολυ σε λαουτο αλλα σε ηχο δεν εχει διαφορα απο ενα τριχορδο μπουζουκι. Τωρα για το αλλο που λες οτι να ναι μπαγλαμαδακι με τοσο μακρυ μανικι πραγματι κι εγω τωρα τι προσεξα.Μπορει να ειναι καποιο ταμπουροειδες…

Για το τελευταίο δείτε http://users.otenet.gr/~gbagenas/Lute_bouzouki.htm ή ακόμα την αντίστοιχη συζήτηση στο φόρουμ με τίτλο “λαουτομπούζουκο”

Μαλλον ο Blekos μας τεσταρει.:78:
Η αρχικη φωτο ειναι απο το site που αναφερει ο Γρηγορης, οπου εξηγει ο κατασκευαστης τι ειναι το καθε οργανο που εφτιαξε!

Το έχω ξαναγράψει και αλλού.
Η σχετική τυποποίηση στα λαϊκά όργανα είναι αρκετά πρόσφατη, του τελευταίου περίπου αιώνα. Παλιότερα υπήρχε μεγάλη πολυμορφία ως πρός το σχήμα, το μέγεθος, τις κλίμακες και τα κουρδίσματα. Η ονοματολογία αυτών των οργάνων υπήρξε επίσης μεγάλη, χωρίς ωστόσο να είναι πάντα σαφές το τί ακριβώς αυτά τα ονόματα προσδιόριζαν.

Κάποιοι σύγχρονοι επίσης κατασκευαστές, πέρα από τα προσωπικά τους μοντέλα που -με μικρές διαφορές- αντιστοιχούν σε κάποιο τύπο οργάνου, πολλές φορές πειραματίζονται κατασκευάζοντας και διάφορα «παράξενα» όργανα. Κατόπιν δανείζονται η κατασκευάζουν και κάποιους ανάλογους όρους γιά να τα προσδιορίσουν.

Μην ψάχνετε λοιπόν και πολύ στα σοβαρά γιά το τι ακριβώς σημαίνουν και προσδιορίζουν κάποιοι ούτως η άλλως αδόκιμοι σύνθετοι όροι όπως «μπουζουκομάνα», «ταμπουρομπούζουκο», «τζουραδομπούζουκο»,«μισομπούζουκο», «λαουτομπούζουκο»…και δε συμμαζεύεται!:112:

Ότι θέλει καθένας το λέει όπως θέλει!
Πρέπει πρώτα να καθιερωθεί ευρύτερα σε χρήση και κατασκευή ένα όργανο (και να ακολουθήσει και η ανάλογη σχετική τυποποίησή του), ώστε και ο όρος που θα επικρατήσει αυτό να ονομάζεται να είναι καθοριστικός.

1 «Μου αρέσει»

Μαλλον ο BLEKOS κουτιζει (που λενε και στον τοπο μου,εκ του κουτος:112::044::)):019::019::019:!!

Τη φωτογραφια την ειχα βρει μεσω google και το καλυτερο; Ειχα επισκεφτει το site μα δεν ειχε καποια λεζαντα απο κατω,δεν εψαξα και μεσα στη σελιδα…ωχου ωχου!!!..Μη σας ξεφυγει παραεξω…χαθηκα:019::019::019:

1)κλασσικο μπουζουκι
2)μικρο μπουζουκι
3)υβριδιο τζουρα-μπαγλαμα
4)τζουρας
5)λαουτομπουζουκο (μπουζουκομανα)

υγ.-τα παραπανω ονοματα στα οργανα αναφερονται στη σελιδα του κατασκευαστη

υγ2- Με απογοητευσατε στο τεστ,θα μεινετε ιδια ταξη:mad::019::112:

υγ3- Ωστοσο η απορια μου εμεινε.Γονατο και μισομπουζουκο ειναι το ιδιο?..(οποιος απαντησει περναει την ταξη:090:)

Πέρασε ο Νίκος Φρονιμόπουλος. Η απάντηση βρίσκεται στο προηγούμενο από το δικό σου μήνυμα:

“Μην ψάχνετε λοιπόν και πολύ στα σοβαρά γιά το τι ακριβώς σημαίνουν και προσδιορίζουν κάποιοι ούτως η άλλως αδόκιμοι σύνθετοι όροι όπως «μπουζουκομάνα», «ταμπουρομπούζουκο», «τζουραδομπούζουκο»,«μισομπούζουκο», «λαουτομπούζουκο»…και δε συμμαζεύεται!”

Eδω αραγε τι οργανα να ειναι αυτα?:112:

υγ-Αφου εστειλα το μυνημα μου ειδα το μυνημα του κ.Νικου.Πιστευω οτι ειναι σωστος.

υγ2-εχετε ξαναδει πιο μοντερνα εκδοχη του ρεμπετικου?(παρατηρηστε τη φωτο στον τοιχο)

Είναι animation φίλε bleko.Είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις αλλά και να τα πάρεις στα σοβαρά.Αν και νομίζω πως είναι δυο μπαγλαμάδες ένα μπουζούκι (τρίχορδο κατ’εμέ) και κιθάρα.Καλή προσπάθεια όμως απο τους παραγωγούς αυτού του animation.

ειχα καιρο να γελασω τοσο…

Μαγκας ο ανθρωπος…
και πολυ πρωτος,εδω που τα λεμε αν υπηρχε κανενα τετοιο καρτουν ολοι θα το βλεπαμε,και τα παιδια θα μαθαινανε ολα τα ρεμπετικα και παλια ωραια λαϊκα

Για δειτε μπας και εχουμε κανενα κονε σαν φορουμ με την αρμοδια εταιρια να γινει χαμος!!! Φανταζομαι να εχει και τους συνθετες, σαν τα συγκροτηματα που βγαινουν…να το φορτωνεις και να γουσταρεις! Αντε να βοηθαει και η τεχνολογια να ακουγεται το ρεμπετικο σιγα - σιγα…