Πιο καλά ξύλα για μπουζούκι

Aγνοια βλεπετε…:016:

Φίλε Μπλέκο απλά γράφω ότι είναι πάρα παρα πολλές οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις και ίσως το πιο αποδοτικό θα ήταν να ακούσουμε απόψεις(σίγουρα διαφορετικές)ξεχωριστά για το καθένα απ΄αυτά.:slight_smile:

Δε σε παρεξηγησα βρε μαστορα:043:

Μα αναθεμα στα βαθια πηγα κι επεσα;…απαιτω να γεμισουν οι σελιδες:112:

Τι ντουγιες ποιος τις κοβει;…μπορει ενα κουτσουρο να παει σε μαραγκο/ξυλουργο/κλπ και να το κοψει σε φετες των επιθυμητων χιλιοστων…ή…μια που θα τ’ακουσει και μια που θα αποκτησει απορημενο βλεμμα;!!!

Ο καθείς μόνος του.Αν έχεις κανα φίλο μαραγκό κάτι γίνεται
Πέρα απ΄αυτό θέλει και προσοχή στο κόψιμο.Τα νερά παράλληλα και αν είναι ισόβενο το ξύλο ακόμα καλύτερα.

Η επεξεργασια ενος μαδεριου η κουτσουρου δεν ειναι παντα η ιδια.Καθε ξυλο εχει την δικη του πυκνοτητα και αντιδρα διαφορετικα οταν ειναι κομμενο σε δουγια και το επεξεργαζομαστε για σκαφος.Αλλα ξυλα θελουν κοψιμο στο ισοβενο και αλλα στο πλατυβενο.Χρειαζεται χρονια εμπειριας για να καταλαβεις πως πρεπει να κοψεις την μουρια,την οξια,το σφενδαμι,την καρυδια κτλ.Οι περισσοτεροι μαραγκοι δεν γνωριζουν την συμπεριφορα των διαφορων ξυλων οταν τα χρησιμοποιουμε για σκαφος.Πριν αγορασω την δικη μου κορδελα πηγαινα σε διαφορους μαραγκους να μου κοψουν διαφορα μαδερια και τα περισσοτερα πηγαν για προσαναματα.Αν δεν κοψεις μονος σου δεν μπορεις να μπεις ευκολα στο νοημα.το σιγουρο ειναι οτι αν κοπουν λαθος τοτε αυξανεται ο κινδυνος να σπασουν στο λυγισμα.η καρυδια ας πουμε που χρησιμοποιειται περισσοτερο απο ολα τα αλλα ξυλα για σκαφος ειναι μεν ευκολοδουλευτη αλλα αν πεσεις σε δενδρο που μεγαλωσε σε βραχωδη περιοχη ειναι σκετος μπελας.Ειναι τοσο σφιχτη και σκληρη οσο η γκορτσια(αγριοαχλαδια) και στο δουλεμα της ειναι σκετη ταλεπωρια.
Φιλε αν σκεφτεσαι να ασχοληθεις με την οργανοποιοια θα πρεπει το συντομοτερο να προμηθευτεις ξυλεια(διαφορα μαδερια).απο κει και περα θα πρεπει να κοψεις και να δοκιμασεις τα διαφορα ξυλα για να μαθεις την συμπεριφορα τους.θεωρητικα ειναι ολα ευκολα.Μπορουμε να γραψουμε εκατο σελιδες οι οποιες στην ουσια να ειναι αχρηστες.
Η ουσια ειναι στην πραξη.Ειμαι σιγουρος οτι εαν ξεκινησεις θα βρεθουν πολλοι συναδελφοι μεσα απο το φορουμ που θα σου δωσουν συμβουλες οι οποιες θα σε βοηθησουν πραγματικα.Κανε πρωτα την αρχη και μετα ρωτα οτι θες.

Το κυπαρισσένιο τρίχορδο.Σε δεύτερο πλάνο το αδερφάκι του από μουριά.

Απολυτο δικιο,πρεπει να ξεκινησω καποια στιγμη και τοτε θα προκυψουν οι πραγματικες αποριες.Το θεμα ειναι οτι δε μπορω να βρω ξυλα,αν και εδω που τα λεμε για δουγιες μαλλον κανουν και τα δοκαρια που πωλουνται στις αποθηκες ξυλειας(εχω λαθος?).

Σκοπευα να κανω ενα σκαφτο οργανακι μα κοντα 4 χρονια κοιταζω μπας και βρω ξυλο,πολλοι μου ταξανε και οσο εδωσαν σε εσας εδωσαν και σε μενα.Το πηρα χαμπαρι πια οτι ειναι σπανιο.Εχω ξεκινησει να διαβαζω τα σχετικα θεματα του φορουμ(για δουγιες) να παρω μια ιδεα.Σιγουρα υπαρχουν προθυμα οτομα στο φορουμ,ουκ ολιγες φορες (οπως και τωρα) με βοηθησαν σε διαφορες ερωτησεις,οπως για παραδειγμα τωρα τελευταια με το σπασιμο στο μπαγλαμα μου,ετσι πιστευω οτι θα ανταποκριθουν (οχι μονο σε δικες μου) στις μελλοντικες αποριες.

Αστο ρε Bleko… “όποιος βαριέραι να ζημώσει δέκα μέρες κοσκινάει” λένε στα μέρη μου… http://www.rembetiko.gr/forums/showpost.php?p=134625&postcount=15:047:

Σκοπευα να κανω ενα σκαφτο οργανακι μα κοντα 4 χρονια κοιταζω μπας και βρω ξυλο,πολλοι μου ταξανε και οσο εδωσαν σε εσας εδωσαν και σε μενα.Το πηρα χαμπαρι πια οτι ειναι σπανιο.

Εχω δυο μουριές στο χωριο και θελουν κλαδεμα… Και μου ζητανε πολλα για την εργασία…
Δεν ερχεσαι να βοηθήσεις; :019: Απλα θελω να εχω λίγο σκια το καλοκαίρι … :089:

Κοντα 4 χρονια ειπα κι οντως ετσι ειναι.Δεν ξερω τι γινεται σε αλλους τοπους μα εδω οπου εχω μιλησει για(ξυλα) οργανοποιια με κοιτουν αμηχανα.....εχει το γελιο της η υποθεση!Χμ τι μου θυμισες...εκεινο το μπαγλαμαδακι του οποιου δε μπορουσα να επιδιορθωσω το σκαφος εκατσα και το ανοιξα κομματι-κομματι ωστε να δω τη δομη του και μια  καλη μερα (τι μου 'ρθε?) το πεταξα μαζι με αχρηστα πραγματα.Εχει απομεινει το μανικι του...και ποιος ξερει;....καποια στιγμη...!!!Εχω 2 μπαγλαμαδες....και 3ος παει πολυ.

Κοιταξε…στη δουλεια ειμαι λιονταρι:019:…θα παμε και κανα ψαρεμα…αντε θα παιξουμε και κανα τραγουδακι…ασχημα δε θα’ναι!!!..

Καλά κρασιά…!! :019::019:

Κοροιδευεις επειδη ζηλευεις…ναι ρε και θα παιξουμε(αν και βγαζουμε μερακια απο διαφορετικες περιοδους του ρεμπετικου ο καθενας)…και θα ψαρεψουμε…και θα τα πιουμε…και θα κλαδεψουμε και τις μουριες:019:

Φιλε Φωτη τελευταια ακουγονται ρεμπετικα στο νησι,να’ναι καλα το μουσικο τμημα του ιονιου πανεπιστημιου φιλε…ζουμε μεγαλες στιγμες:019:…περιμενω να τους πετυχω σαββατοβραδο να κατεβασω το οργανακι κι εγω!!!(παιζουν ολο καθημερινες οι ατιμοι)

-Συγγνωμη για το εκτος θεματος:043:

Καλημερα αμιγκος.Επανερχομαι στο θεμα με πιο συγκεκριμενες αποριες.Τις δουγες,πως τις κοβουμε μυτερες??γραμμη με μολυβι,μετα κοψιμο στην κορδελα 1 χιλιοστο πιο φαρδιες και μετα γιαλοχαρταρισμα σε ιση επιφανεια για να ρθουν στα ισα?
Προσπαθωντας να κοψω στην κορδελα,χωρις οδηγο,ειναι δυσκολο να κοψεις ακριβως…
Κατι αλλο που σκεφτηκα ειναι να φτιαξω με πηχακι ενα “καλουπι δουγας” και να τις πιανω στη μορσα και τριψιμο με σβουρακι στα πλαινα μεχρι να ρθουν ακριβως με το δουγοπροτυπο…το χει δοκιμασει κανενας?

Επισης,κατα τη διαδικασια του λυγισματος?ποιο ειναι το ασφαλεστερο παχος για να μη σπαζουν αλλα και να λυγιζουν ευκολα?ΒΕΒαια ξεκινησα κ εγω ο θαρραλεος απ τα δυσκολα(δρυινη 4 χιλιοστα ,πιο πολυ για δοκιμη του λυγιστιρα -πατεντα που εφτιαξα.)

Και ενα τελευταιο (προς το παρον) : Ελατο (απο τακο μπαλετας)κανει για μπροστινος τακος?

σας ευχαριστω προκαταβολικα!!!Ωραια λιακαδα σημερα :slight_smile:

Τελίωσε.23 δούγιες.Τα παραπέτια είναι έβενος.(Του χω ρίξει λίγο οινόπνευμα στη φώτο για να δω τα νερά):102:

Σου είπα ζηλεύω και με κάνεις να φτιάχνω και εγώ! :slight_smile:
Το νέο μωρό από μουριά Μαγούλας Σπάρτης (This is Sparta!!!). :089:
23 ξεχωριστές ντούγες με τριπλό φιλέτο (μαύρο-άσπρο-μαύρο). Το έκανα για πρώτη φορά και είχε λίγο ζόρι αλλά μάλλον τα κατάφερα. Ψήνεται και το αδερφάκι του.

IMG_4325res400.JPG

IMG_4327res400.JPG

IMG_4331res400.JPG

Γειά σου Μάστορα!:110:
Ωραία Μουριά!Και ωραία δουλειά βεβαίως!

Το νέο μωρό από μουριά Μαγούλας Σπάρτης (This is Sparta!!!).

Αυτα βλεπω και θα αρχισω τους καυγαδες με τον πατερα…
Εχω αρχίσει και τις κοιτάω πολυ απειλητικά πλεον… :108:
Ειναι και απο τη Λακωνια και αυτες.

Και θα εχει δικιο ο ανθρωπος , διοτι εαν εξαιρεσουμε τα μουρα και καλο ισκιο κανει
και οταν κλαδευτει δινει υποστηλωματα για ντοματιες κλπ. καθως και προσαναμματα
για καμμια ψησταρια !!! :089:

Η μουριά είναι το αντικλούβι της φύσης, μαζέυει τα περισσότερα πουλάκια το πρωί , σκέτη τρέλα.
Είναι τροφή και για μεταξοσκώληκες… για να έχουμε μετάξι.

Αμ πώς!

όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπρος στη μουρνόρακη!